Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yiyun Li kirjoittaa siitä, mistä kiinalaiset nobelistit vaikenevat

Kiinalaiskirjailija kertoo yrityksestä palata normaaliin elämään Taivaallisen rauhan aukion tapahtumien jälkeen

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Pekingiläinen mies pysäytti Taivaallisen rauhan aukiolle matkalla olleet tankit.
Pekingiläinen mies pysäytti Taivaallisen rauhan aukiolle matkalla olleet tankit.
Arvio: kirjat
Yiyun Li: Yksinäisyyttä kalliimpaa (Kinder than Solitude.) Suom. Helene Bützow. Tammi. 395s.

 

Yksinäisyyttä kalliimpaa on lähtökohdiltaan kiinnostavin kiinalaisen kirjailijan romaani, joka viime vuosina on käännetty. Toki nobelistit Gao Xingjian ja Mo Yan ovat julkaisseet loistavia romaaneja, mutta ne ovat harvoin ulottuneet yhtä kouraisevasti nykyaikaan.

Yhdysvalloissa asuva ja englanniksi kirjoittavan Yiyun Lin (s. 1972) romaani lähtee liikkeelle vuodesta 1989, jolloin Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitus ja verilöyly ovat juuri tapahtuneet.

Yksinäisyyttä kalliimpaa

Yiyun Li

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Romaani kuvaa sivullisia, kuten Lin aiemmatkin kirjat.

Li osaa luoda hyviä kohtauksia, loihtia teräviä luonnekuvia ja kirjoittaa sujuvan henkevästi. Vain yksi tekijä romaanista puuttuu, nimittäin jännite, ainakin yli puolen romaanin ajan.

Tai pikemminkin Li luo jännitteen piinaavan hitaasti.

Li virittää tarinansa pitkällä kaarella ja ajassa edes takaisin luovien. Asetelma, johon kaikki perustuu, on seuraava: neljä nuorta pekingiläistä asuu samalla pihalla. Heistä vanhin on nainen, Shaoai, joka osallistuu vuoden 1989 suureen opiskelijaprotestiin Taivaallisen rauhan aukiolla.

Sen jälkeen hänelle käy huonosti. Ensin hänet erotetaan yliopistosta, sitten hänet myrkytetään. Romaaniin alkaa siis kietoutua vaivihkaa myös murhamysteeri. Dekkaria Lin romaani muistuttaa sen verran, että myrkyttäjä paljastuu vasta lopuksi.

Muut kolme nuorta ovat Shaoain kanssa samaan asuntoon muuttava orpotyttö Ruyu, sekä tämän koulutoverit Boyang ja Moran. Kahdesta jälkimmäisestä kaavaillaan pariskuntaa, mutta arvoituksellisen Ruyun saapuminen muuttaa kuviota.

Kirjassa kelataan auki Kiinan lähihistoriaa ja sen vaikutusta ihmisiin. Vanhempi sukupolvi varoittelee Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitukseen osallistunutta opiskelijaa: pitää elää hissukseen, eikä keikuttaa venettä.

Olot kuitenkin muuttuvat. Joukon ainoa mies, Boyang, jää päähenkilöistä ainoana Kiinaan hoitamaan menestysfirmaansa. Samalla hän ehtii etsiä nuorten naisten seuraa.

Heille Taivaallisen rauhan aukion tapahtumat ovat jo esihistoriaa, muoti ja kulutus tätä päivää.

Sekä Ruyu että Moran elävät Yhdysvalloissa vähäpiirteistä elämää, yrittävät olla miettimättä menneitä ja pysyä tyyninä, tapahtui mitä vain.

Orpona kasvaneen naisen mielessä voi olla odottamatonta myrkyllisyyttä: kertoja toteaa, että muiden elämiin sekaantuvan Ruyun ainoaksi saavutukseksi oli jäänyt "muiden tekemän käsikirjoituksen sabotoiminen. Miksikäs ei?"

Pari haaleata avioliittoa on takana molemmilla, eivätkä intohimot juuri leisku.

Näihin jaksoihin Li ei saa samanlaista eloa kuin Pekingiin sijoittuvaan nuorten elämän kuvaukseen.

Yksinäisyyttä kalliimpaa on viehättävä, jopa tšehovilaisittain viipyilevä romaani, joka luo kaikkitietävän kertojan turvin henkilöistä monta terävää psykologista luonnekuvaa.

Ongelma piilee siinä, että Shaoai on ainoa henkilö, joka tuo siihen kunnon dramaturgisen rakenteen heittämällä räväkän vastalauseen kohti tyyneyteen pyrkiviä maanmiehiä ja -naisia.

Kerronta etenee pitkät pätkät hienosti, mutta vähän toisteisesti. Hienovireisyydellään Li paikkaa draaman puutetta.

Yiyun Li
Yiyun Li
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat