Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauhun mestari Stephen King löysi pienten tarinoiden ilot

Stephen King vie viehättävästi viattomampaan aikaan

Kulttuuri
 
Samuli Knuuti
Kenzo Tribouillard AFP
Stephen King kirjoittaa tutuista aineksista, murhista ja yliluonnollisista asioista.
Stephen King kirjoittaa tutuista aineksista, murhista ja yliluonnollisista asioista. Kuva: Kenzo Tribouillard AFP
Arvio: kirjat
Stephen King: Tervetuloa Joylandiin (Joyland). Suom. Kristiina Vaara. Tammi. 288 s.

Mammuttimaisen tuottelias Stephen King (s. 1947) on vanhoilla päivillään löytänyt myös pienten tarinoiden ilot.

Kingin viime vuosien tuotanto on jakaantunut karkeasti ottaen kahteen osaan. Tuotantoa paaluttavat mittavat tapausromaanit, kuten viime vuosina kehnon tv-sarjankin poikinut Kuvun alla, Kennedyn murhasta ja aikamatkailusta kertova 22.11.63 tai Hohdon jatko-osa Tohtori Uni.

Näiden välissä on ilmestynyt "pieniä kirjoja", rikos- tai pulp-genreihiin kuuluvia lukaisuromaaneja. Pientä niissä ei ole niinkään mitta vaan mittakaava: näissä teoksissa ei maailma ole uhattuna eikä siihen yritetä väkisin luoda aivan uudenlaisia tarinoita. Tervetuloa Joylandiin kuuluu näihin kirjoihin.

Tervetuloa Joylandiin

Stephen King

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, jännitys

Tapahtumien keskipisteessä on Joyland, pienessä Heaven's Bay -kaupungissa sijaitseva suloisen vanhanaikainen huvipuisto – ja samalla se on romaanin todellinen päähenkilö. Siitäkin huolimatta, että minä-kertojana on 21-vuotias Devin Jones, joka ajautuu kariutuneen ensirakkauden takia Joylandiin töihin yhdeksi kesäksi.

Ainekset ovat kovin tutut. Vanha murha, jonka tekijää ei ole saatu kiinni. Kummitusjuna, jossa kummittelee (tietysti). Sairas pikkupoika, jolla on yliluonnollisia kykyjä.

Nuori King olisi tehnyt näistä aineksista tiukan kauhupaketin, mutta Tervetuloa Joylandiin tavoittelee aivan toista tyylilajia: se on lempeä kasvutarina, jonka lajityypilliset ainekset ovat vain rakennuspuita.

Juonen yksityiskohtaisempi kuvaus olisi paitsi turhaa, myös tekisi vahinkoa kirjalle. Kaiken tämän olette kuitenkin jo lukeneet aikaisemminkin, mutta silti haluatte lukea uudestaan. Näin King uskoo.

Tervetuloa Joylandiin kun on kovin nostalginen kirja. Se sijoittuu vuoteen 1973, mutta vaikka King hajamielisesti ripottelee mukaan muutaman viittauksen Richard Nixoniin, The Doorsiin ja Likaiseen Harryyn, vuosi voisi yhtä hyvin olla 1953.

Tämä on menneisyyttä, se on tärkeintä. Viattomampaa aikaa, jolloin olimme valmiita kuvittelemaan tivolit ihmeiden valtakunnaksi, vaikka ne olivat vain puistoja täynnä räikeästi maalattuja ja usein pystyyn ruostuvia koneita, pyörittäjinään hyväntahtoiset vaikka jo vähän väsyneet helppoheikit.

Digitaalinen aika ei vielä kolkuttanut ovelle, haamu ei ollut vielä astunut koneeseen vaan asui vielä kummitusjunassa.

Samalla kirja hehkuu lukemisen nostalgiaa: vuosia, jolloin ihmiset ostivat kioskipokkareita viihdyttääkseen itseään.

Tervetuloa Joylandiin on selvästi ollut helppo kirja kirjoittaa. Kun King on naputtanut näyttöpäätteelleen kliseisen fraasin, hän on selvästi vain hymähtänyt ja jatkanut kirjoittamista.

Ne vain kuuluvat asiaan, hän lienee ajatellut, tärkeämpää on sukeltaa Joylandin omintakeisen tivolislangin täyteiseen maailmaan. Sinne missä kauniit tytöt ovat "saumoja" ja asiakkaat noin muuten "koneja", missä ampumakioskin aseita ei koskaan huolleta eikä popcornkonetta jynssätä kunnolla.

Tämä tekee Tervetuloa Joylandista ehkä vaatimattoman kirjan, mutta se on ihailtavan nöyrä sellainen.

Kirjoittaja on vapaa kustannustoimittaja ja kriitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat