Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastot uusilla markkinoilla

Kirjastot taiteilevat markkinaohjautuvuuden ja monipuolisuuden välillä

Kulttuuri
 
Jari Paavonheimo
Liisa Takala
Kirjoituskokoelma etsii kirjastotoimen perusteita nykyajassa. Kuvan kirjasto on Helsingin yliopiston uusi pääkirjasto.
Kirjoituskokoelma etsii kirjastotoimen perusteita nykyajassa. Kuvan kirjasto on Helsingin yliopiston uusi pääkirjasto. Kuva: Liisa Takala
Arvio: kirjat
Kirjaston kuolema. Toim. Jukka Relander & Jarmo Saarti. Avain. 140 s.

 

Sivistyksen, tieteen ja tiedonvälityksen parissa työskentelevät kysyvät yhä useammin, miten paljon nyky-yhteiskunnassa on aidosti tilaa toteuttaa sitä yhteiskunnallista tehtävää, jota varten heidän ammattikunta on olemassa.

Jarmo Saartin ja Jukka Relanderin toimittamassa artikkelikokoelmassa Kirjaston kuolema etsitään kirjastotoiminnan perusteita tässä ajassa. Kirjoittajina on koti- ja ulkomaisia asiantuntijoita.

Kirjaston kuolema

Jukka Relander, Jarmo Saarti (toim.)

Kustantaja: Avain

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Kirjallisuus

Kirjassa puolustetaan kirjastoa kaikille avoimena julkisena palveluna ja tilana yritysmaailman toimintamallien paineissa. Kielteisesti latautunutta käsitettä "uusliberalismi" viljellään teoksessa melko usein, mikä rajaa kirjan näkökulmaa ja dialogia erilaisten lähestymistapojen kanssa.

John Buschmanin artikkelista saa miltei vaikutelman, että jossain olisi erityinen toimisto levittämässä uusliberaalia sanomaa kirjastojen ja muiden "yhteisen hyvän palvelujen" näivettämiseksi ja demokratian ohentamiseksi.

Matti Apunen -kiintiötä teoksessa ei siten ole, mutta sijaa ei ole myöskään esimerkiksi Richard Thalerin ja Cass Sunsteinin edustamalle "pehmeälle ohjailulle" (soft paternalism), jossa pyritään yhdistämään markkinatalouteen kuuluva yksilön valinnanvapaus ja hienovarainen ohjailu.

Tulevaisuuteen suuntautuvassa artikkelissaan Tere Vadén kirjoittaa vetävästi "kyberkommunismista" eli tilanteesta, jossa kaikki digitoitu aineisto voisi olla kaikkien halukkaiden saatavilla. Hän ehdottaa, että kirjastoihin hankitaan palvelimia, joiden levytila olisi asiakkaiden vapaasti käytettävissä.

Jukka Relander kuvaa artikkelissaan suomalaisen kirjastolaitoksen kehitystä "kustannustehokkaaksi palveluorganisaatioksi". Kirjaston, kuten muidenkin julkisten laitosten traditioon perustuva institutionaalinen asema on heikentynyt. Nykyään ne saavat olemassaolon oikeutuksensa yleisön hyväksynnästä, "asiakaslähtöisyydestä".

Identiteetin hämärtyminen aiheuttaa Relanderin mukaan instituutiolle jatkuvan pakon organisoida itseään uudelleen: "Hallinnollinen kuhina on ollut siksi vilkasta, että itse laitosten suoriutuminen perustehtävästään tuntuu pieneltä ihmeeltä."

Myös Pirjo Tuomen ja Jarmo Saartin kirjastojen uutta johtamista käsittelevässä artikkelissa kyseenalaistetaan asiakaslähtöisyyttä, joka on tullut asiantuntijalähtöisyyden tilalle. Kirjoittajat tarkoittanevat "asiakaslähtöisyyttä", jossa lääkäri kirjoittaa potilaalle reseptin tämän toiveiden, ei tekemänsä ammatillisen diagnoosin mukaan tai joka kirjastossa voi ilmetä mekaanisena kysyntäperusteisuutena ammattimaisen aineistovalinnan kustannuksella.

Suomalaiseen kirjastotraditioon kuuluu kuitenkin vahvasti myös käyttäjien huomioiminen kirjavalinnassa. Se on osin kansainvälisesti korkean käyttöasteen taustalla.

Kirjaston kuolema korostaa kirjastotoiminnan jatkuvuuden ja yhteiskunnallisen merkityksen tärkeitä arvoja, mutta puheenparsi liikkuu usein valitettavan yleisellä tasolla. Journalismin puolelta osin samoja teemoja käsittelee palkitun toimittaja Nick Daviesin Flat Earth News, mutta ruotiessaan journalismin tilaa Davies etenee vakuuttavasti konkreettisten tapausten kautta.

Kirjaston kuolema olisi saanut ratkaisevasti lisää potkua, jos se olisi pyrkinyt myös selvittämään, mitä kirjastoissa käytännössä on tehty tai jätetty tekemättä.

Kirjoittaja on Keravan kirjasto- ja kulttuuripalveluiden johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat