Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuusromaani 55 vuoden takaa on vuoden kirjallinen sensaatio

Harper Leen rosoisessa perhetarinassa riidellään rotusorrosta

Kulttuuri
 
Suvi Ahola  
Donald Uhrbrock The Life Images Collection
Kirjailija Harper Lee perheensä kuistilla Alabaman Monroevillessa 1961, esikoisromaanin Kuin surmaisi satakielen ilmestymisen jälkeen.
Kirjailija Harper Lee perheensä kuistilla Alabaman Monroevillessa 1961, esikoisromaanin Kuin surmaisi satakielen ilmestymisen jälkeen. Kuva: Donald Uhrbrock The Life Images Collection
Arvio: kirjat
Harper Lee: Go set a Watchman. HarperCollins. 288 s.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui kesäkuussa pastori Clementa Pinckneyn muistotilaisuudessa. Tämä ja kahdeksan muuta saivat surmansa, kun 21-vuotias rasisti ampui heidät charlestonilaisessa kirkossa.

Obama puhui väkevästi rotusorron historiasta, armosta ja anteeksiantamuksesta ja käytti kerta toisensa jälkeen vertauskuvia, jotka liittyivät silmiin. Historia ei saa sokaista meitä nykyhetken vääryyksiltä, hän sanoi ja lauloi lopuksi virren Amazing Grace.

Senkin ensi säkeistö päättyy sanoihin: Olin sokea, nyt näen.

Go set a Watchman

Harper Lee

Kustantaja: HarperCollins

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kaunokirjat

Samat silmien avautumisen, näkemisen ja sokeuden metaforat seuraavat lukijaa yhdysvaltalaisen Harper Leen (s. 1926) vasta ilmestyneessä romaanissa Go set a Watchman, nimeä myöten.

Se on laina Raamatusta ja Jesajan kirjasta: "Mene, aseta tähystäjä. Hän ilmoittakoon, mitä näkee."

Tähystäminen, etenkin menneeseen ja tulevaan, on Leen rasismista kertovan romaanin yksi pääteema. Sitä käsitellään sekä yhden ihmisen että koko kansakunnan näkökulmasta.

Lisäksi Leetä kiinnostaa värisokeus, joka on toisille ihmisille – kuten hänen päähenkilölleen – persoonan rakennuspuu. Toisille se taas on vierasta: heidän maailmansa on nimenomaan värien mukaan eroteltu, jopa mustavalkoinen.

Tätä kirjaa on odotettu 55 vuotta, tekijän Kuin surmaisi satakielen -esikoisesta lähtien, ja se ilmestyi viimein tiistaina 14. heinäkuuta mediavyörytyksen saattelemana.

Siihen on liittynyt vastaamattomia kysymyksiä mm. siitä, milloin teos itse asiassa kirjoitettiin ja miten sen käsikirjoitus löytyi. Ihan varmaa ei ole sekään, onko nyt julkaistu teksti pelkästään Leen kynästä. Tai se, löytyykö 89-vuotiaan, liki kuuron ja sokean kirjailijan kätköistä vielä lisää tekstejä.

Tätä ei lukijan kuitenkaan tarvitse ajatella, kun hän tarttuu romaaniin tai runsaan viikon päästä ilmestyvään suomennokseen.

Hänen kannattaa ajatella vain, että Harper Lee on kirjoittanut esikoisromaaninsa henkilöistä tarinan, joka tapahtuu samassa alabamalaisessa Maycombin pikkukaupungissa, parikymmentä vuotta myöhemmin.

Kuin surmaisi satakielen naulattiin historiaan viittaamalla presidentti F.D. Rooseveltin virkaanastujaispuheeseen 1933. Nyt Lee käyttää samanlaisena maamerkkinä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöstä, jossa 1954 kiellettiin osavaltioiden koulujen rotuerottelu perustuslain vastaisena.

Päätös herätti kuohuja sekä pohjoisessa että etelässä, missä alettiin pelätä jopa mustan väestön vallankumousta, ja juuri tähän saumaan osuu Go set a Watchman -romaanissa 26-vuotiaan, New Yorkiin asettuneen Jean Louise Finchin eli Scoutin jokavuotinen käynti kotonaan.

Siellä odottavat 72-vuotias isä Atticus, täti ja poikaystävä Hank, Atticuksen nuori juristikollega.

Jo toisena päivänä Scout osuu oikeustalolle todistamaan Maycombin kansalaisneuvoston kokousta. Sitä johtaa Atticus, vieressä istuu Hank, ja salia täyttävät "seudun kunniallisimmat miehet".

Pian ääneen pääsee palopuhuja ja varoittaa räkänokkaisista, apinan kaltaisista nekruista (niggers), jotka ovat liitossa kommunistien kanssa, uhkana etelävaltioille ja koko kristinuskolle.

Scout joutuu äkisti vastakkain paitsi kotikaupunkinsa nykyhetken myös oman sokeutensa kanssa. Kuinka newyorkilainen todellisuus voi olla niin kaukana maycombilaisesta? Ja onko kahden maailman välillä siltaa lainkaan?

Lyhyistä ja kohtausmaisista luvuista koostuvan romaanin loppu keskittyy selvittämään tätä konfliktia – ja tekee sen lopulta turhankin sulavasti. On pomminvarmaa, että tarina siirtyy Hollywoodin valkokankaalle.

Scoutin, Atticuksen ja Hankin väittelyiden välille tekstiin on siroteltu suvannoiksi takaumia 1930-luvulta, ja se tekee siitä hyppelehtivän, jopa hajanaisen. Näissä osissa teksti on paikoin identtistä Kuin surmaisi satakielen -romaanin kanssa, mistä voi päätellä, että nyt julkaistu teos on vanhempi ja esikoisromaani sen pohjalta muokattu.

Arvelenkin, että sen nostalgiseen lapsen näkökulmaan päädyttiin, koska Go set a Watchman oli liian aikuinen, rosoinen ja raaka. Kun mustien kansalaisoikeustaistelu oli 1950–60-luvun vaihteessa vain kiihtymässä, näin suorasukainen rasismin käsittely oli kenties aivan liian tulenarkaa.

Kun Scout ottaa yhteen läheistensä kanssa, hänen värisokeutensa rinnalle nousevat alabamalaiset, orjuuden aikoihin juontuvat käsitykset oikeudenmukaisuudesta – ja rasismista.

Atticuksen pääperustelu rotuerottelulle on se, etteivät oppimattomat mustat (tai näitä edustavat järjestöt) kykene ottamaan vastaan velvollisuuksia, joita täydet kansalaisoikeudet toisivat mukanaan. Sekin hiertää, että liittovaltion tasolta (eli pohjoisesta) sanellaan, mitä etelässä saa tehdä.

Kiinnostavaa kyllä, Scout tunnistaa saman. Kiivaassa ajatusmonologissa hän syyttää newyorkilaisia liberaalista kuplasta, jonka sisältä on helppoa kritisoida erilaisia tapoja elää.

Kansalaisoikeuksista ja rasismista hän on kuitenkin täysin eri mieltä kuin isänsä. Siksi hän ällistyy valtavasti kuullessaan tämän lopulta, repivän riidan päätteeksi, kannustavan idealistista tytärtään. Olen sinusta ylpeä, Atticus sanoo.

Sopu on tavallaan lattea lopetus näin kiihkeälle, väittelevälle kirjalle. Myös Scoutin ero kunnianhimoisesta, politiikkaan havittelevasta Hankista tapahtuu epäuskottavan lempeästi.

Mutta sellaisenakin olemme Harper Leetä tottuneet lukemaan: inhimillisen perusharmonian kuvaajana, jolle kohdattu pahuus aiheuttaa surun, ei koston ajatuksia.

Vaikka Go set a Watchman ei kuvaa lapsia, senkin näkökulma on keskenkasvuinen, ja Lee vielä tähdentää tätä hienosti panemalla Scoutin muistelemaan lapsuutensa loruja ja leikkejä.

Kun sukupolvien erot korostuvat, romaanista kasvaa poliittisesta aiheestaan huolimatta perhetarina.

Vierailun aikana Scoutin silmät avautuvat, mitä tulee isään ja kotiseutuun. Tähän on tarvittu lähtö ja muukalaisuus, viattomuuden menetys. Tarvitaan myös oppia ja tajua historiasta.

Kokemus on universaali: olemme usein sokeita vanhempiemme suhteen ja järkytymme, kun he lakkaavat olemasta yhtä kaikkivoipia ja yksiulotteisia kuin silloin, kun katsoimme heitä lapsen silmin.

Tätä sanotaan aikuistumiseksi.

Voisiko Scout siis rauhoittua? Pitäisikö hänen jopa muuttaa Jack-setänsä neuvon mukaan takaisin kotiin ja etsiä kaltaisiaan, toisia värisokeita? Koettaa parantaa etelää sisältä päin?

Harper Lee itse teki niin: muutti New Yorkista takaisin Alabamaan ja eli loppuikänsä hiljaiseloa naimattomana. Mutta hän olikin jo tekstinsä kirjoittanut. Tähystänyt ja ilmoittanut, mitä näki. Koko maailmalle.

Romaanin suomennos Kaikki taivaan linnut (Gummerus, suom. Kristiina Drews) ilmestyy 27. 7. 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat