Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Bolshevismin ruttobasillit" – kerran Oskar Merikantokin hermostui

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Jan Lehtola (toim.): Oskar Merikannon kirjeitä Liisalle 1889-1922. "Rakas, kaivattu muoriseni." Partuuna 2015. 388 s.

Päivälehden kriitikko? Suosittu säveltäjä? Merkittävä oopperakapellimestari?

Oskar Merikanto (1868–1924) oli kaikkea tätä, mutta urkutaiteilija Jan Lehtolan toimittamassa kokoelmassa Oskar Merikannon kirjeitä Liisalle 1889–1922. "Rakas, kaivattu muoriseni" korostetaan jo johdannossa Merikantoa urkutaiteilijana.

Osin se heijastuu kirjeissä ja mukaan laitetuissa matkakertomuksissakin. Lehtola on lisäillyt mukaan Uuteen Suomettareen, Uuteen Suomeen, Päivälehteen ja Sävelettäreen kirjoitettuja matkakirjeitä esimerkiksi Saksan suurimmalta urkutehtaalta.

Oskar Merikannon kirjeitä Liisalle 1889-1922. "Rakas, kaivattu muoriseni."

Jan Lehtola (toim.)

Kustantaja: Partuuna

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Kirjeet, Musiikki

Kirja on hyvää taustalukemista, jos aikoo suunnata Ilmajoen musiikkijuhlille kuuntelemaan Merikannosta kertovaa Elämälle-oopperaa. Tai kun seuraavan kerran hurahtaa Merikannon kuolemattomiin melodioihin, kuten Pai, pai, paitaressu, Itkevä huilu ja Soi vienosti murheeni soitto.

Jo Seppo Heikinheimo lainasi informatiivisessa Oskar Merikanto ja hänen aikansa -kirjassa (1995) Oskarin kirjeitä Liisalle sen, mitä elämäkertaan tarvitsi.

Nyt saadaan kokonaisjulkaisu. Harmi vain, että Liisan vastauskirjeitä ei ole tiedossa.

Rakkauskirjeiden alussa Oskar on 21-vuotias ja malttamaton kosija. Päästyään Liisansa kanssa naimisiin Merikannon runollisuus vähenee ja kirjeet muuttuvat arkisemmiksi.

Hyväntahtoisen miehen kynästä ei dramatiikkaa juuri irronnut – ei sävellyksiin eikä kirjeisiin. Vuonna 1921 hän kirjoitti kuitenkin Uuteen Suomeen, kuinka "bolshevismin ruttobasillit tahtovat ihmiskunnan ruumiin ja sielun tärvellä" mikä vaikuttaa myös hermosto- ja sydänsairauksien lisääntymiseen.

Taustalla lienee sekin, että punakaarti piti hänen Aarre -poikaansa sotavankina 1918.

Muuten Merikanto säilyttää useimmiten malttinsa. Hän ei juuri paljasta syviä tuntojaan tuttavistaan kuten Jean Sibeliuksesta eikä juuri käsittele Suomen myrskyisiä vaiheita eikä ajatuksiaan niistä.

Valloittavaa ajankuvaa löytyy: pääsemme Oskarin mukana opiskeluaikana Berliiniin ja Leipzigiin ja konserttimatkoille Yhdysvaltoihin asti.

Lehtolan johdanto taustoittaa asioita, vaikka on liioittelua väittää, että "vain Merikanto ja Sibelius onnistuivat nousemaan suomalaisen musiikkikulttuurin kaanonissa korkeimmille sijoille". Esimerkiksi Heikinheimo näki toisin: Sibeliuksen alla tasaisena rivinä olivat Richard Faltin, Robert Kajanus, Merikanto ja Martin Wegelius.

Henkilö- ja teoshakemistoa ei ole, mikä on muuten asiallisessa julkaisussa paha puute.

Oikaisu 7.6 kello 13.00: Oskar Merikannon kuolemattomissa melodioissa mainittiin aluksi myös Kesäpäivä Kangasalla. Merikanto teki aiheesta tunnetut muunnelmat pianolle opukseensa 26, mutta lähtökohtana on Gabriel Linsénin laulun melodia.

Oikaisu 8.6. kello 14.44: Korjattu kirjan ja sen kustantajien nimet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat