Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aino Sutinen teki sarjakuvakirjan liftausmatkasta jännittävään Kaukasiaan

Sarjakuvapiirtäjä kuvaa Bakun öljykentät ja kulttuurien erot

Kulttuuri
 
Aino Sutinen piirtää itsensä mukaan sarjakuvaan. Kirjan kuvitusta.
Aino Sutinen piirtää itsensä mukaan sarjakuvaan. Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Aino Sutinen: Vaimoksi vuorille. Neon Tunisia. 118 s.

 

Vaikka maailma on kutistunut ja melkein kuka tahansa voi matkustaa melkein minne tahansa, maailmassa riittää vielä kolkkia, joihin ei noin vain mennä. Maailmassa on yhä myös ihmisiä, jotka haluavat mennä juuri paikkoihin, joihin kaikki muut eivät mene.

Yksi sellainen on sarjakuvataiteilija Aino Sutinen (s. 1983). Hän jatkaa sarjakuvillaan matkakertomusten pitkää perinnettä. Esikoisteoksessaan Taksi Kurdistaniin (2009) Sutinen kertoi reissuistaan Lähi-idässä.

Uudessa omakustannekirjassaan Vaimoksi vuorille Sutinen suuntaa Kaukasiaan – Azerbaid{cechzaniin, Georgiaan, Armeniaan ja Vuoristo-Karabahiin. Hän liikkuu usein liftaamalla ja majailee yksityiskodeissa. Syrjäseuduilla ei juuri muita mahdollisuuksia olisikaan.

Kaikkialla yksin matkustava Sutinen kohtaa vieraanvaraisia ja ystävällisiä ihmisiä, mutta toisinaan myös epämiellyttäviä ehdottelijoita.

Sukupuolten välinen kanssakäyminen ja parinmuodostus ovat kaikkien kulttuurien keskeisimpiä mekanismeja. Niiden erot tulevat nopeasti esiin. Länsimaisen vieraan naimattomuutta kummastellaan.

Siellä täällä Sutiselle tarjotaan vaimon paikkaa, mutta hän ottaa sen vain kirjansa nimeksi. Eksotiikan etsiminen on myös kulttuurierojen mittailua. Sutinen kertoo, kuinka sen kokee.

Sutinen piirtää pelkistetyn yksinkertaisesti Bakun öljykentät, tapaamansa ihmiset, vuoristot, kylät ja Stalin-museon diktaattorin synnyinkaupungissa Gorissa. Mukaan sirotellut valokuvat tuovat piirrosten rinnalle realismia, ikään kuin lihaa viivojen luurankoihin.

Sutinen ei paisuttele kokemuksiaan, vaan tarjoilee arkisia havaintoja näkemästään. Hän antaa koristelemattoman kuvan matkastaan.

Vaimoksi vuorille herättää halun nähdä itse seudut, jotka poikkeavat tutusta. Se panee myös miettimään, miten paljon itse olisi valmis poikkeamaan aikatauluihin ja karttoihin kahlituilta reiteiltä.

Kaukasian yötaivas tekee vaikutuksen. Kirjan kuvitusta.
Kaukasian yötaivas tekee vaikutuksen. Kirjan kuvitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat