Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaispakolaisen romaani seuraa rakkauskirjettä Libyasta Bagdadiin

Abbas Khider käyttää samaa tekniikkaa kuin Pentti Haanpää

Kulttuuri
 
Jacob Steden
Abbas Khider on esimerkki siitä, miten Irakin nykykirjallisuus on palasina maailmalla.
Abbas Khider on esimerkki siitä, miten Irakin nykykirjallisuus on palasina maailmalla. Kuva: Jacob Steden
Arvio: kirjat
Abbas Khider: Kirje Munakoisotasavaltaan. (Brief in die Auberginenrepublik). Suom. Olli Sarrivaara. Lurra. 159 s.

Irakilaisen Abbas Khiderin kolmas romaani Kirje Munakoisotasavaltaan on pieni tapaus niin teoksena kuin näköalojensa suhteen.

Bagdadissa 1973 syntynyt Abbas Khider on asunut Saksassa vuodesta 2000, jolloin hän sai sieltä turvapaikan. Synnyinmaassaan hän oli ollut Saddam Husseinin vankiloissa poliittisista syistä 1993–95, mutta Saksassa hänestä tuli saksaksi kirjoittava – ja jo palkittu – kirjailija.

Khiderin tapaus muistuttaa suoraan siitä, että Irakin nykykirjallisuus on palasina maailmalla. Se on jakautunut kahtia: Irakissa asuviin ja diasporan kirjailijoihin.

Kirje Munakoisotasavaltaan

Abbas Khider

Kustantaja: Lurra

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Asetelman juuret löytyvät vuodesta 1958, jolloin Irakin monarkia kaatui sotilaiden vallankaappaukseen. Satojatuhansia ihmisiä lähti maasta, mukana paljon älymystöä.

Kun valtio alkoi Ba'th-puolueen valtakaudella (1968–2003) vaatia arabinationalismin ideoihin sopivaa kirjallisuutta, kirjailijat jälleen joko sopeutuivat, vaikenivat tai lähtivät maanpakoon.

Nykyinen sekasorto ei edistäne maan kirjallisen kentän eheytymistä, joten Khiderin ensimmäinen suomennos antaa tervetulleen aavistuksen ulkoirakilaisten kirjailijoiden potentiaalista.

Romaani kattaa kahdeksan päivää syksyltä 1999. Tuolloin eivät sähköpostit liikkuneet vapaasti Irakissa, sillä rahvas ei päässyt internetiin.

Libyan Bengasiin poliittisena pakolaisena päätynyt irakilainen Salim lähettää siis Bagdadiin kirjeen rakastetulleen Samialle, josta on ollut erossa kaksi vuotta.

Tavallisessa postissa kirje voisi ohjata turvallisuuspoliisin huomion vastaanottajaan, joten Salim käyttää arabimaailman varsin hyvin kattavaa laitonta postiverkostoa. Se on kallis mutta toimiva tapa saada viestejä myös Irakiin ja sieltä ulos.

Salimin kirjeen kulkiessa eri käsien kautta Libyasta ensin Egyptiin ja sieltä Jordanian kautta Irakiin Khider esittelee sen kanssa tekemisiin joutuvat ihmiset elämäntarinoineen ja kohtaloineen. Bengasissa taksia ajavasta keski-ikäisestä egyptiläismiehestä kulkee näin suora linja turvallisuuskoneiston everstiin Bagdadissa.

Kirje Munakoisotasavaltaan toimii siis vähän kuin Pentti Haanpään Yhdeksän miehen saappaat (1945).

Kerrontaratkaisu luo dynaamisen suunnan tarinalle, jossa on pari yllätyskäännettä ja joukko taitavasti kuvattuja hahmoja.

Esimerkiksi halveksitusta linja-auton apupojasta pelätyksi poliisiksi edennyt kiristäjä on luomus, joka voisi olla kotoisin klassisen venäläisen kirjallisuuden sivuilta.

Onneksi suomentaja Olli Sarrivaara on ollut valppaana, kun kirjailija muuntelee lukujen vaihtuessa kertojaääntään.

Hahmojen kokoelma toimii nautittavana läpileikkauksena sielunmaisemasta arabimaissa, joissa monet pitivät Saddamin, Hafiz al-Assadin, Hosni Mubarakin ja Muammar Gaddafin kaltaisia kovaotteisia vallanpitäjiä lähes osana luonnonjärjestystä.

Ei kai Kuussa muuten voisi näkyä Saddamin hahmoa?

Silmiinpistävää on, että Khider ei tuomitse ketään näistä surkuhupaisista, sorretuista tai julmimmistakaan hahmoista. He kaikki ovat osa sitä maaperää, josta arabikevään levottomuudet kasvoivat yli vuosikymmentä myöhemmin.

Sitten vielä se nimi. Munakoisotasavalta?

Se on oiva osoitus irakilaisten huumorintajusta. Heille Irakista tuli Persianlahden ensimmäisen sodan tappion jälkeen luontevasti Munakoisotasavalta, koska länsimaiden pakotteista kärsinyt maa tuotti riittävästi enää vain munakoisoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat