Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarah Waters jatkaa homoseksu­aalisuuden historian kaunokirjallista käsittelyä

Uudessa romaanissa salattu suhde sijoittuu 1920-luvun Lontooseen.

Kulttuuri
 
Jeremy Sutton-Hibbert Getty Images
Englantilainen Sarah Waters on sekä tutkinut historiallista homoseksuaalista kirjallisuutta että kirjoittanut sitä itse.
Englantilainen Sarah Waters on sekä tutkinut historiallista homoseksuaalista kirjallisuutta että kirjoittanut sitä itse. Kuva: Jeremy Sutton-Hibbert Getty Images
Arvio: kirjat
Sarah Waters: Parempaa väkeä (The Paying Guests). Suom. Helene Bützow. Tammi. 598 s.

Pirkko Saision tuotantoa tutkinut ja siitä väitellyt Katri Kivilaakso puhui keväällä haastattelussa siitä, miten homoseksuaalisuuden käsittely suomalaisessa kirjallisuudessa on viime vuosina muuttunut.

Yhtäältä homoseksuaalien joukko kirjojen henkilöinä on kasvanut 2000-luvulla valtavasti – osasyynä varmasti Pentti Holapan, Helena Sinervon ja Pirkko Saision Finlandia-palkittujen romaanien saama suosio.

Toisaalta seksuaalivähemmistöjen elämän tutkiminen on synnyttänyt sitä käsittelevää kaunokirjallisuutta, joka sijoittuu historiaan.

Parempaa väkeä

Sarah Waters

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

"Kun homoseksuaaleja kirjoitetaan menneeseen sijoittuviin teksteihin, on kuin vähemmistölle kirjoitettaisiin historiaa jälkeenpäin", Kivilaakso sanoi.

Meillä näin ovat tehneet mm. Sami Hilvo Viinakortissa, Heidi Köngäs Dora, Dora -romaanissa ja Tommi Kinnunen Neljäntienristeyksessä.

Britanniassa homojen historiaa ovat luoneet kaunokirjallisesti esimerkiksi Alan Hollinghurst ja Sarah Waters. Molemmat ovat tehneet sitä tietoisesti, käsitelleet seksuaalivähemmistön oloja monella aikakaudella.

Hollinghurst sai 2004 Booker-palkinnonkin romaanista The Line of Beauty, joka kertoi homomiehistä 1980-luvun Lontoossa, kun sen oikeistolaiseen, materialistiseen ja teeskennellyn suvaitsevaiseen yläluokkaan alkaa luikerrella aidsin pelko.

Suomennetussa Vieraan lapsessa homouteen liittyviä asenteita tutkitaan ensimmäisen maailmansodan aatosta 2000-luvulle asti.

Myös Sarah Watersin (s. 1966) runsaissa, viihdyttävissä romaaneissa homopsyyke ja suhtautuminen seksuaalivähemmistöön on aina sijoitettu epookkiin.

Suomennetuista teoksista Silmänkääntäjä sijoittuu viktoriaaniseen Englantiin ja Yövartio Lontoon pommituksiin, uutuus Parempaa väkeä taas 1920-luvulle, kun ensimmäisen maailmansodan menetykset ovat yhä käsin kosketeltavia.

Wrayn perhekin on saanut osansa: kaksi poikaa kaatunut, isä hassannut omaisuutensa ja kuollut. Äiti ja tytär joutuvat luopumaan vauraasta elämästään ja vuokraamaan talosta huoneita nuorelle, alemman keskiluokan pariskunnalle.

Ajankohta on oleellinen niin romaanin henkilöhahmojen kuin juonenkuljetuksen kannalta.

Suursota on ikään kuin riisunut ihmiset paljaiksi, pudistellut pois haaveita, tottumuksia, etuoikeuksia. Päähenkilö Frances tietää olevansa paitsi köyhtyneen perheen vanhapiikatytär myös lesbo. Hän myös kykenee puhumaan asiasta – siksi romanssi vuokralaisen, nuoren rouva Lilianin kanssa syttyy verraten nopeasti.

Toki suhde on silti salattava kaikilta muilta. Periaatteessa jännitys kirjassa kehittyy kuitenkin minkä tahansa noir-kolmiodraaman tapaan – yksityiskohtia ei voi tässä käsitellä tarkemmin, ettei lukemisen ilo tärvelly.

Sitä romaanissa riittää. Waters ei pelkää melodraamaa, seksiä tai väkivaltaa, viljelee 1920-luvun tuoksuja ja ääniä ja herkuttelee henkilöhahmoilla, jotka voisivat olla Charles Dickensin romaaneista tai venäläisistä klassikoista.

Kertomusrakenteessa on muistumaa Anton Ťsehovilta, ja Anna Kareninan lukeminen vaikuttaa juoneenkin.

Myös miljöö elää ja hengittää: Parempaa väkeä on hyvin visuaalinen romaani.

Lontoon tunnistettavat kaupunginosat, etäisyydet ja liikkuminen paikasta toiseen antavat viitteitä siitä, miten erillään eri luokat ovat eläneet.

Wrayn rapistuva patriisikoti on kuin symboli yhteiskunnan murroksen välttämättömyydestä: niin käsittämättömältä kuin se kuulostaakin, suurta taloa palvelee yksi ainoa ulkohuussi puutarhan perällä.

Brittiläisen maailmanjärjestyksen horjuessa huojuvat myös moraalikäsitykset, tavat ja rooliodotukset. 1920-luvulla Virginia Woolf ja Vita Sackville-West olivat jo rakastavaisia, ja Radclyffe Hall kohahdutti maata lesborakkautta kuvaavalla Yksinäisyyden kaivo -romaanillaan.

Myös Frances ja Lilian uskaltavat jo uskoa rakkauteensa, vaikka heidän asenteensa siihen ovat hyvin erilaiset.

Kahden naisen kautta Waters valaisee tehokkaasti seksuaalisen suuntautumisen prosessointia aikana, jolloin sille ei ole kunnon käsitteistöä.

Koska kyse on yhteiskunnassa kielletystä asiasta, rakkauden kokemukseen ja itsensä hyväksymiseen liittyy myös paljon syyllisyyttä ja vihaa.

Vihan seurauksia puidaan lopuksi oikeudenkäynnissäkin, ja se jakaa romaanin tavallaan kahtia. Samankaltaista tarinan jakamista osiin Waters on harrastanut aiemminkin.

Loppusanoissa hän kertoo kiinnostuksestaan historiallisiin murhatapauksiin, ja joku voikin ajatella, että kirjailijan ajatukset ovat yksinkertaisesti alkaneet harhailla, kun romanssi muuttuu äkkiä rikostarinaksi.

Minä tulkitsen ratkaisua kuitenkin henkilöiden ja heidän tilanteensa kautta: rikos kohtaa Francesia ja Liliania väistämättä, koska he elävät maailmassa, jossa eivät voi rakastaa toisiaan joutumatta konfliktille alttiiksi.

Oikeudenkäynnin seikkaperäinen kuvaus mahdollistaa myös sen, että syyllisyyden ja rangaistuksi tulemisen teema tulee käsiteltyä perusteellisesti, niin yksilöiden kuin yhteisön ja sen sääntöjen kannalta.

Ja onhan niinkin, ettei ole suurta rakkautta ilman suurta koettelemusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat