Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuskin mitään on kaikki

Tuoreen nobelistin Patrick Modianon uusin romaani saa alkunsa vanhan osoitekirjan nimestä

Kulttuuri
 
Martin Bureau Afp
Patrick Modiano kirjoitti nimikirjoituksia kesäkuun ensimmäisenä Pariisissa. Kirjailija osallistui Auswitchissa kuolleen ranskanjuutalaisen Dora Bruderin kunniaksi nimetyn kadun avajaisiin.
Patrick Modiano kirjoitti nimikirjoituksia kesäkuun ensimmäisenä Pariisissa. Kirjailija osallistui Auswitchissa kuolleen ranskanjuutalaisen Dora Bruderin kunniaksi nimetyn kadun avajaisiin. Kuva: Martin Bureau Afp
Arvio: kirjat
Patrick Modiano: Jotta et eksyisi näillä kulmilla (Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier). Suom. Lotta Toivanen. WSOY. 136 s.

Jos romaani alkaa sanoilla "tuskin mitään", on pieni ihme että siinä silti riittää materiaalia 136 intensiiviseen sivuun. Varsinkin kun se materiaali, päähenkilön oma melko kaukainen menneisyys, on muuttunut "läpikuultavaksi, auringossa haihtuvaksi usvaharsoksi".

Patrick Modiano on siis omimmalla alueellaan.

Ruotsin akatemia palkitsi hänet viime lokakuussa juuri "muistin taiteesta". Viikkoa aikaisemmin Ranskassa oli ilmestynyt Modianon (s. 1945) uusin romaani Jotta et eksyisi näillä kulmilla.

Jotta et eksyisi näillä kulmilla

Patrick Modiano

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Kuka

Patrick Modiano

 Syntyi Ranskassa 1945 liikemiehen ja näyttelijättären pojaksi.

 Julkaisi esikoisromaaninsa La Place de l'Étoile 21-vuotiaana.

 Laajasta tuotannosta suomennettu aikaisemmin Kehäbulevardit (1972), Villa triste (1975), Hämärien puotien kuja (1978), Nuoruus (1981) ja Kadonnut kortteli (1984). Kaikki suomensi Jorma Kapari.

 Sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 2014.

Tällä kertaa muistikuvat ajaa esiin kirjailija Jean Daraganen osoitemuistiosta löytynyt outo nimi. Se kun esiintyi myös Daraganen neljäkymmentä vuotta aikaisemmin ilmestyneessä esikoisromaanissa. Sattumaltako?

Muistikirjan löytänyt pariskunta ja heidän yrityksensä selvittää fiktiivisen ja "todellisen" henkilön yhteys herättää Daraganessa selittämätöntä ahdistusta.

Se liittyy, tietenkin, hänen lapsuuteensa. Vanhempiensa käytännössä hylkäämä poika asui arvoitukseksi jäävän nuoren naisen Annie Astrandin luona tämän suojelijan omistamissa esikaupunkihuviloissa, kunnes jotain tapahtui ja poliisi teki kotietsinnän. Pakomatkalla Italian rajalle lapsi jää yksin.

Nuori ranskalaiskriitikko määritteli Modianon romaanin nokkelasti: " Proustia post-it-lapuilla". Jos niin olisi, keltainen muistilappu jossa lukee "jälleenlöydetty aika" on ajat sitten pudonnut jonnekin.

Modiano on itse huomauttanut, ettei kirjoita muistamisesta vaan unohtamisesta. Yhdessä harvoista haastatteluistaan hän pohtii myös teostensa suhdetta Proustiin: tämä käytti tuhansia kirjan sivuja tulkitakseen muistojen ja niihin liittyvien henkilöiden arvoitusta, mutta selittämisestä mysteeri vain tiheni.

Modianon romaanin lukijan on turha odottaa, että mysteeri ratkeaisi loppusivuilla.

Kaikkein mystisin on kirjailijan muistikirjan löytänyt pariskunta ja heidän tutkimuksensa, joka saa Daraganen vastoin tahtoaan sukeltamaan muistiinsa – kuuluvatko he nykyaikaan vai sittenkin neljän vuosikymmenen takaisiin osoitteisiin?

Eräs lukutapa olisikin nähdä heidät muistin ja mielikuvituksen hahmoina, jotka kirjailija tässä ja nyt on luonut pitääkseen kirjoitustyön käynnissä. Kun Daragane lukee käsiinsä tullutta poliisiraporttia "lauseet liukuivat lomittain, ja yhtäkkiä ilmestyi uusia lauseita, jotka peittivät alleen edelliset". Tuota sanoisin luovaksi prosessiksi.

Daragane vaeltaa entisissä kotikorttelissaan Montmartren juurella ja yrittää tunnistaa kiintopisteitä – samoissa kortteleissa hän kulki lapsena kourassaan lappu, jossa luki osoitteen lisäksi "jotta et eksyisi näillä kulmilla".

Kiintopisteitä ei löydy. Eikä ihme: kabaree, jossa Annie Astrand esiintyi oli nimeltään Le Néant, Olemattomuus. Ilmaan ja aikaan oli haihtunut myös tutuksi tullut kahvila Aero.

Modiano tuntuu myös leikkivän nimillä, Pariisin omituisimmilla kadunnimillä, ihmisillä jotka kesken kaiken päättävät vaihtaa etu- ja sukunimensä.

Suomentaja on Modianon läpikuultavaa tekstiä työstäessään venynyt parhaaseensa. Ettemme eksyisi näillä sivuilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat