Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filosofit ja runoilijat ovat aina tienneet, että kävely tekee hyvää

Ranskalainen filosofi kertoo vastaansanomattomasti, miksi kävely tekee meille hyvää

Kulttuuri
 
Dinodia Photos
Mahatma Gandhi kävelee Juhun rannalla Mumbaissa 1944.
Mahatma Gandhi kävelee Juhun rannalla Mumbaissa 1944. Kuva: Dinodia Photos
Arvio: kirjat
Frédéric Gros: Kävelyn filosofiaa (Marcher, une philosophie). Suom. Aki Räsänen. 252 s. Basam Books.

 

Kävelystä kertovia kirjoja alkaa olla suomeksikin saatavilla ihana pino.

Vaikka Otso Kantokorven 1990-luvulla perustaman Jack-in-the-box-kustantamon Pieni kävelykirjasto -sarjan teoksia ei saa enää divareistakaan, Basam Books on julkaissut osan niistä uudelleen, ja myös Savukeidas ja Sammakko ovat tehneet osansa.

Kävelyn filosofia

Frédéric Gros

Kustantaja: Basam Books

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, filosofia

Siksi aika monet niistä meditatiivisen kävelyn ja patikoinnin klassikoista, joihin Frédéric Gros (s. 1965) nyt julkaistussa kirjassaan viittaa, ovat tuttuja täälläkin.

Ranskalaisen filosofin pieni teos on antologia, jossa hänen omat pohdintansa kävelemisen merkityksestä vuorottelevat toisten kävelevien ajattelijoiden esittelyiden kanssa.

Tulos on vakuuttava ja sopii niin eränkävijöille kuin nojatuolivaeltajille. Jos niinkin erilaiset nerot kuin antiikin Diogenes, Friedrich Nietzsche, Arthur Rimbaud ja Mahatma Gandhi ovat uskoneet kävelemiseen, siinä täytyy olla jotain.

Gros erittelee tätä "jotain" selkeästi mutta runollisesti, ja Aki Räsäsen oivaltava suomennos pysyy mainiosti mukana. Kiinnostuneille on teoksen lopussa kunnon kirjallisuusluettelokin.

Tekstistä aistii, että Gros on itsekin ollut kilometrien ja säiden rasituksille alttiina. Hänestä käveleminen on ihmisen perustoiminto, joka yhdistää ruumiin liikkeen ajattelun liikkeeseen.

Intiaaniviisauden mukaan kävely sitoo ihmisen maahan (eli luontoon ja todellisuuteen). Samalla se päästää hänet kurkistamaan sisäänsä ja dialogiin itsensä kanssa. Siksi kävelijä ei ole ikinä yksin.

Gros puhuu kauniisti vapaudesta olla "ei kukaan", hiljaisuuden kohtaamisesta, pyhiinvaelluksista ja nöyryydestä, olosuhteille antautumisesta. Kävelemisen tuottamaa hyvinvointia hän erittelee ruumiin mielihyvän ja ilon sekä tätäkin syvempien täyteyden ja onnen tunteiksi. Tuloksena on mielenrauha.

Kävelijä havainnoi ympäristöään hitaasti ja rajatusti, usein myös sivullisena, ja se voi viedä filosofisiin päätelmiin, kuten kävi Henry David Thoreaulle (1817–1862).

Tuntikausien päivittäisillä kävelyillään Thoreau kehitti kokonaan uuden talousjärjestyksen miettimällä eroa tiukkuuden ja niukkuuden välillä. Jälkimmäinen, yksinkertaiseen tyytyminen, on edelliseen verrattuna ylellisyyttä – ja jokaisen ulottuvilla.

Intian mullistanut Mahatma Gandhi (1869–1948) taas teki kävelemisestä politiikkaa, ja väkivallaton vastarinta horjutti siirtomaavaltaa. Tarina Gandhin sisäisen voiman satyagraha-käsitteestä ja vuoden 1930 marssista, jolla vastustettiin brittien suolaveroa, oli minulle uutta, hiuksia nostattavaa tietoa.

Myös runoutta Gros analysoi kävelyn kautta, sillä säännöllinen liike luo rytmejä. Tulokset vaihtelevat silti paljon sen mukaan, ollaanko sotilasmarssilla, puistossa käyskentelemässä vai patikkamatkalla villissä luonnossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat