Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjakuvasankari elää irrallaan ihmisyhteisöstä luonnon armoilla

Manu Larcenet'n 800-sivuinen suurteos kertoo hullun kulkurin synkän tarinan

Kulttuuri
 
Blast-sarjakuvajärkäleen päähenkilö on lihava kulkuri Polza Mancini.
Blast-sarjakuvajärkäleen päähenkilö on lihava kulkuri Polza Mancini.
Arvio: sarjakuva
Manu Larcenet: Blast 1–4. Suom. Heikki Kaukoranta. WSOY 2011–2015. Yht. 832 s.

Neljästä kirjasta koostuva Blast on länsimaisittain harvinaisen laaja yhtenäinen sarjakuvateos, kaikkiaan noin 800 sivua. Sen julkaiseminen suomeksi on komea kulttuuriteko.

Jopa vuosikymmeniä jatkuvat sarjat eivät sinänsä ole ollenkaan harvinaisia, mutta yleensä ne koostuvat erillisistä osista, kuten eurooppalaiset klassikot Tintti ja Asterix. Blastille joutuu etsimään vertailukohtia lähinnä japanilaisesta mangasta.

Ennen ensimmäisen osan suomennoksen ilmestymistä ranskalainen Manu Larcenet kertoi, että manga onkin vaikuttanut Blastin kerrontaan. Larcenet käyttää runsaasti tilaa, esimerkiksi kaksi sivua päähenkilönsä yrityksiin murtaa maatilan ovi.

Blast 1-4

Manu Larcenet

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Sarjakuvat, Sarjakuvat, Sarjakuvat

Manga on yleensä pelkistetty nopealukuiseksi. Myös juonet etenevät vauhdikkaasti, vaikka tilaa käytetään runsaasti.

Larcenet piirtää mustavalkotyylillä, josta harmaan sävyt tekevät maalauksellisen. Se tekee Blastin rytmistä aivan erilaisen kuin tyypillisessä mangassa. Tarina hidastuu ja raskas tunnelma painottuu.

Blastin päähenkilö, äärimmäisen lihava Polza Mancini, on eräänlainen myyttinen hullu, elämästään irtautunut kulkuri, joka elää metsissä, syö pelkkiä suklaapatukoita ja juo alkoholia kuukausia kerrallaan.

Blast tarkoittaa räjähdystä ja viittaa Polzan tavoittelemiin ekstaattisiin kokemuksiin. Tiloissaan hän näkee ilmestyksiä, Pääsiäissaaren moai-patsaita ja näkyjä, jotka Larcenet esittää lasten värikkäinä piirroksina.

Aikuisen harhanäkyinä lasten piirrosten naiivi viattomuus kääntyy kuvaamaan irti päässyttä mielenhäiriötä tehokkaasti. Myös unet ja kuvitelmat sekä Polzan lukema sarjakuva tuovat väriä mustanpuhuvan todellisuuden keskelle.

Polzan tarina on harharetki, mutta hän myös pyrkii retkelle harhoihin. Hän purkaa matkakertomustaan takaumina poliisikuulusteluissa. Larcenet luo läpi koko tarinan jännitettä paljastamalla tapahtuneen väkivaltarikoksen yksityiskohtia vain vähitellen.

Pohjimmiltaan Polza pakenee tien päälle ja hulluuteen masennustaan. Larcenet käsitteli masennusta jo edellisessä teoksessaan Pieniä voittoja. Sekin oli neliosainen, mutta albumeissa oli murto-osa Blastin sivumäärästä. Molempien tekeminen vei Larcenet'lta vuosia.

Pieniä voittoja nosti Larcenet'n (s. 1969) ranskalaisen sarjakuvan huipulle. Se oli valoisa ja viisas, hauska ja toiveikas tarina. Blast on sen vastakohta. Edes synkän tarinan lopussa ei näy toivoa.

Pienissä voitoissa luonnon hehkuvat värit ja toiset ihmiset tarjosivat kauneutta ja apua. Blastissa Polza kärvistelee varjoisan luonnon armoilla. Useimmat kohtaamiset muiden ihmisten kanssa päättyvät ennemmin tai myöhemmin petoksiin ja väkivaltaan.

Blast ei kuitenkaan ole tyhmä teos. Sen voi nähdä Pienten voittojen parina.

Blast kertoo, miten käy, jos ihmiset käpertyvät itseensä eivätkä enää tue toisiaan.

Samalla se purkaa luontoromantiikkaa. Maalaismaisema ja metsä näyttävät elähdyttäviltä vain sivistyksen näkökulmasta. Ilman sivilisaatiota ja kulttuuria luonto on ihmiselle epämukava ympäristö, suorastaan luonnoton olotila.

Blastissa sama pätee ihmiseen itseensä. Jos ihmiset luopuvat yhteisöllisyydestä sovittuine sääntöineen, ei pedon ja saaliin roolien väliin jää juuri mitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat