Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitlerin hovinarrin antama laina saattoi muuttaa historiaa

Ernst Hanfstaengl avasi nuorelle Hitlerille ovet Münchenin parempiin piireihin

Kulttuuri
 
Ernst Hanfstaengl ja Adolf Hitler Münchenin Cafe Heckissä 1920-luvulla. – Kirjan kuvitusta.
Ernst Hanfstaengl ja Adolf Hitler Münchenin Cafe Heckissä 1920-luvulla. – Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Peter Conradi: Hitlerin uskottu, Rooseveltin avustaja. Ernst Hanfstaenglin uskomaton elämä (Hitler's Piano Player) Suom. Maikki Soro. Minerva. 463 s.

Natsiksi Ernst Hanfstaengl oli outo lintu. Se selviää englantilaisen toimittajan Peter Conradin hänestä laatimasta elämäkerrasta Hitlerin uskottu, Rooseveltin avustaja.

Hanfstaengl oli maineikkaan, taidekustantajana rikastuneen müncheniläisen perheen vesa, jonka äiti kuului arvostettuun saksalais-amerikkalaiseen sukuun. Hän oli myös hyvä seuramies, innokas pianisti ja Harvardissa opiskellut eksentrikko, joka vihasi vaistomaisesti juutalaisia.

Kaiken kukkuraksi 195-senttinen Hanfstaengl (1887–1975) kulki vielä aikuisenakin lapsuutensa lempinimellä Putzi. Se tarkoitti pikkumiestä.

Hitlerin uskottu, Rooseveltin avustaja. Ernst Hanfstaenglin usko

Peter Conradi

Kustantaja: Minerva

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Sotahistoria

Palatessaan Yhdysvalloista Saksaan 1922 Hanfstaengl ajatui poliittisen uransa alussa olleen Adolf Hitlerin lähipiiriin. Myöhemmin hän selitti halunneensa hillitä tämän pahimpia ideoita ja sivistää tätä.

Vaikka ajatus tuntuu oudolta, maaperän on täytynyt näyttää sivistysprojektille otolliselta:

Nuori Hitler otti puheillaan kuulijansa vaivatta Münchenin oluttuvissa, mutta perhelounailla hän käsitteli haarukkaa ja veistä kömpelösti. Putzin tarjoamaan laatuviiniin hän kaatoi sokeria.

Putzi sai pian tehtävän. Hänen piti olla valmis tulemaan mihin kellonaikaan tahansa soittamaan pianoa ystävälleen, jota Richard Wagnerin musiikki rauhoitti.

Putzin ystävyys oli arvokas Hitlerille myös siksi, että se avasi hänelle yläluokan ovet.

Alun perin jo 2004 ilmestynyt elämäkerta on parhaimmillaan seuratessaan päähenkilönsä uran nousua, joka taittui pian Hitlerin valtaannousun jälkeen 1933.

Conradi kuvaa napakasti ristiriitaista Hanfstaenglia, jonka elämäntarinan vetovoima kasvaa sen liitoksesta Saksan kuohuntaan ja sen lietsojiin.

Hanfstaengl nousi 1930 natsipuolueen ulkomaanosaston lehdistöpäälliköksi, jota monet aikalaiset arvioivat tylysti.

"Tämän eriskummallisen, velton miehen ivallinen huumorintaju korvasi jonkun verran hänen vähäisiä hengenlahjojaan", muisteli amerikkalainen journalisti William L. Shirer kirjassaan Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho (1960).

Virassaan Hanfstaengl vaali puolueen imagoa, mutta yksityisesti hän sätti jatkuvasti Alfred Rosenbergia, Joseph Goebbelsia ja muita kolkoimpia natseja, joiden uskoi vaikuttavan ihailemaansa Hitleriin ikävästi.

Hänen lehdistötoimistossaan pidättäydyttiin myös pakollisista Heil Hitler -tervehdyksistä.

Vaikka hyväntahtoisesti voisi ajatella Hanfstaenglin tehneen myyräntyötä puolueessa, hän oli lähinnä Hitlerin naiivi hovinarri.

Kirja herättää lukijassa monia mietteitä. Mitä natsien nousulle teki esimerkiksi se Hanfstaenglin 1923 antama iso laina, jolla puolueen lehti Völkischer Beobachter nousi inflaation myllerryksistä koko Baijerin kakkoslehdeksi?

Kun suurisuinen Hanfstaengl ajautui Hitlerin epäsuosioon, hän pakeni Englantiin 1937. Hänet internoitiin toisen maailmansodan alettua 1939.

Britit lainasivat hänet tosin Yhdysvaltoihin, jossa hän 1942–44 pääsi presidentti Franklin Delano Rooseveltin siunaamaan salaiseen projektiin. Tietojaan natsijohtajista hyödyntäen hän alkoi analysoida Hitlerin puheita ja laatia raportteja psykologisen sodankäynnin taustatueksi.

Entinen lehdistöpäällikkö oli enää vain yksi ratas isossa koneistossa. Silti hän esiintyi diivana, joka raivosi niin mustan kokkinsa ihonväristä kuin radionsa äänenlaadustakin.

Jossakin vaiheessa häneltä löytyi kaikkien yllätykseksi pistooli. Kerran hän huvikseen juotti vartijansa kaatokänniin.

Sodan jälkeen Saksaan palautetun Hanfstaenglin amerikkalaisille tekemän työn painoarvoa on vaikea arvioida. Siihen ei pysty edes hänen raporttejaan lukenut Conradi.

Se on sääli, koska tuo vaihe hänen elämästään on vähiten tunnettu. Sen äärellä Conradin kertojanote myös löystyy niin, että kirjan viimeinen neljännes maistuu epäolennaisuuksien kasautuessa vähän puulta.

Putzi ei ollut miellyttävä persoona, joten teos voi olla hyvinkin hänen näköisensä.

Suomennoksessa on pieniä kauneusvirheitä. Esimerkistä käyköön Leni Riefenstahlin kuuluisa Tahdon riemuvoitto -elokuva (1935). Se esiintyy englantilaisella (!) nimellään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat