Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitiparka, kunpa olisit saanut naida enemmän

Katariina Vuorisen neljäs runoteos on äidin ja tyttären kohtauspaikka

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Runoilija Katariina Vuorinen: Runoni ovat taistelua feminismin puolesta
Runoilija Katariina Vuorinen: Runoni ovat taistelua feminismin puolesta
Katariina Vuorinen, kriitikko Mervi Kantokorpi ja HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki kesksutelivat HSTV:n Nokikkain-ohjelmassa Vuorisen runokokoelmasta Uudenvuodenlaki.
Arvio: kirjat
Katariina Vuorinen: Uudenvuodenlaki. Savukeidas. 93 s.

Joskus runoilijan tunnistaa muutamasta säkeestä, kuten Katariina Vuorisen. Vuonna 2001 debytoinut Vuorinen (s. 1976) on esikoisestaan Edith suuteli minua unessa alkaen ollut yksityisten näkyjen näkijä, jonka pitkäliehuinen säe pudottelee kaunisrytmisenä ekspressiivisessä kuvamaailmassaan.

Mikko Stig Lehtikuva
Katariina Vuorisen runoissa henkilökohtaisuus antaa runoille salatun hahmon.
Katariina Vuorisen runoissa henkilökohtaisuus antaa runoille salatun hahmon.

Eikä kauheasti kysele, missä muu nykyruno mahtaa juuri nyt kohista.

Uudenvuodenlaki on harvakseltaan julkaisevan runoilijan neljäs teos. Taas henkilökohtaisuus, jopa intiimiys antaa runoille salatun hahmon. Läheskään kaikista runoista ei saa pusertamallakaan esiin teemaa tai aihetta, ne välittyvät kokemuksellisina kuvavirtoina.

Kehys on silti avoin: puhutaan perheestä, perhesuhteista, äidin ja tyttären eletyistä maailmoista rinnakkain. Viisi osastoa hahmottuu vyyhteytyneenä kohtauspaikkana, kenties äidin kuolinvuoteena, kun "kielet ja sydämet letitetään ikuiseen uneen".

Vuorinen palaa jälleen sukupuolen teemaan: haljennut nainen ja alaston ruumis ovat heti avausrunon asetuksia. Jos feminiinen ruumiinkirjoitus jotakin tarkoittaa, niin juuri tämän kaltaista runopuhetta.

Runot työntyvät myyttisen alueelle: äidin ja pojan suhde esitetään jälleen kerran rakkauden korkeana muotona: "nainen rakentaa itselleen poikaa". Lapsen sukupuolen erityisyys synnyttää toistuvasti painajaisen kaltaisia runoja.

Puhujana on usein tytär, ja hänen kehityshistoriansa ja syntynsä joksikin luo teoksen dynamiikan. Äidin kuolemassa tytär vihdoin yksilöityy ja toisaalta näkee itsensä jatkumossa: "kaikki mikä on tarkkaan yksityistä, piirtää minut sisältäpäin".

Sisältä piirtyminen on spiraaliin taipumista, ja motiivi toistuu myös kokoelman kannen kuva-aiheessa, joka perustuu espanjalaisen naismaalarin Remedios Varon (1908–63) surrealistiseen teokseen Trasitoen Espiral.

"Tyttärissä ei ole ominaisuuksia", hänet on ommeltu kiinni hameeseen, hän on lihava lapsi ja sisäänpäin kääntynyt katse. Näin sukupuoli säätää, mitä tuleman pitää, mitä on valittavissa: "nainen / saa tyhjän paperin ja allekirjoittaa sen".

Teema on universaali, sen löytää kaikkialta naiskirjoituksesta, mutta Vuorisen ilmaisussa se vaikuttaa täysin henkilökohtaiselta, juuri nyt tapahtuvalta: "Taas oli niin kummallinen tunnelma, kotona käydessä."

Äidinkin pienet salaisuudet aukeavat vähitellen. Vain yksi kirjeenvaihtoilmoitus löytyy merkkinä kaipuusta, ja tytär huokaa: "äitiparka, kunpa olisit saanut / naida enemmän". Toisaalta äiti on "vanha lantio josta minut on temmattu", toisaalta 50-luvun tyttö, joka ajoi "suoralla tiellä ohi tehtaan ja elämän / jota ei voi käyttää toisin".

Kokoelman päätös on kaiken perhehistoriallisen myllytyksen jälkeen vapauttava. Tytär ikään kuin armahtaa universaalin naisruumiin ja lupaa itselleen: "tästä eteenpäin minä olen tappamatta / aamua rinnassani".

Katariina Vuorisen runoudessa yksityinen kokemus rikastuu ymmärrykseksi ja tuottaa harvinaista säeparien kauneutta: "kun sadekuuro sokaisee maiseman ja ojentaa sen kirkkaana takaisin / ja kädet ovat täynnä ominaisuuksia ja aukeavat mitään odottamatta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat