Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akseli Gallen-Kallela suositteli WSOY:lle nuorukaista, josta tuli kansallisgraafikkomme

Erkki Tantun upea, kulmikas viiva on piirtynyt suomalaisten mieliin

Kulttuuri
 
Tanttu piirsi ensimmäiset Seitsemän veljeksen kuvituksensa ilmeisesti alle kymmenvuotiaana. Kuvan kansi vuodelta 1961.
Tanttu piirsi ensimmäiset Seitsemän veljeksen kuvituksensa ilmeisesti alle kymmenvuotiaana. Kuvan kansi vuodelta 1961.
Arvio: kirjat
Markku Tanttu: Päällys: Erkki Tanttu. Omakustanne. 112 s.

 

Jos kirjailijoiden Pentti Haanpää, Ilmari Kianto, Sakari Pälsi, Unto Seppänen ja F. E. Sillanpää tuotanto tuo mieleen samantyylisiä kuvia, siihen on hyvä syy. Erkki Tanttu teki kansikuvat moniin heidän kirjoistaan.

Varsinkin Haanpään ja Pälsin kanssa Tanttu oli hyvä ystävä. Pelkästään Haanpäälle hän teki yli 20 kantta.

Markku Tanttu on julkaissut isänsä kirjankansista komean taidekirjan Päällys: Erkki Tanttu. Siinä on noin 280 kuvaa, kansikuvia, luonnoksia ja julkaisematta jääneitä töitä.

Se on huomattava osa Tantun kaikkiaan yli 400 kirjankannesta. Kannet ovat vain osa Tantun tuotannosta, johon kuului kuvituksia, sarjakuvia ja taidegrafiikkaa. Sarjakuvaklassikko Rymy-Eetun kannet saavat oman pienen lukunsa kirjan lopussa.

Kansia Erkki Tanttu (1907–1985) teki seitsemällä vuosikymmenellä. Ensimmäinen julkaistiin vuonna 1925, jolloin hän oli 18-vuotias. Viimeinen julkaistiin vuonna 1984 kokoelmassa Rymy-Eetu uljaimmillaan.

Nummisuutarien Esko 1955.
Nummisuutarien Esko 1955.

Kaikkein eniten Tanttu kuvitti kirjailijaa, jota ei koskaan tavannut. Ensimmäiset Seitsemän veljeksen kuvituksensa hän piirsi ilmeisesti alle kymmenvuotiaana.

Elämänsä aikana Tanttu kuvitti Aleksis Kiven koko tuotannon, osan moneen kertaan. Kivi-kannet lienevät tämänkin kirjan tunnetuimpia.

Kansalliskirjailijan ohella Tanttu kuvitti kansalliseepos Kalevalaa. Se ei ole kansikuvakirjassa mukana, mutta Markku Tanttu on jo aiemmin tehnyt aiheesta erillisen kirjan. Kaikkiaan Päällys: Erkki Tanttu on viides Markku Tantun kirja isänsä tuotannosta.

Erkki Tanttu kuvitti myös lastenkirjoja. Kun hänen tyyliään 1960-luvulla alettiin pitää vanhanaikaisena, hän kuvitti runsaasti sananlaskuja ja muuta kansanperinnettä.

Erkki Tanttu on muokannut suomalaisten kuvaa itsestään ainakin yhtä paljon kuin maalarit Albert Edelfelt ja Akseli Gallen-Kallela. Gallen-Kallela suosittelikin Tanttua harjoittelijaksi WSOY:lle vuonna 1927. Siitä piirtäjän ura varsinaisesti alkoi.

Vilho Askola
Erkki Tanttu kesällä 1953.
Erkki Tanttu kesällä 1953.

Tantun huippuaika osui 1940- ja 1950-luvuille. Varsinkin kansissa hänestä kehittyi niukkojen värien mestari. Väripainatus oli kallista, ja siksi käytössä oli usein mustan ohella vain lisäväri tai kaksi. Tantun kansia olisi vaikea edes kuvitella kirjavampina.

Upea viiva oli vähän kulmikasta. Juuri sellaisina hahmoina suomalaiset ovat itsensä nähneet näihin päiviin saakka. Se viiva piirsi mieliimme myös kuvaa kansallismaisemista. Ehkä olisi aika alkaa kutsua Erkki Tanttua kansallisgraafikoksi.

Erkki Tantun kirjankansista on esillä pieni näyttely Suomenlinnan Jääkellarissa 30. heinäkuuta asti.

Karma-sarjaa vuodelta 1942.
Karma-sarjaa vuodelta 1942.

Lapatossun huumorikirja vuodelta 1945.
Lapatossun huumorikirja vuodelta 1945.

Tähtikirjaston kansi 1957.
Tähtikirjaston kansi 1957.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat