Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lautasella kaikki hyvin?

Kulttuuri
 
Antti Nylén
Arvio: kirjat
Elina Lappalainen ja Christel Rönns: Nakki lautasella. Mistä ruoka tulee? Tammi 2015

Teollinen eläintuotanto on yhtä uusi keksintö kuin ydinvoima. Se ei ole ollenkaan sama asia kuin kiiltokuvista tuttu kotieläinten pito.

Määräänsä nähden eläimet ovat yhteiskunnassa uskomattoman näkymättömiä. Teollisuudenala on arka julkiselle katseelle. Se haluaisi itse määritellä totuuden itsestään.

Journalisti ja aktivisti ovat eläinteollisuuden pahimmat uhat. Jälkimmäinen onkin jo lunastanut uhkapotentiaalinsa. Luvatta hankittu ja netissä julkaistu kuvamateriaali on vuosien mittaan tehnyt tehtävänsä. Eläintuotannon julkisuuskuva on nyt näköisempi kuin koskaan.

Nakki lautasella

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Lastenkirjat

Toimittaja taas ei yleensä mene sinne, missä vallitsee normaalius. Eläinten massa-alistaminen ei ole uutinen. Siitä kirjoittaminen olisi väistämättä eläinkysymyksen politisointia.

Elina Lappalaisen kehuttu tietokirja Syötäväksi kasvatetut (Atena, 2012) oli tutkivan journalismin keinoin toteutettu katsaus "normaalituotantoon", sikojen, kanojen ja lehmien arkipäivään, jossa ei pitäisi olla mitään hämmentävää. Lappalainen on usein tähdentänyt, ettei ole aktivisti vaan journalisti. Se käykin selväksi.

Hän on usein ansainnut mainesanan "kiihkoton". Teksti ei herätä liikaa häiritseviä tunteita.

Kuitenkin jo otsikko on ambivalentti: "Tapettaviksi syntyneet." Tosiaan, juuri niin on asia.

Se tosin herättää yhtä ilmeisen jatkokysymyksen, joka jää Lappalaisen asiaproosassa enimmäkseen lausumatta: "Onko se oikein?"

Nyt Lappalainen on tehnyt yhdessä kuvittaja Christel Rönnsin kanssa lapsille kirjan samasta materiaalista. Nakki lautasella on tarinallinen tietokirja, jossa näytetään kyllä häkkikanala ja porsitushäkki, mutta tappamisesta vain puhutaan. Rohkeaa, ilman muuta. Eläinten alistaminen ja tappaminen ovat lastenkirjallisuudessa vahvoja tabuja.

Jälleen otsikossa on piilojännitteitä. Kun kerran nakista on tehty kirja, se taitaakin olla hyvin vakava asia?

Lapset, myös kasvissyöjäperheissä, kasvatetaan lihansyöjien maailmaan, jossa eläinsuhde on julkean kaksinaamainen. Monet lapset huomaavat ristiriidan itse jo aivan pieninä. Eläimet ovat kavereita, on opetettu. Mutta on opetettu myös, ettei ole sopivaa tappaa kaveria.

Jos lapsi rohkenee ihmetellä tätä, hänelle ei vastata eikä selitetä. Aikuisten vaikeneminen pakottaa pitämään normaalina jotakin hyvin kummallista.

Nakki lautasella ei sekään anna vastauksia tai selityksiä, mutta tosiasioiden herättämiä tunteita sentään varovasti nimetään. Jopa kanatilan emäntä tuntuu ajattelevan, että häkkikanala on kauhistuttava paikka.

Christel Rönnsin piirrokset ovat pidättyväisen realistisia. Häkissään lojuva emakko porsaineen näyttää siltä miltä kuuluukin: lohduttomalta.

Nakki lautasella on 1970-lukulaisen asiallinen yhteiskunnallinen lastenkirja.

Lajityyppi rajaa eräitä näkökulmia pois. Ihmisten pahuutta ja mielivaltaa heikoimpia kohtaan on vaikea ottaa puheeksi. Kaikki tuntuu olevan hyvin, koska kaikki sentään toimii. Tietokone huolehtii siitä, että broilerihallissa on aina "juuri oikea lämpötila ja ilmankosteus".

Eläimet eivät myöskään esiinny kirjassa yksilöinä, joilla on omat luonteensa. Niillä on vain lajityypillisiä ominaisuuksia.

Siinä mielessä Nakki lautasella on lojaali eläinteollisuudelle. Se ei inhimillistä. Haittana on, että eläinten toisenlaisuus korostuu, ja erilaisuus on vanha alistamisen veruke.

Parilla viimeisellä aukeamalla Lappalaisen työtä leimaava ambivalenssi huipentuu.

Kun päähenkilö Aleksi on oppinut paljon uutta tuotantoeläinten kohtalosta, hänen ei enää tee mieli nakkikastiketta.

"Mistä voi tietää, onko tämä possu ollut onnellinen?" hän kysyy.

Aikuiset jaarittelevat jotakin sameaa: kasvissyöntiä väläytetään etäisenä mahdollisuutena, mutta lopulta täytyy vain uskoa ja toivoa, että kaikki on hyvin. Niinpä Aleksi "syö lautasensa tyhjäksi hitaasti ja huolella".

Sitten tulee synninpäästö: "Meillä syödään vain hyvinvoineiden eläinten lihaa."

Aika paksua.

Missä pahoinvoineiden eläinten lihaa sitten syödään? Naapurissa? Mummolassa? Kiinassa? Eikö sittenkään missään?

Mikä olikaan ongelma?

Kirja kuitenkin jatkuu vielä aukeamalla. Sen otsikkona on "Eläimen arvoista elämää". Nähdään sovinnaisten lastenkirjojen idylli: vapaita, iloisia eläimiä ruohikolla.

Kaikkea edellä nähtyä vasten nämä stereotyyppiset kuvat ovat unenomaisia.

Mitä halutaan sanoa? Sitäkö, että todellisuudessa "eläimen arvosta" ei piitata pätkänkään vertaa?

En tiedä. Ainakaan tätä ilmeistä päätelmää ei lapsilta kielletä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat