Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kieli on aurinko, joka uuvuttaa

Gunnar Björling julkaisi maailmankirjallisuutta omakustanteena

Kulttuuri
 
Vesa Haapala
Holger Eklund Lehtikuva
Kirjailija Gunnar Björling kotonaan maaliskuussa 1960.
Kirjailija Gunnar Björling kotonaan maaliskuussa 1960. Kuva: Holger Eklund Lehtikuva
Arvio: kirjat
Gunnar Björling: Auringonvihreä (Solgrönt). Suom. Pauliina Haasjoki & Peter Mickwitz. Poesia. 129 s.

 

"Ihminen / kuin näky nousee, ja hiljaisuuteni / on valoa ja ilma, auringonvihreä", aloittaa suomenruotsalaisen modernismin kärkinimi Gunnar Björling (1887–1960) teoksensa Solgrönt, joka on juuri suomennettu nimellä Auringonvihreä. Omakustanteena 1933 ilmestynyt kokoelma on noussut kulttimaineeseen. Suomennoksesta kiitos on Pauliina Haasjoen ja Peter Mickwitzin.

Miksi Auringonvihreä on tärkeä?

Auringonvihreä

Gunnar Björling

Kustantaja: Poesia

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Millä tahansa kielellä kirjoitettuna tällainen teos olisi harvinaisuus. Kyseessä on antologia modernistisen runouden saavutuksia. Mukana on keskeislyriikkaa, proosarunoja, aforismeja, esseefragmentteja, kokeellista runoa sekä sonetteja, kyllä, kokonainen osasto mitallisen runon kuningaslajia.

Björlingin runojen voi nähdä Wallace Stevensin tai Dylan Thomasin runollisen dialektiikan tavoin luovan uusia kielellisiä olentoja, vastakohtia ja mahdottomuuksia. Björlingin syntaksia rikkova säe ennakoi Paul Celania, klassisimmat runot rinnastuvat puolestaan Rainer Maria Rilkeen. Auringonvihreä on maailmankirjallisuutta.

Yhtä tärkeä kääntämisen motivoija on, että teos näyttää nykyrunouden juuret suomalaisen, 1950-lukulaisen modernismin takana, modernismin radikaalissa ytimessä.

Björling ei varsinaisesti hylkää vanhaa, muttei myöskään jätä mitään ennalleen. Hän käyttää runouden klassisia muotoja, kun niin tahtoo. Hän ironisoi aikansa kielellisiä banaliteetteja, mutta on itsekin barbaarinen, jos asia sitä vaatii. Yhtä hyvin hän yltää rakkaudesta ja aisteista puhumiseen sekä ylevään.

Björlingin kieli eri rekistereineen on tärkeä esikuva nykyrunoudelle. Tämä on varmasti vaikuttanut haluun suomentaa.

Teos sijoittuu Björlingin tuotannon murroskauteen. Siinä näkyy yhä suomenruotsalaisten modernistien, Edith Södergranin ja Elmer Diktoniuksen, kiinnostus nietzscheläisyyteen ja ekspressionismiin, mutta läsnä ovat myös dada ja muut ajan kirjalliset ja filosofiset virtaukset. Björlingin runouskäsityksessä edelliset yhdistyvät ajatukseen rajoittamattomuudesta. Runoilija pyrkii toistamaan elämän jäljet:

"Kaikki elämä raaputtaa itsensä kokoon sekamelskoissa. Ja minä löysin ehkä – sekamelskat, ja selkeyden. Minun pitää toistaa ne."

Rajoittamattomuuden filosofinen idea ei ole omaperäinen, mutta se, miten Björling todentaa ideaa ja liittää yhteen "käsitettävän" ja "ei-käsitettävän", on: Auringonvihreä hajottaa kategoriat ja vastakohdat. Se kysyy kielen mahdollisuuksia, mutta myös olemassaoloa, iloa, syyllisyyttä, pyrkimystä.

Se tutkii ihoa, ääniä ja hiljaisuutta, kaupungin ja luonnon tiloja. Runo on aina tahdotun rikkomisen ja kokoamisen reunustama.

Rajoittamattomuus on kohtuuttomuutta runouden muotoja ja rajoja kohtaan: "Kaikkea! olemme sen ilon vuoksi joka on meissä". Niinpä Björling lataa pelkästään teoksen avausosastoon 80 tekstiä, saman verran kuin yleensä on runokokoelmassa.

Seuraavat kolme osastoa tuottavat kieltä, josta tulee kirjallinen aurinko, ja runo-organismeja, jotka yhä yhteyttävät.

Kieli sinänsä ei ole Björlingin aihe. Kieli on osa maailmaa, jota runot tavoittelevat, raapivat kokoon.

Tämä kieli, samoin kuin maailma, jota se jäljittää, koostuu merkkien lisäksi tauoista, hiljaisuudesta, sanomattomasta, ihmishengityksestä.

Haasjoki ja Mickwitz tekevät kokonaisuuden tulkkeina sen, mitä aikaisemmat kääntäjät eivät ole edes yrittäneet. Pääosin he onnistuvat hyvin.

Teoksen viimeinen osasto eli sonetit on kompastuskivi. Sonetin säkeistörakenne on säilytetty, runoissa haetaan viisinousuista jambia, loppusoinnuista on luovuttu. Tulos on usein kömpelö.

Björlingin kääntämiselle tarjoama haaste on melkoinen. On silti harmillista, että suomentajat eivät pysy runoilijan kielen tasalla eivätkä siten pysty välittämään ajatuksen, pakotteiden ja käsityötaidon yhteistyötä, joka sonettiin kuuluu.

Tekee mieli väittää, että 50-luvun modernistien mitan hylkiminen ja sitä myötä mitan arvon unohtaminen ovat amputoineet monen runosukupolven osaamisen.

Niin paljon kuin nykyrunous ottaa etäisyyttä suomalaisen modernismin dogmeihin, se on yhä kiinni niiden pahimmassa tihutyössä. Tulee ikävä Helvi Juvosta, Aale Tynniä ja muita, jotka osasivat tulkita mitallisia runoja.

Mikä sitten lukuohjeeksi Auringonvihreään tarttuvalle?

Yhteen soittoon lukien teos uuvuttaa kuin pitkä päivä kuumuudessa. Pieniä löytöretkiä voi sen sijaan tehdä vaikka koko kesän.

Jos kokemusta tahtoo syventää, kannattaa tutustua käännökseen sisällytettyihin esseisiin. Fredrik Hertzbergin ja Tuula Hökän havainnot auttavat lukemista, mutta osoittavat myös tutkijoiden hämmennyksen Björlingin runouden edessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat