Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säilyttäkää edes paikkakuntien nimet, parahtaa Heli Laaksonen – runoilija piirsi Suomen kartan uusiksi

Heli Laaksonen kulkee ympäri Suomea ja valtavirtaa vastaan

Kulttuuri
 
Helena Ruuska
Anni Reenpää / Lehtikuva
Heli Laaksonen
Heli Laaksonen Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva
Arvio: kirjat
Heli Laaksonen: Lähtisiks föli? Otava. 219 s.

"Kiitos ja syrämenkuva teil kaikil, ketkä kirjoi luvette!" lähestyy runoilija Heli Laaksonen lukijoitaan Kirjan vuonna 2015.

27-vuotias suomen kielen maisteri julkaisi esikoiskokoelmansa Pulu uis vuonna 2000. Runot hän kirjoittaa edelleen äidinkielellään, lounaismurteella.

Lounaissuomalaista yleismurretta on myös uutukainen Lähtisiks föli -teos, johon on koottu eri lehdissä ilmestyneitä kolumneja.

Lähtisiks föli?

Heli Laaksonen

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, huumori, Matkakirjat

Viidentoista vuoden aikana Laaksonen on keikkaillut runoautollaan ympäri Suomen niemeä, joskus sadan keikan vuosivauhdilla. Yritysseminaarit, kirjastot, koulut ja tapahtumalavat ovat tuttuja.

Tässä teoksessa Laaksonen juttelee niitä näitä keikkareissuiltaan. Keikkailun ja suomalaisten paikkakuntien kehystämässä kokoelmassa pikku jutut niitataan yhteen aloituksella samaan tapaan kuin Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjoissa.

Vanha känisijä alkaa juttunsa "kyllä minä niin mieleni pahoitin", mutta Laaksonen kysyy positiivisesti "mitä mää tiärän". Huumori on sekä Kyrön että Laaksosen laji. Joka itselleen nauraa, se parhaiten nauraa.

Lähtisiks föli on hyväntuulinen kirja pahatuulisessa maailmassa. Kevyempi kuin Laaksosen runokirjat mutta tarkoitettukin vain kesäkivaksi. Jo kansi houkuttelee tarttumaan keltaiseen kirjaan, jossa narulla roikkuu parittomia sukkia ja muuta krääsää.

Mutta on kirjassa asiaakin. Millaista on yksin keikkailevan naisen arki? Millaista on runoilla vuodesta toiseen puolapuut selän takana ja koripallokori pään päällä? Interaktiivisuudesta vouhottavia läpsäistään kuin ikkunassa surraavia kärpäsiä:

"Mää saan palka, mää esiinnyn. En tahro kuulijoi vaivat – muuta ko see verra et lopuks voi pyyttä lukema lempirunon taik kyssy jotta."

Eikä tiimityönkään nimiin uskota, päinvastoin itselle kirjoitetussa muistilapussa lukee: "Vältä henkes erest tiimityät."

"Mul o sooloiljan ruumiin- ja henkerakenne", julistaa runoilija ja kertoo, miten hän tarvitsee kuitenkin Odea, pikkusiskoaan, joka tuntee numerot ja on tarvittaessa keikkamyyjä ja roudari.

Valtavirtaa vastaan kuljetaan myös ajattelussa, sillä Laaksonen julistaa, että ihminen ei ole missään niin onnellinen kuin museossa. Tämä ei ole ironiaa, vaan hän kysyy, "misä kohta ja kui" tehtiin se virhe, että museosta tuli ikävystyttävän ja verettömän vertauskuva.

Ja edelleen Suomea ristiin rastiin esiintynyt runoilija kyselee, mitä säästöä saavutetaan väheksymällä kotiseuturakkautta ja tekemällä poliittisilla päätöksillä jättiliitoskaupunkeja.

"Misä enne luk Elimäki, Valkeala, Sippola, Kuusankoski, luke nyy Kouvola, Kouvola, Kouvola, Kouvola."

Sivistystoimenjohtaja voi olla vaikka kymmenen kunnan yhteinen, mutta paikallinen nimistö sentään pitäisi säilyttää, pohtii kielen ammattilainen.

Tomera yhteiskunnallinen kannanotto on myös luvussa Mitä mää tiärän vankilast? Sielläkin on tullut runoja lausuttua.

"Jos vankilan haju saatais purkki ja joku ex-vanki lähtis purkin kans kiärtämä Suamen kouluis, vois monelt haihtu luulo alamailman hohrokkuurest yhrel nuuhkauksel. Haju ei tyrmä, see vihja."

Laaksonen on tehnyt itsestään tavaramerkin, runoudella ja murteella leipänsä tienaavan viihdyttäjän. Viime viikolla Ylen TV1:ssä alkoi Helil kyläs -kesäsarja, jossa Laaksonen jututtaa toisia julkkiksia suomalaisessa perinnemaisemassa kotonaan Rauman Lapissa.

Hänen tekstinsä ja puheensa eivät ole pelkkää pälätystä. Tässäkin kesäkirjassa on rannalla lököilijälle miettimisen aiheita.

"See omien kiiruitte luulottelu. Mihe mul on hätä?"

Kirjan liitteenä on suurikokoinen Suomen kartta, jossa Helsinki on siirretty Oulun korkeudelle, ja pääkaupungin nykypaikalla onkin Turku. Myös muut paikkakunnat ovat vaihtaneet paikkaa Laaksosen näkemyksen mukaan:

Otava
Heli Laaksosen Suomi -kartta.
Heli Laaksosen Suomi -kartta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat