Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukaan ei tiedä, mitä termi vihapuhe tarkasti ottaen tarkoittaa

Koska lainsäädäntö on tiukka, ääriryhmät ovat onnistuneet uhriutumaan

Kulttuuri
 
Jarkko Tontti  
Arvio: kirjat
Riku Neuvonen (toim.): Vihapuhe Suomessa. Edita . 313 s.

Kukaan ei tiedä, mitä termi vihapuhe tarkasti ottaen tarkoittaa. Lainsäädännöstä sitä ei löydy. Dosentti Riku Neuvosen toimittamassa teoksessa selkiytetään tursuilevaa keskustelua oikeudellisesta näkökulmasta. Haetaan rajaa laissa sallitun ja kielletyn vihapuheen välillä.

Vihaaminen on 2000-luvulla levinnyt yleiseurooppalaiseksi mielenmaisemaksi. Konsensus, kuunteleminen ja kompromissi eivät ole muodissa. Monet suorastaan riemuitsevat vastakkainasettelujen ajan paluusta.

Vihaamalla saa ainakin julkisuutta, se on nähty. Mielipidekirjoittajista esimerkiksi Jussi Halla-ahon ja Antti Nylénin brändi on vihaaminen ja vastustaminen. Tuote on käynyt hyvin kaupaksi.

Vihapuhe Suomessa

Riku Neuvonen (toim.)

Kustantaja: Edita

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, yhteiskunta

Puolet Vihapuhe Suomessa -kirjasta on lainoppia, säädösten tulkintaa ja systematisointia. Käsittelyn kohteina ovat rikoslain kohdat kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta sekä vihamotiivi yleisenä rangaistusten koventamisperusteena.

Muille kuin juristeille tämä voi olla raskasta luettavaa. Kiihkoton juridinen analyysi on parasta vastalääkettä kiukustuneelle rääkymiselle ja helppojen yksinkertaistusten etsimiselle.

Viranomaiskoneiston tasolla viharikokset ovat harvinaisia. Viime vuosina rikosilmoituksia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on ollut kymmenkunta vuodessa, tuomittujen määrät ovat vaihdelleet yhden ja viiden henkilön välillä.

Suuri osa kriminalisoidustakaan vihapuheesta ei päädy tilastoihin. Ennen selkeä jako julkiseen ja yksityiseen puheeseen on hämärtynyt. Lainsäädännön näkökulmasta yksityisessä sfäärissä saa sanoa mitä tahansa.

Mutta nykyään kaveripiiri kokoontuu verkossa ja keskustelut ovat toisinaan koko ihmiskunnan luettavissa.

Someaikakaudella jokainen on media ja juridisessa vastuussa kirjoittamastaan.

Pykäläkommentaarien jälkeen kirjassa mennään syvemmälle. Kimmo Nuotio ja Ilari Hannula selventävät suomalaisen lainsäädännön taustoja.

YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus ja rotusyrjintäyleissopimus asettavat globaalit puitteet. Sääntely EU:ssa perustuu vuoden 2008 rasistisia rikoksia koskevaan puitepäätökseen.

Näiden sopimusten synnyttäminen oli monimutkainen prosessi, jossa eri oikeuskulttuureja soviteltiin yhteen. Monet maat jättivät eurooppalaisiin sopimuksiin varauksia eli eivät toteuta niitä täysin.

Jumalanpilkka sinnittelee osana uskonrauhan rikkomista säätelevää lainkohtaa. Monet kirjoittajista olisivat valmiita luopumaan siitä.

Kansanryhmää vastaan kiihottamista koskeva kriminalisointi ajaa saman asian, uskonnollinen vakaumus saa jo sillä suojan.

Kansanmurhien kiistäminen on suomalaisessa keskustelussa etäinen aihe. Muualla Euroopassa poikkeuksellisten historiakäsitysten hyväksyttävyydestä keskustellaan kiihkeästi, kuten Stiina Löytömäen kirjoituksesta selviää. Monissa maissa juutalaisten holokaustin tai armenialaisten kansanmurhan kiistäminen on rikos.

Pauli Rautiainen käsittelee artikkelissaan vihapuhetta taiteessa. Taiteellista ilmaisua koskevat omat linjauksensa esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä.

Reeta Pöyhtäri tuo mukaan journalistisen näkökulman. Keskustelupalstat ja lainmuutokset verkkopalveluiden tarjoajan vastuusta ovat muuttaneet median toimintaympäristöä. Kilpa klikkauksista ja mainosrahasta luo paineita laillisuuden rajoja hipovan vihapuheen siteeraamiseen ja jatkolevittämiseen. Toimittajiin kohdistuu vihakirjoittelua enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Olisin kaivannut teokselta rohkeampaa perusteiden pohdintaa. Kirjan lähtökohta on vihapuheen tiukahkon kriminalisoinnin hyväksyminen eurooppalaisen peruslinjan mukaisesti. Pohjois-Amerikassa linja on kuitenkin toinen, lailla kielletyn vihapuheen kynnys on korkeammalla ja sananvapauden ala laajempi.

Ei kuitenkaan vaikuta siltä, että esimerkiksi rasismi olisi suurempi ongelma Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Päinvastoin, nimenomaan Euroopassa maahanmuuttokritiikiksi kutsuttu, lähes avoimesti rasistinen politiikka on hivuttautunut poliittisen järjestelmän sisään.

Kiitos tiukan lainsäädännön, ääriryhmät ovat onnistuneet uhriutumaan ja esiintymään sananvapauden marttyyreina, vaikka selvää on, että se on heille vain väline muiden päämäärien ajamiseksi.

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori ja kirjailija ja kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN Internationalin hallituksen johtoryhmän jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat