Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

George Saunders on parasta, mitä Yhdysvaltain kirjallisuus tarjoaa juuri nyt

Kulttuuri
 
Tim Knox MVphotos
Aiemmin geofyysikkona työskennellyt George Saunders, 56, aloitti kirjallisen uransa suhteellisen myöhään, 1990-luvulla. Hänet tunnetaan myös ahkerana lehtikirjoittajana.
Aiemmin geofyysikkona työskennellyt George Saunders, 56, aloitti kirjallisen uransa suhteellisen myöhään, 1990-luvulla. Hänet tunnetaan myös ahkerana lehtikirjoittajana. Kuva: Tim Knox MVphotos
Arvio: kirjat
George Saunders: Joulukuun kymmenes (Tenth of December). Suom. Markku Päkkilä. Siltala. 230 s.

Unohtakaa höpötykset, joiden mukaan novelleilla ei ole lukijoita eikä kaupallista potentiaalia. Hui hai, kuittaisi Kurt Vonnegut vinoon sähkösanomatyyliinsä. Ihmettelen, mikäli Amarillossa Texasissa syntyneen George Saundersin viistosti hullunhauska novellikokoelma Joulukuun kymmenes ei käy pyydyksiin.

Harva kirja aikoihin on antanut yhtä paljon uutta ajattelemisen aihetta kuin Joulukuun kymmenes. Uskon, että Saundersin novellikokoelmanousee myös täällä Suomessa puheenaiheeksi. Se on tämän vuoden kirjallinen tapaus.

Valmiit selitysmallit sarjatulella seulaksi ampuva Joulukuun kymmenes on kuitenkin paljon enemmän. Se on jotakin uutta, uuden alku ja vanhan loppu.

Kymmenes joulukuuta

George Saunders

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Käännösromaanit, Kaunokirjat, Novellit

Ansaittua mainetta ei ole vähentänyt se, että The New York Times Book Review valitsi novellikokoelman kymmenen parhaan kirjan listalle vuonna 2013.

Aiemmin geofyysikkona eri puolilla maailmaa työskennellyt George Saunders (s. 1958) aloitti kirjallisen uransa vasta suhteellisen myöhään 1990-luvulla. Ensimmäinen novellikokoelma CivilWarLand in Bad Decline ilmestyi vuonna 1996.

Ahkerana lehtikirjoittajana tunnetun Saundersin nyt suomennetun kokoelman novellit on alun perin julkaistu The New Yorkerissa ja Harper'sissa vuosina 1995–2012. Isosta aikajänteestä on turha pelästyä, sillä kokoelma on yhtenäinen ja kulkee temaattisesti samarakeisessa maastossa.

Kaikki kokoelman kymmenen novellia paikantuvat tukevasti tämän päivän Yhdysvaltoihin. Se ei sinänsä yllätä.

Ällistyttävää on sen sijaan se omaperäinen näkökulma, jonka Saunders avaa kulutuskiimassa elävän Yhdysvaltojen lähiöihin, autioituvaan maaseutuun ja esikaupunkeihin. Hän onnistuu nävertämään huimia näkyjä paljastavan kurkistusrei'än todellisuuden pakopisteeseen.

Ihmiset ovat enemmän tai vähemmän ulkopuolisten voimien talutusnuorassa, vaikka väliin he yrittävät itselleen jotakin muuta vakuuttaa. Tragikoomiset yhteentörmäykset syntyvät, kun eri suuntiin vievä oma halu ja elämän kulku sattumalta eksyvät samalle raiteelle.

Niminovellissa syöpää sairastava mies haluaa kuolla hankeen järven rannalle, mutta joutuukin pelastamaan jäihin pudonneen nuoren pojan hengen.

Tässä mielessä se on eräänlainen sisarnovelli kokoelman avaavalle Kunniakierrokselle, jossa nuoren, kauniin tytön kidnappaus esikaupunkialueella synnyttää tilannetta seuraavassa naapurinpojassa moraalisen ongelman: auttaako tyttöä vai ei?

Ongelmaa ei helpota se, että in-porukoihin kuuluva tyttö on hiljan pannut ystävyssuhteen pojan kanssa poikki ja tuominnut tämän luuseriksi, sosiaaliseksi pudokkaaksi.

Kulissiksi rakentuva elämä ei jätä pienille, tavallisen epätavallisille ihmisille juuri happea hengitettäväksi. Ainoa toive on: "Herra anna meille enemmän. Anna meille tarpeeksi. Älä anna meidän pudota kelkasta."

George Saunders iskee myös poliittista kaksinaismoraalia vesirajaan. Viimeisen päälle kilpavarustelluissa syntymäpäiväjuhlissa piha koristellaan köyhillä siirtolaisilla, jotka ovat tulleet Yhdysvaltoihin kehitysmaista.

Useimpien Saundersin kuvaamien ihmisten mieli on tavalla tai toisella rikki. Yhtä lailla maailmakin on nyrjähtänyt.

Kaksi novellia syväluotaa myös kemiallista mielenhallintaa. Siinä maailmassa ihminen alistuu uljaan, uuden tieteen koekaniiniksi ja antaa mielialalääkkeiden istua kuskin paikalle – kuten Jussi Valtosen romaanissa He eivät tiedä mitä tekevät.

Valtonen onkin yksi niistä kirjailijoista, jotka kehuvat Saundersia suomennoksen lieveteksteissä. Muita lainattuja kirjailijoita ovat Jonathan Franzen, Dave Egger ja Thomas Pynchon.

Kaikki hyviä maamerkkejä Saundersin omalle proosalle. Harva kuitenkaan saa aikaiseksi samanlaista keitosta, jossa sieppaukset, raiskaukset, itsemurhat, pihalle koiran lailla kytketyt lapset ja sotatraumat ovat enemmän kuin pelkkiä kattilassa pyöriviä sattumapaloja.

Kokoelman filosofinen ja moraalinen pohjavire on haastava. Kirja vaatii koko ajan ottamaan kantaa, väittelemään ja tarkistamaan omia näkökantoja.

Tyylillisesti Saunders on kuin Jonathan Franzenilla tuunattu David Foster Wallace. Temaattisesti konsumerismin kritiikki ja satiiri sitovat hänet taas Don DeLilloon. Musta huumori puolestaan tuo mieleen Vonnegutin.

Kun vauhtiin on päästy, niin jatketaan nimilitaniaa. Hurjimmillaan Saunders tuo mieleen postmoderniin aikaan singotun Flannery O'Connorin.

Moraalisella ilotulituksella tekopyhyyden taivasta rummuttava Joulukuun kymmenes on hyvä kirja, joka kylmää sen verran, ettei voi kuin sanoa: huh, huh. Kun kirjan laskee käsistään, maailma ei ole entisensä. Ei muuta kuin kirjakauppaan. Kipi kapi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat