Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoisrunoilija poimii runoja kuin tikkuja Mikado-pelissä

Kulttuuri
 
Aki Salmela
Mikko Branders
Kaija Rantakarin runokokoelma on sekä fragmentaarinen että eheä.
Kaija Rantakarin runokokoelma on sekä fragmentaarinen että eheä. Kuva: Mikko Branders
Arvio: esikoiskirjat
Kaija Rantakari: Mikado. Poesia. 55 s.

 

Kustannusosuuskunta Poesialta on totuttu odottamaan epätyypillisiä runokirjoja, jotka kaikkein tyypillisimmillään ovat edustaneet tietynlaista fragmentaarisuuden poetiikkaa. Tässä suhteessa Kaija Rantakarin Mikado on täysverinen Poesian julkaisu. Kustantaja luonnehtii Rantakarin Mikadoa runoelmaksi, mutta yhtä hyvin voitaisiin puhua kokoelmallisesta fragmentteja tai vaikkapa vähän epämuotoisesta aforistiikasta. Yhdistävänä tekijänä kielelliselle irtotavaralle on toteava ja neutraali sanomisen tapa. Se säilyy johdonmukaisena teoksen alusta loppuun saakka.

Osa fragmenteista on aforistisia, osa runollisia ja osa tyystin epätäydellisiä ja omituisia, ikään kuin ne olisi napsaistu irti jostain asiayhteydestä, jota ilman ne eivät enää toimi. Jotkin parin rivin kokonaisuudet tuntuvat omilta piskuisilta runoiltaan.

Mikado

Rantakari, Kaija

Kustantaja: Poesia

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, runot

Rantakarin kokoelma lainaa nimensä japanilaiselta kuulostavalta, mutta Euroopassa syntyneeltä Mikado-peliltä, jossa on tarkoitus poimia yksittäisiä puutikkuja toistensa lomasta muita tikkuja liikauttamatta.

Samaan tapaan Rantakarin kokoelma koostuu yksittäisten lauseitten ja fragmenttien muodostamista tikuista, joita näyttäisi olevan mahdollista lukea yhdenkään toisen fragmentin värähtämättä. Aivan näin ei silti ole. Irralliset fragmentit resonoivat keskenään vääjäämättä. Peräkkäisyys luo yhteyksiä, jotka joko ovat jonkin tarkoituksen mukaisia tai eivät. Fragmentit ovat kuitenkin jatkuvassa montaasinkaltaisessa suhteessa toisiinsa.

"Kronologia ei ole valintakysymys", kokoelmassa todetaan, ja muodon tasolla tämä nousee Mikadon keskeiseksi teemaksi.

Mikadossa puhutaan ylipäätänsä paljon muodoista, pinnoista ja geometriasta, ja pitkälti juuri niistä Rantakarin teoksessa on kyse. Voisi jopa ajatella, että kokoelma on itsessään pelkkää muotoa ja pintaa, yksittäisten lauseiden geometriaa. Vaikka lauseet puhuvat monenlaisista asioista, ne eivät kehittele mitään itseään pidemmälle. Mikadossa kaikki on irrallista.

Niinpä fragmenttien ainoana kontekstina näyttäytyy runokokoelma tai runoelma. Lauseet ovat muodollisen aforistisia, mutta sisällöltään usein täydellisen mielivaltaisia. "Helmet ovat paljain silmin näkymättömiä," tai "Realistisia kuvia ei yleensä ole." Oikeastaan ne eivät sano juuri mitään, ja silti ne esittävät tiettyä argumentoinnin varmuutta, joka tulee ymmärtää juuri runouden kontekstissa.

Voisi ajatella, ettei Mikado puhu niinkään maailmasta vaan siitä, millaisia asioita runoudessa on mahdollista sanoa. Siis oikeastaan mitä hyvänsä. Kenties Mikado onkin nimensä mukaisesti pelkkä peli.

Se on myös runoteos, joka varsin selvästi osoittaa, miten laaja-alaisesta asiasta runoudessa on nykyisin kyse. Teos voi olla runoutta sisältämättä mitään erityisesti juuri runoudelle ominaista. Tarkalleen ottaen Rantakarin kokoelma on viitisenkymmentä sivua lauseen tai parin mittaisia fragmentteja, joista ei välity sen paremmin kuvaa kokonaisuudesta kuin mistään puhujasta, jonka ympärille fragmentit ryhmittyisivät.

Kaikessa fragmentaarisuudessaan ja neutraalisuudessaan kokoelma on kuitenkin johdonmukainen ja eheä. Ja mikä oleellisinta, sen lukeminen on kerta kerralta miellyttävämpää.

Ehkäpä Mikado on niitä pieniä epämuotoisia helmiä, joiden viehätys voi aluksi olla paljain silmin näkymätöntä, mutta jotka tottumuksen kautta osoittautuvat varsin hauskoiksi.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat