Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Pentti Kirstilä palaa tyylikkäästi rikospaikalle

Kirjailija sommittelee kieron ja älykkään ihmissuhdedraaman

Kulttuuri
 
Keijo Kettunen
Olli Turunen
Pentti Kirstilä uutuusdekkarissa selvitellään naisopettajan kuolemaa.
Pentti Kirstilä uutuusdekkarissa selvitellään naisopettajan kuolemaa. Kuva: Olli Turunen
Arvio: kirjat
Pentti Kirstilä: Jäähyväiset Hanhivaaralle. CrimeTime. 284 s.

Ylikonstaapeli Lauri Hanhivaara palaa rikostutkimuksiin 12 vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran Pentti Kirstilän sarkastinen sankari oli mukana parissa kokoelman Varo, kulta, varo (2003) kertomuksessa ja vuotta aiemmin täyspitkässä romaanissa Hanhivaara ja mies joka murhasi vaimonsa.

Kirstilän (s. 1948) komea, muun muassa kaksi Vuoden johtolanka -palkintoa tuottanut ura käynnistyi jo lähes 40 vuotta sitten romaanilla Jäähyväiset rakkaimmalle, jossa myös Hanhivaara esiintyi ensi kertaa. Tuolloin sankari työskenteli Tampereen poliisissa, mutta siirtyi 1990-luvulla Helsinkiin.

Yhteensä Kirstilä on kirjoittanut yli 20 omaa proosateosta sekä yhdessä vaimonsa Anja Angelin kanssa dekkaritrilogian salanimellä Ursula Auer. Siitäkin on vierähtänyt jo kahdeksan vuotta.

Jäähyväiset Hanhivaaralle

Pentti Kirstilä

Kustantaja: CrimeTime

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit, jännitys

Paluuromaanissa Hanhivaaran tiimi selvittelee ranskan kielen opettajan Minna Oksasen kuolemaa Helsingin Munkkiniemessä. Vähän ennen kuolemaansa nainen on käynyt tekemässä poliisille ilmoituksen aviomiehensä, menestyskirjailija Hannu Oksasen, katoamisesta. Kirjailija on kenties Kaukoidässä, muttei ole antanut elonmerkkejä itsestään moneen viikkoon.

Miehen katoamista ei ehditä paljonkaan tutkia, kun vaimo kuolee kotonaan epäselvissä olosuhteissa. Tapaus saattaa olla silkka onnettomuus, mutta henkirikostakaan ei voida sulkea pois.

Kirjailija-aviomies puolestaan palaa hyvissä voimissa Thaimaasta, jossa hän on ollut vaimonsa kuoleman aikoihin, joten ainakin hänellä näyttäisi olevan vuorenvarma alibi.

Kirstilä sommittelee kieron, älykkään ja kieleltään hiotun ihmissuhdedraaman, jossa poliisitutkimukset tuovat päivänvaloon salaisuuksia toisensa perään.

Minna Oksasella on ollut useampia rakastajia, moni heistä naimisissa omalla tahollaan. Mustasukkaisuus vaikuttaa mahdolliselta rikoksen motiivilta.

Yhtenä outona sivujuonteena ovat entisen menestyskirjailijan Hannu Oksasen kirjoitusongelmat, jotka ovat yltyneet lähes yhtä pahanlaatuisiksi kuin Hohto-elokuvan, talonmies-kirjailija Jack Torrancella aikoinaan. Romaanin sijasta Oksanen on juuttunut kirjoittamaan liuskakaupalla yhtä ja samaa lausetta: "Samariasta muistan veden."

Tarinalle tuo tumman pohjavireen Hanhivaaran vakava sairaus, johon hän käy saamassa säännöllistä sädehoitoa. Ajatukset kuolevaisuudesta ja keskeneräisistä asioista, jotka hän haluaisi hoitaa vielä kuntoon, tunkevat väkisinkin mieleen.

Poliisityöstään Hanhivaara pitää kiinni sairaudestaan huolimatta, varsinkin kun yhteistyö kollegoiden, muun muassa räväkän ja paljon kokeneen Ritva Veikkolan, kanssa sujuu mallikkaasti. Kotirintamalla miehelle antaa tukea hänen elämänkumppaninsa Maire.

Kirstilä osoittaa jälleen taitonsa ytimekkään ja purevan dialogin tekijänä. Sekä hänellä että Hanhivaaralla on tarkka tuntuma ihmisten kielenkäyttöön, etenkin muodinmukaisiin kliseisiin, joille he piruilevat pitkin matkaa. Rikostapauksenkin ratkaisu alkaa häämöttää rauhallisten keskustelujen kautta.

Jäähyväiset Hanhivaaralle on Kirstilän tuttuun tyyliin myös miellyttävän perinnetietoinen kirja. Kovaksikeitetyn dekkarin lajipiirteet ovat vuosien mittaan pehmenneet, mutta psykologisen rikosromaanin ainekset käyneet entistä lujemmiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat