Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peter Høeg kirjoitti trillerin tulevaisuuden eliitistä, joka on valmis uhraamaan kansan

Peter Høeg kuvaa raunioituvaa nyky-Tanskaa, jossa tulevaisuuskomission ennustukset käyvät toteen

Kulttuuri
 
Mika Ranta HS
Peter Høeg vieraili toukokuussa Helsingissä, jossa hän osallistui Helsinki Litt -kirjallisuustapahtumaan.
Peter Høeg vieraili toukokuussa Helsingissä, jossa hän osallistui Helsinki Litt -kirjallisuustapahtumaan. Kuva: Mika Ranta HS
Kirjat
Peter Høeg: Susanin vaikutus (Effekten af Susan). Suom. Katriina Huttunen. Tammi. 426 s.

Melkein tekisi mieli sanoa, että tervetuloa takaisin Peter Høeg, mikäli suosittu tanskalaiskirjailija nyt on edes varsinaisesti joutunut piilotetuksi minnekään näkökentän ulottumattomiin – sen verran vahva näyttö trillerimäisesti tikkaava romaani Susanin vaikutus on muutaman hivenen vaikeamman, tiukasti sisäänpäin kääntyneen romaanin jälkeen.

Tarkkaan rakennettu juoni antaa Susanin vaikutukselle hyvän kerronnallisen ryhdin. Lukija pysyy helposti matkassa mukana yli 400 sivun ajan.

Pieniä epäilyn hetkiä synnyttää ainoastaan se, että asemansa jo yli 20 vuotta yhtenä puhutuimpana pohjoismaisena kirjailijana säilyttänyt Peter Høeg (s. 1957) nivoo tuttuun tapaansa suoraan toimintaan lähes metafyysisiä kohtauksia. Ne lukitsevat kerronnan imun hetkellisesti. Kääntäen: tällä ratkaisulla Peter Høeg rytmittää kerrontaa ja patoaa jännitettä, jotta tarina ei laukkaisi koko ajan.

Susanin vaikutus

Peter Hoeg

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Käännösromaanit, Kaunokirjat, Kirjallisuus

Ongelmallista on vain se, että uskottavat ja epäuskottavat ainekset rinnastuvat liian samanarvoisesti Susanin vaikutuksessa ja nakertavat pohjaa romaanin oikeisiin ongelmiin tarkentuvalta yhteiskuntakriittiseltä näkökulmalta.

Jos tarkennus olisi kohdillaan, käsissä olisi väkevä moraliteetti, josta puhuttaisiin kassajonoissakin.

Pääosin Kööpenhaminaan sijoittuva Susanin vaikutus on romaani salaliitosta. Sen peittämiseksi tai paljastamiseksi Intiassa vangitut huippufyysikko Susan Svendsen, säveltäjä Laban Svendsen ja heidän kaksi teini-ikäistä lastaan vapautetaan yllättäen syytteistä ja tuodaan Tanskaan. He eivät tiedä, onko vapauttamisen junaillut Tanskan oikeusministeriön korkea virkamies lopulta heidän puolellaan vai heitä vastaan. Onko hän roisto vai sankari?

Liioin he eivät tiedä, pysyykö oma perhe edes koossa, koska kadehdittu avioliitto on alkanut rakoilla jo ennen kohtalokasta matkaa Intiaan.

Susan saa tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, mikäli ei halua perhettään takaisin vankilaan. Siksi hän joutuu tonkimaan salaisen tulevaisuuskomission tekemiä ennustuksia Tanskaa ja koko maailmaakin odottavista uhkakuvista ja ratkaisukeinoista. Käsiin halutaan saada erityisesti komission viimeisen kokouksen yhteenveto. Jo lakkautettu tulevaisuuskomissio on koostunut oman alansa huippututkijoista.

Tästä tehtävästä alkaa kiivas kujanjuoksu vallan kabineteissa, jossa pelataan omaa peliä. Tulevaisuuskomissio oli nähnyt jo toistakymmentä vuotta sitten, että maailma oli kuolemassa. Tuhon siemenet oli kylvetty, eikä pahan kasvustoa saanut enää kitketyksi.

Ennen lopullista tuhoa eliitti yrittää pelastaa itsensä ja jättää muut oman onnensa varaan.

Susanin vaikutus on siis myös dystopia.

Peter Høeg puhuu tästä ajasta ja niistä kehityslinjoista, jotka uhkaavat viedä länsimaat sosiaaliseen, taloudelliseen ja kulttuuriseen umpikujaan.

Yksi komission jäsenistä muistuttaa Susania siitä, että "nuoret joutuvat joukkotyöttömyydestä huolimatta elättämään historian suurinta vanhusväestöä". Samalla koulutusjärjestelmä on tullut tiensä päähän, koska se "perustuu vääriin valintoihin. . . ihmisiä koulutetaan takaperoisesti 1900-luvun ammatteihin, joita ei enää ole".

Ihmiset kuitenkin sulkevat tältä silmänsä. On mukavampaa elää vain omaa elämäänsä. "Eurooppa on mukavuusaluetta. Me elämme elokuvateatterissa, jonka kaikille neljälle seinälle heijastetaan perhe-elokuvaa. Romahdus ei kuulu tulevaisuuteen. Se on alkanut jo."

Paradoksaalisesti samaan aikaan kun kansanterveys on kohentunut, kansanturvallisuus on romahtanut. Historiankirjoituksen mukaan lähes 200 miljoonaa sotilasta tai poliittista vastustajaa on tapettu 1900-luvun sodissa, mutta määrä on neljäsosa kaikista sodissa kuolleista, koska mukaan ei ole laskettu naisia, lapsia ja sairaita.

Tässä ovat ne pelimerkit, jotka Susanilla on pöydällä, kun hän yrittää päästä selvyyteen siitä, mihin salaliitto lopulta tähtää.

Ehkä teeman painavuus selittää osin, miksi Peter Høeg ei selviä vaativasta tehtävästään kuivin jaloin. Jännite ei välttämättä kasva siitä, että Susan juoksee päättömästi pitkin Kööpenhaminaa tiheällä askelrytmillä ja raskaasti puuskuttaen kuin päähenkilöt Dan Brownin tai Lars Keplerin trillereissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat