Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hassisen kone ja muut suomirockin klassikot soivat Petja Lähteen romaanissa

Petja Lähteen episodikirja rakentuu biisilainojen ympärille

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Petja Lähde: Jumala on muuttanut kaupunkiin. WSOY. 190 s.
Petja Lähde
Petja Lähde

"Maaseutu vaipunut kyyneliin, sillä Jumala on muuttanut kaupunkiin."

Suomirockin melankolisen sameissa vesissä mennään: Petja Lähde (s. 1976) on lainannut toisen romaaninsa nimen ja moton Hassisen koneen Muoviruusuja omenapuissa -kappaleesta.

Kotimaisten biisilainojen ympärille hahmotellaan episodiromaanin henkilötkin. Yksi kulkee Juice Leskisen, toinen Leevi and the Leavingsin ja kolmas Tuomari Nurmion tahdeissa. Eikä roso vähene, vaikka neljännelle on annettu Chisu ja viidennelle PMMP. Homehtuvat kapiokirstut vain vaihtuvat kuoleviin keijuihin yksinäisten ja pilkattujen kaupungeissa.

Samoin kuin esikoisromaanissa Poika (2012), katsoo Lähde nytkin hyvinvointi-Suomen laitamille. Maantien ja lähiön sijaan ollaan tyhjentyneessä kirkonkylässä, jonka kirkossa käy pari vanhusta ja baarissa alkoholisoitunut omistaja sanailee kesäviinaa juovien korskeiden kaupunkilaisten kanssa.

Alkoholi on ongelmien ykkönen, ja seuraukset tunnemme. Oma mieli, muiden mieli, ihmissuhteet: tukevasti karilla.

Tässä maisemassa tapahtuvaan päätepisteeseen Lähde kuljettaa romaaninsa henkilöitä varsin näytelmänomaisesti.

On kuin henkilöt – heidän joukossaan muun muassa ahdistunut pedofiili, epäonnistunut opettaja, koulukiusattu tyttö ja traumatisoitunut nuori mies – asettuisivat vuorotellen lavan valokiilaan kertomaan osansa tarinasta. Minäkerronnan katkaisevat väliin asetellut dialoginpätkät ja Suomi-rockin säkeet.

Keskeisimmäksi henkilöksi nousee Paulus, alkoholista eroon pyristelevä taiteilija, jonka ongelmat ovat periaatteessa vähäisimmät. Kaikki on ihan hyvin, on perhe ja kykyä työelämään, mutta kas kun mikään ei tunnu hyvältä. Tyhjyys nousee sisältäpäin.

Ismo Alangon Muoviruusujen viitoittamalla tiellä mennään muutenkin: oma itsensä ei saa olla, yhteiset ihanteet on lytistetty kulutuskulttuurin alle, yhteiskunta kuristaa.

Romaanin rakenne tuntuu alkuun hieman hajanaiselta. Henkilöiden äänet on helppo sekoittaa toisiinsa eivätkä ne koko romaanin aikana oikein nouse paperista elämään.

Tunnelma kuitenkin tihenee kohti loppuratkaisua, langat solmiutuvat ja jännite pitää. Lähde kirjoittaa hyvin, teksti kulkee vaivatta.

Sanomaa ken hakee, löytänee sen Lähteen lainaamasta Leskisen Pyhästä toimituksesta: maailman kylissä väsynyt ihminen tarvitsee toisen ihmisen sylin. Maailma ei siitä muutu, mutta "sun kätes otsaa viilentää". Jos saa jonkun pidettyä lähellään, niin sillä jo pärjäilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat