Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittu esikoisromaani etsii sukua Euroopan sotien raunioista

Ukrainalais-saksalainen Katja Petrovskaja etsii palkitussa esikoisromaanissa sukunsa vaiheita

Kulttuuri
 
Sasha Andrusyk
Kirjailija Katja Petrovskaja syntyi Kiovassa ja asuu nykyisin Berliinissä.
Kirjailija Katja Petrovskaja syntyi Kiovassa ja asuu nykyisin Berliinissä. Kuva: Sasha Andrusyk
Kirjat
Katja Petrovskaja: Ehkä Esther (Vielleicht Esther). Suom. Ilona Nykyri. Tammi. 277 s.

 

Aina välillä törmää kirjaan, jota on pakko arvostaa, vaikka siinä onkin paljon puutteita, ainakin puhtaasti kirjallisessa mielessä. Kiovassa syntyneen Katja Petrovskajan esikoisromaani Ehkä Esther on juuri tällainen.

Puhun tässä romaanista, vaikka itse kirjailija on luokitellut kirjansa määreellä: kertomuksia. Lyhyet katkelmat nimittäin ketjuuntuvat romaanimaisesti isommaksi kokonaisuudeksi, joka on enemmän kuin vain osiensa summa.

Ehkä Esther

Katja Petrovskaja

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, historia

Sinänsä ei ole yllätys, että Berliinissä asuvan Katja Petrovskajan (s. 1970) esikoisromaani Ehkä Esther on napsinut palkintoja monissa Euroopan maissa.

Se on nimittäin painokas puheenvuoro totalitarismista ja rasismista – epäinhimillisestä koneistosta, joka niittää kuolemaa. Se avaa henkilökohtaisesti ladatun panoraaman Euroopan 1900-luvun väkivaltaisesta historiasta.

Saksaksi kirjoittava ukrainalais-puolainen Petrovskaja kuvaa oman sukunsa traagisia vaiheita, mutta puhuu samalla satojentuhansien samanlaisten kohtalosta. Näin yksittäinen kasvaa yleiseksi.

Erilaisia ihmiskohtaloita jäljittävä Ehkä Esther on romaani identiteetistä, taustasta, etnisyydestä, kielestä ja omasta paikasta maailmassa, joka mieluummin kadottaa kuin löytää historiansa.

Johtoajatuksena on Leo Tolstoin Anna Kareninan tuttu avausvirke: "Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan."

Se säätelee paljolti Petrovskajan kuvaamaa prosessia, jossa yksittäinen kasvaa yleiseksi.

Omaelämäkerrallisen romaanin kerrontahetkessä kirjailija lähtee seikkailuun, jonka lopputulosta ei etukäteen tiedä. Hän haluaa selvittää isän- ja äidinpuoleisen sukunsa vaiheet Euroopassa, koska Neuvostoliitosta Saksaan päätynyt juutalaiskirjailija ei ole varma paikastaan maailmassa – eikä kielestä, jota on alkanut käyttää.

Kuka hän on? Keitä esivanhemmat, joista vanhemmat eivät juuri puhu?

Suvun salaisuudet nivoutuvat lopulta Euroopan historian pimeisiin hetkiin. Petrovskaja tonkii arkistoja, tapaa kaukaisia sukulaisia ja näiden ystäviä, jotka kertovat sen, mitä tietävät tai ovat kuulleet.

Osa esivanhemmista päätyi Babi Jariin, osa taas KGB:n kuolemanselliin Lubjankassa.

Kun historiaa vastavirtaan matkaava Katja Petrovskaja uppoutuu yhä syvemmälle sukunsa vaiheisiin vanhassa Itä-Euroopassa, hän alkaa hiljalleen tapailla puolaa ja venäjää. Suhde kieleen nouseekin yhdeksi romaanin keskeiseksi teemaksi.

Pääosin Puolassa elänyt äidinpuoleinen suku – Krzewinit – on toiminut opettajina kuuromykkien kouluissa. Kun Petrovskaja koluaa Krakovaa, Varsovaa ja Łódzia ja yrittää arvailla, mitä hänelle puolaksi kerrotaan, hän joutuu aluksi vain toteamaan: "Puola oli mykkä, minä kuuro."

Hän sitoo myös taustaansa niveltyvän juutalaisuuden tragikoomisesti kieleen: "Meidän juutalaisuutemme jäi minulle kuuromykäksi ja kuuromykkyys juutalaiseksi."

Isänpuoleinen suku – alun perin Sternit – taas vie Katja Petrovskajan Moskovaan. Isosetä Judas Stern yritti murhata saksalaisen lähetysneuvoksen Fritz von Twardowskin Moskovassa Herzeninkadulla maaliskuussa 1932. Isosetä teloitettiin, ja turvallisuuspoliisissa työskennellyt isoisä vaihtoi sukunimensä Petrovskiksi.

Ehkä Esther on täynnä huimia tarinoita ja traagisia kohtaloita, mutta kokonaisuus jää lopulta ulkokohtaiseksi ja hahmottomaksi. Ehkä Katja Petrovskaja on yrittänyt mahduttaa ensimmäiseen kirjaansa liikaa.

Hän on selvästi yrittänyt panostaa tyyliin, mutta pahimmillaan proosa jää tikuttavaksi katkokävelyksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat