Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egoismin esoteerinen ylipappi

Kirjailija Aleister Crowley veti puoleensa opetuslapsia ja rakastajia. Muusikko A. W. Yrjänä arvioi elämäkertasuomennoksen.

Kulttuuri
 
A. W. Yrjänä  
Getty Images
Aleister Crowley halusi olla opettaja, joka vapauttaisi ihmiskunnan.
Aleister Crowley halusi olla opettaja, joka vapauttaisi ihmiskunnan. Kuva: Getty Images
Arvio: kirjat
Gary Lachman: Aleister Crowley. Suuren Pedon elämä ja teot (Magick, rock and roll, and the wickedest man in the world). Suom. Ilkka Salmenpohja. Like. 443 s.

Gary Lachmanista (s. 1955) on kehkeytynyt sukupolvensa johtava hengellisten alakulttuurien elämäkerturi ja kronikoitsija. Suomennetun Tajunnan alkemistit -teoksen (2003) lisäksi häneltä on julkaistu lukuisia alueen yleisteoksia kuten A Dark Muse ja A Secret History of Consciousness. Hän on kirjoittanut mainiot yleistajuiset opukset Rudolf Steinerista, George Gurdjieffista, Helena Blavatskista ja Carl Jungista.

Lachman tutkii aiheensa perusteellisesti, kirjat ovat täynnä yksityiskohtia ja mehukkaita anekdootteja. Hän kykenee puolueettomaan otteeseen, mutta kertoo kyllä mielipiteensä kohteidensa tempauksista aika ajoin. Se on virkistävää ja tuo henkilökohtaisuutta tekstiin.

Nyt Like on julkaissut tuoreen Aleister Crowley -elämäkerran Ilkka Salmenpohjan sujuvana ja tarkkana suomennoksena.

Alesteir Crowley. Suuren Pedon elämä ja teot.

Gary Lachman

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat

Kuka

Aleister Crowley

 Englantilainen runoilija (1875–1947) ja esoteerien filosofi.

 Aikansa kansainvälinen kauhukakara ja kohujulkkis, joka halusi loukata kaikkia perinteisiä normeja.

 Lahjakas vuorikiipeilijä ja mestaritason shakinpelaaja, kulinaristi ja roisi humoristi.

 Jätti jälkeensä valtavan laajan kirjallisen tuotannon pornografisista runoista uskonnonfilosofiin pohdintoihin.

 Perusti maagisen Theleman-uskonnon, jonka ohjenuorana on: tee, mitä tahdot.

 Kannusti ja opasti seuraajiaan tekniikoihin, joissa kovia huumeita ja rituaalista seksiä käytetään tietoisuuden muuntamiseen.

 Hyljeksitty ja inhottu erikoisuuksien tavoittelija alkoi kuolemansa jälkeen saada kuuluisuutta epätavallisena ajattelijana ja usean vastakulttuurin vaikuttajahahmona.

Crowley-kirja on selvästi ollut Lachmanille haaste. Hänellä oli nuoruudessaan henkilökohtainen suhde Crowleyn oppeihin. Hän kertoo, kuinka pyristeli niistä eroon kahdeksankymmenluvun New Yorkissa, jossa siihen aikaan soitti jo Blondie-nimisessä, menestyksekkäässä uuden aallon bändissä.

Jenkkilän rokkipiirit olivat vähän aiemmin löytäneet kapinansa välineeksi vapaan seksin ja huumeet, joiden varhainen mainosmies Crowley oli ollut viisikymmentä vuotta aiemmin. Kielletty houkutti.

Itsensä "maailman suurimmaksi runoilijaksi" nimennyt britti Aleister Crowley (1875–1947) oli yliälykäs ja itserakas ristiriitakimppu, jolla oli voimia kuin pienessä pitäjässä, tulivuoren räjähdysherkkyys ja pimeitä intohimoja enemmän kuin tukkikämpässä täitä. Siinä kyydissä ei moni kestänyt.

Karismaattinen Crowley veti puoleensa opetuslapsia ja rakastajia (miehiä ja naisia) kuin bunsenlamppu yöperhosia. Seuraukset olivat, mitä odottaa saattaa. Suuri osa seuraajista päätyi alkoholistiparantolaan, mielisairaalaan tai ennenaikaiseen hautaan.

Varakkaassa, tiukan uskonnollisessa perheessä kasvanut Crowley halusi tulla maailmanopettajaksi, joka paljastaisi moraalin valheet ja veisi ihmiskunnan uuteen valon ja vapauden aikakauteen. Hän oli kiinnostunut synnistä ja samastui Raamatun Ilmestyskirjan Petoon, joka edusti hänelle energiaa ja luontoa.

Hän alkoi julkaista kirjallisia töitään omakustanteina opiskellessaan Cambridgen yliopistossa. Samaan aikaan hän löysi lopulliset kiinnostuksen kohteensa: seksin, huumeet ja rituaalimagian.

Rituaalimagia oli kulttuuripiireissä kova juttu 1800-luvun lopun Britanniassa. Teollis-tieteellinen maailma puksutti uusia keksintöjä ja edistystä, mutta taiteen eturintama halusi enemmän: luoda yli-ihmisen.

Spiritualistiset, teosofiset ja parapsykologiset liikkeet pyyhkäisivät myrskytuulina imperiumin ylitse. Yksi liikkeistä oli Hermetic Order of Golden Dawn (Kultaisen aamunkoiton hermeettinen sääntökunta), jonka keskeisiä vaikuttajia oli myöhemmin runoistaan nobelin pokannut William Butler Yeats.

Kabbalaan ja tarot-korttien mystiikkaan ihastunut Crowley liittyi järjestöön. Hän halusi tulla maageista suurimmaksi.

Lahjakkaana hän pääsi pian lähelle järjestön johtoa, mutta hänen egonsa oli jo parikymppisenä liian iso oppipoikana oloon. Tuli riitaa ja tuli ero.

Elinikäisen rakkautensa alttareihin, vihkimysasteisiin, kaapuihin, tikareihin ja mystisiin diadeemeihin Crowley kuitenkin seikkailusta löysi.

Runoilija jatkoi magian opintojaan omin päin. Perintönsä turvin hän hankki taloja, jotka hän muutti oitis pimeyden temppeleiksi.

Crowley julkaisi runoja ja pamfletteja, jotka eivät menestyneet. Silti hän vainusi jatkuvasti lähelleen persoonaltaan epätavallisia naisia, joista loihti peniksen, meskaliinin ja heroiinin avulla meedioita. Miespuolisten seuraajien kanssa hän mieluusti myös sodomeerasi tarkkojen (itse keksittyjen) maagisten sääntöjen mukaan.

Vuonna 1908 Crowley koki läpimurtonsa. Hänen "pyhä suojelusenkelinsä" saneli kairolaisessa loistohotellissa teoksen, joka oli oleva uuden uskonnon pyhä kirja. Tämän teoksen, Lain kirjan, oppien tunnetuksi tekemiseen Crowley käytti lopun ikänsä: "Tee mitä tahdot. Rakkaus on ainoa laki, rakkaus lain alla".

Seuraavat neljäkymmentä vuotta "Suuri Peto" viiletti maailman halki rituaalikaavun helmat hulmuten heroiinineuloja, viinaa, skandaaleja, oikeusjuttuja, pahansuopia otsikoita, aviottomia lapsia ja rikottuja ihmissuhteita.

Lachmanin kirja on perusteellinen, traaginen ja hauska. Esoteerisesta hengellisyydestä se esittelee äärilaidan, jossa meditaatiolla tai hiljentymisellä ei ole sijaa. Toisaalta, Crowley on täynnä seksiä, huumeita ja rokkia.

Crowleyn luomaa tehokasta kuvastoa on popkulttuuri käyttänyt ahkerasti Beatlesista lähtien. All you need is love.

Peto on irti.

Kirjoittaja on lauluntekijä ja runoilija, joka on valmistelee kirjaa länsimaisen esoterian maailmankuvista.

A. W. Yrjänä
A. W. Yrjänä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat