Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen maahanmuuttajanainen ihmettelee sveitsiläistä elämänmenoa – kokemuksista syntyi kirja

Liisa Helve-Sibaja kirjoittaa kotiäitikolumneja Sveitsistä

Kulttuuri
 
Liisa Helve-Sibaja
Liisa Helve-Sibaja
Arvio: kirjat
Liisa Helve-Sibaja: Hausfrau, Kotona Sveitsissä, Atena 2015, 194 sivua.

 

"Kynäilevä rouva." En enää muista kuka ystävistäni käytti tuota termiä, kun menin naimisiin Sveitsissä asuvan britin kanssa ja pohdin, miten kävisi uralleni toimittajana.

Ideana oli, että ainahan voisin "kirjoitella" suomalaisiin lehtiin kiehtovasta elämästäni sveitsiläisenä kotirouvana.

Hausfrau, Kotona Sveitsissä

Liisa Helve-Sibaja

Kustantaja: Atena

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Päiväkirjat, Matkakirjat

Siihen en ole itse koskaan ryhtynyt, mutta on hauska lukea Liisa Helve-Sibajan teosta, joka heijastelee tuhansien Sveitsin suomalaisten kotiäitien kokemuksia. Helve-Sibajan teksti toimii omassa lajityypissään. Se on pakottomalla tavallaan hauskaa. Tiedon ja oman kokemuksen suhde on tasapainossa.

On hassua, että olemme asuneet Zürichissä samaan aikaan, vain muutaman kilometrin päässä toisistamme, hän Zollikonin varakkaalla "kultarannikolla", minä Zürichin "Töölössä", Oberstrassissa.

Helve-Sibaja on viettänyt Sveitsissä jo 14 vuotta, minulle se on ollut toinen kotimaa kahdeksan vuotta. Emme ole kuitenkaan koskaan tavanneet, emmekä edes kuulleet toisistamme, vaikka olemme liikkuneet myös samoissa suomalaisissa äitipiireissä, muskareissa ja joulumyyjäisissä.

Yhteistä on myös se, että olemme ammatiltamme kirjallisuudentutkijoita ja toimittajia.

Kotiäitiys ulkomailla tuottaa ihan omanlaistaan kirjallisuutta, jonka erityispiirteisiin kuuluvat kepeys ja kirpeys.

Genren rajat ovat muodostuneet viime vuosikymmeninä, kun yhä useampi kirjailija tai toimittaja on muuttanut ulkomaille, usein siksi, että on nainut ulkomaalaisen, ja sitten ryhtynyt purkamaan tätä kokemusta kirjoittamalla.

Koska suomalaisten naisten (toimittajien) on niin vaikea heittäytyä kotihengettären rooliin, he ovat kehittäneet tämän kirjallisuuden lajin lähinnä henkisen tasapainonsa ylläpitämiseksi.

Genre liippaa läheltä myös täällä kotimaassa viime vuosina syntynyttä "äitikirjallisuutta". Siinä pitkälle koulutetut ja itsenäiseen elämään tottuneet naiset ihmettelevät, kuinka heistä tuli lastensa ja miestensä palvelijoita. Elämänmuutos pakottaa kirjoittamaan niinä loputtomalta tuntuvina iltapäivän tunteina, kun lapset vihdoin nukkuvat, eikä mieskään ole tulossa vielä pitkään aikaan kotiin.

Uuden ja vanhan identiteetin välinen neuvottelu, esikoiskirjailijalle tyypillinen kuinka minusta tuli minä -tyyppinen pohdinta on genren peruskauraa. Usein hausfrau-genren kirjailijat ovatkin esikoiskirjailijoita.

Lajityypin erityspiirteisiin kuuluu, kuten siirtolaiskirjallisuuteen yleisesti, uuden kotimaan ihmettely ja vanhan kotimaan kaipuu. Aiheet nousevat kotiympäristöstä, ja teemat liittyvät siirtolaiskirjallisuuden yleisiin teemoihin, kuten väliaikaisuuden ja ulkopuolisuuden tunteeseen.

Ja Sveitsissähän ihmeteltävää riittää! Erityisesti koti- ja perhe-elämä on maassa järjestetty niin eri tavalla kuin Suomessa.

Kaupungeissakin eletään yhä muinaisiin kyläyhteisöihin liittyvän sosiaalisen sääntelyn mukaan. Siisteyssäännöt ja järjestelmällisyys nostavat tukan pystyyn niuhoimmaltakin kotinsa hinkkaajalta.

Vai mitä olette mieltä lahjaksi annettavien setelien ja keräykseen vietävien sanomalehtien silittämisestä?

En spoilaa enempää. Lukekaa itse!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat