Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Andrea Camilleri osaa hyödyntää komiikkaa

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Andrea Camilleri: Paperikuu (La luna di carta). Suom. Helinä Kangas. WSOY. 277 s.

 

On aivan pakko hiljentyä perimmäisten kysymysten ääreen. Saako rikosromaania lukiessa nauraa? Enkä tarkoita nyt tahatonta komiikkaa. Toki saa – olkoonkin, että se on harvinaista herkkua rikoskirjallisuuden muuten niin tummanpuhuvassa genressä.

Tällaisia nauruhermoja kutkuttavia riemastuttavia hetkiä tarjoaa Sisilian kultasormi Andrea Camilleri uusimmassa suomennetussa dekkarissaan Paperikuu. Se on jo yhdeksäs suomennos suositusta tv-sarjastakin tutun Salvo Montalbanon tutkimuksista todellisen Sisilian kuvitteellisessa Vigàtassa, joka sijaitsee yhtä keksityssä Montelusassa.

Niiden todelliset vastineet ovat kirjailijan synnyinkaupunki Porto Empedocle ja Agrigento.

Muutamat humoristiset lohkaisut jäävät lähtemättömästi mieleen. Kun herkkusuuksi tiedetty Salvo Montalbano taivastelee oliiviöljyn hienostunutta makua, hän ei voi olla yhtymättä tuoteselostukseen, jonka mukaan "tämän pullon neitsyydestä on gynekologin todistus."

Alkukielellä jo kymmenen vuotta sitten ilmestyneessä Paperikuussa Salvo Montalbano selvittää naistenmieheksi paljastuvan aikamiespojan raakaa murhaa. Samaan aikaan tekopyhä paikallinen senaattori kuolee yllättäen sydänkohtaukseen, jonka aiheuttajaksi paljastuu kokaiini. Kuvioissa on mukana myös järjestäytynyt rikollisuus, Sisiliassa kun ollaan. Ihmisen pohjattomalle turhan tärkeydelle, kuten myös italialaiselle politiikalle ja virkavallalle, Andrea Camilleri osaa nauraa hersyvästi. Tuttu resepti toimii hyvin, joskaan mitään uutta se ei tarjoa.

Luonnollisesti Salvo Montalbano joutuu taas muutaman mystisen naisen pyöritykseen. Virka-apua on tarjolla niukasti sillä apulaispoliisipäällikkö Mimi Augelloa ei työpaikalla juuri näy. Hän keskittyy lähinnä vauvan hoitoon.

Erotuksena jo 26-osaiseen Punta Seccassa ja Ragusasssa kuvattuun tv-sarjaan Salvo Montalbanosta ( Luca Zingaretti ), sisilialaiskomisario polttaa Paperikuussakin tiuhaan tupakkaa – kuten tekee myös itse kirjailija Andrea Camilleri. Neljä uusinta osaa yhdeksään tuotantokauteen venynyneestä sarjasta nähtiin kesäkuussa televisiossa myös Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat