Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katri Tapola kirjoitti modernista perheestä runollisen ja raadollisen romaanin

Katri Tapolan vilkaskielinen romaani ei päästä lukijaansa helpolla

Kulttuuri
 
Katri Tapola
Katri Tapola
Arvio: kirjat
Katri Tapola: Härkätaistelu. Teos. 239 s.

Viime vuosina lapsille kirjoittanut Katri Tapola (s. 1961) suuntautuu taas aikuisyleisölle. Härkätaistelu on kirja perheestä, pariskunnasta, lapsuudesta ja vanhemmuudesta. Se ei ole minusta lainkaan täydellinen, mutta kaunis, pelottava ja vahva se on.

Vaikutelma johtuu ainakin osaksi siitä, että Härkätaistelu tarjoilee lukijalle kaksi tarinaa toisiinsa limittyneinä.

Yhdessä niistä Taina Toro, kultivoitu ja vahva suomalaisnainen kärsii komeassa kodissaan keski-iän kriisiä. Tai kärsii ja kärsii – kaikkihan on hienosti ulkolamppuja ja induktioliettä myöten.

Härkätaistelu

Katri Tapola

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Silti hänellä on tunne, etteivät sen enempää mies kuin poikakaan kuuntele häntä. Tosin hänkään ei kuule heitä, tai ainakaan kukaan ei ymmärrä toistaan. Ehkä kaikki puhuvat eri kieliä?

Joka tapauksessa kaikki kiitävät omilla kiertoradoillaan kotia ympäri, ja vauhti kasvaa kaiken aikaa

Tämä tarina on välillä hyvin hauska. Tapola on kerännyt termejä ja kliseitä, joilla meille kaupitellaan täydempää elämää. Perheen koti pursuu goretexia ja navajo-nahkaa, kohtaamisen hetkiä ja LAT-suhteita, rucolaa ja rakkaustestejä. Taina havittelee sankaripatsastakin, sitten avioeroa.

Mikään ei kuitenkaan riitä. Tahoillaan kaikki tyhjenevät.

Sitten ei enää olekaan hauskaa, liian lähellä kolmea katkeamispistettä. Tapolan kieli takoo ja huohottaa, kun perheenjäsenet pakenevat haluihin, kuvitelmiin ja masennukseen. Ottaako joku viimeisen, tuhoavan askelen?

Toisessa tarinassa on perhe menneisyydessä. Isä on saarnaaja, joka hallitsee lapsiaan, Jumalan ohella ja lailla.

Ovatko henkilöt samoja? Voivat ollakin, ajassa johon muistaminen ei yllä.

Nytkin Tapolan kieli leikkii villisti. Sanat Aina ja Toivo ovat välillä ihmisiä, välillä käsitteitä, ja suomalaisen keskiluokan hysterian historia piirtyy vähin erin esiin. Siinä monet asiat ovat yksinkertaisia, mutta julmia.

Ihmisiä ympäröivät sodan varjot. Kasvatukseen kuuluvat itsestään selvinä pelko ja väkivalta, hylkääminen, hyväksikäyttökin. Ja kun paljon vaietaan, monet asiat unohtuvat. Aikuiset jäävätkin lapsiksi sisältä, vaille vastuun tuntoa omista jälkeläisistään.

Luulen, että Tainalle on käynyt juuri näin.

Helpolla kirjailija ei lukijaa päästä.

Voi olla, että Härkätaistelu on juuri sellainen kuin on haluttu, tajunnanvirtatekstiä ja tuotenimiluetteloita myöten. Tai sitten se olisi vaatinut paljon enemmän selkeyttävää hiomista.

Nytkin myyttinen lapsuus kurkottaa koko ajan nykyisyyttä – ja lukijaa – kohti, Taina ja Aina toisiaan kohti, perheenjäsenet sovintoa kohti.

Muistin ja ymmärryksen liike käy kuitenkin liiaksi pikakelauksella, toiston varassa.

Se, mikä jättää jäljen, on Katri Tapolan kieli, joka on paikoin lähempänä loisteliasta proosarunoa kuin perinteistä romaania.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat