Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Retkikunta juuttuu ihmeiden ja valheiden verkkoon Lost-henkisessä mysteeriromaanissa

Hävitys käsittelee tuhoon tuomittua elämää ja avioliittoa

Kulttuuri
 
Kyle Cassidy
Jeff VanderMeerin kirjan henkilöt joutuvat maailmaan, jota eivät ymmärrä.
Jeff VanderMeerin kirjan henkilöt joutuvat maailmaan, jota eivät ymmärrä. Kuva: Kyle Cassidy
Arvio: kirjat
Jeff VanderMeer: Hävitys (Annihilation). Suom. Niko Aula. Like. 223 s.

 

Eteläraja-trilogian käynnistävä Hävitys on mukaansatempaava mysteeriromaani.

Lost-televisiosarjan ja Stalker-romaanin jalanjäljissä kulkevasta kirjasarjasta tuli yhdysvaltalaiskirjailija Jeff VanderMeerin kansainvälinen läpimurto. Teos on myyty jo pariinkymmeneen maahan, ja Alex Garland suunnittelee siitä elokuvaa.

Hävitys

VanderMeer, Jeff

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, scifi

Kesäkuun alussa Hävitys voitti Nebula-palkinnon vuoden 2014 parhaana amerikkalaisena tieteis- tai fantasiakirjana.

Alue X on monimuotoisten ekosysteemien kansoittama rannikkoseutu, jossa tutut luonnonlait eivät päde. Ihmisasutus on hävinnyt suljetusta maailmankolkasta jo kolme vuosikymmentä sitten.

Paikalle on lähetetty useita tutkimusretkikuntia, mutta laihoin tuloksin. Osa tutkijoista on kadonnut, osa kuollut tai tullut hulluksi. Jotkut väittävät, etteivät nähneet alueella mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Romaanin kertojana toimii 12. retkikunnan biologi. Rankan fyysisen ja henkisen koulutuksen läpikäyneen nelihenkisen seurueen muut jäsenet ovat antropologi, maanmittari ja psykologi. Heidän nimiään ei mainita, ja ehkäpä he eivät niitä itsekään enää muista. X-alueella nimet ovat turhaa ylellisyyttä.

Perille päästyään nelikko tekee hämmentävän löydön: tornin, joka yläilmojen sijaan kurkottaakin maan alle. Rakennelmaa ei ole mainittu aluetta esittävissä kartoissa, vaikka se sijaitsee edellisten retkikuntien pystyttämän perusleirin tietämillä.

Pelkoja lietsovan mahdottoman tornin uumenista paljastuu sienikasvuston itiöemien muodostama seinäteksti. Se etenee pimeässä porraskuilussa kohti mittaamattomia syvyyksiä.

Ällistystä herättää myös pienoismetsän kutoma sanoma, jossa on vanhatestamentillista uhkaavuutta: "Missä syntisen kädestä tullut kuristava hedelmä on, sinne tulen tuomaan kuolleiden siemenet. . ."

Kuka on luonut salaperäisen tekstin? Mikä on sen merkitys? Kysymykset ja arvoitukset seuraavat toisiaan, sillä torni on vasta alku oudoille ihmeille.

Yössä kaikuu riipaisevan inhimillinen valitus, sammalkasvustot muodostavat ihmismäisiä asetelmia ja delfiinin katseesta loistaa jotain sydäntäsärkevän tuttua. Luonto on puhjennut niin runsasmuotoiseen kukkaan, ettei sen pitäisi mitenkään olla mahdollista.

Vähitellen käy selväksi, että retkikunnalle ei ole kerrottu koko totuutta alueesta. Psykologinen paine kasvaa, kun epäjohdonmukaisuudet kasaantuvat ja paljastavat valheita valheiden perään.

Alue X:n kuumottavien salaisuuksien ohessa Hävitys on kuvaus tuhoon tuomitusta elämästä ja avioliitosta. Omassa sulkeutuneessa yksinäisyydessään viihtyvä biologi alkaa vähitellen avautua ja paljastaa piilossa pitämiään muistoja lapsuudestaan, työstään, ajatuksistaan ja aviomiehestään.

Kertojan menneisyydellä on kytkös X-alueen tapahtumiin ja hänen tekemiinsä ratkaisuihin. Samalla uudet kokemukset näyttävät hänelle, kuinka helposti kaikki olisi voinut käydä toisin.

Romaanin salaperäiset kauhut koukuttavat kuin hyvälaatuinen huume. VanderMeer uuttaa vainoharhojen ja pakkomielteiden riepottelemista päähenkilöistään syvää tunnetta ja inhimillistä angstia. Kun ihminen kohtaa jotain niin vierasta ja käsittämätöntä kuin biologi tovereineen, ei ymmärrys luonnosta ja elämän suuresta mittakaavasta palaa enää koskaan entiselleen.

Muutosten ja mullistusten keskellä laukkaava Hävitys toimii hyvin itsenäisenä teoksena, mutta jättää jälkeensä vahvan halun palata Alue X:n ihmeiden pariin. Se onnistuu jo lokakuussa, kun Eteläraja-trilogian seuraava osa, Hallinta, ilmestyy suomeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat