Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perusteos taloa rakennuttavalle

Koti
 
    

Pientaloa parin vuoden kuluttua rakennuttava voi maata vielä riippukeinussa. Lukemiseksi kannatta kuitenkin valita painavaa asiaa.

Uunituore Pientalon suunnittelu ja rakentaminen on rakennuttajan opaskirja. Siinä käydään vaihe vaiheelta mutta tiiviisti läpi tärkeimmät asiat talon suunnittelusta ja rakennuttamisesta.

Kaikki alkaa kustannusten ja tarpeiden selvittämisellä. Lukija saa tarkat ohjeet tontin hankintaan sekä tietoa talomalleista ja rakentamistavoista. Kirjassa myös esitellään energiatehokkaita talomalleja.

Talon teettäjä vastaa koko hankkeesta. Siksi rakentamisen eri vaiheisiin on syytä perehtyä, tilasipa laajan talopaketin tai riisutun version, jossa vain runko asennetaan valmiiksi.

Rakennuttajaa varten on koottu monenlaisia muistilistoja ja tehtäväluetteloita. Mitä suunnittelussa pitää ottaa huomioon? Mitä ammattilaisia kulloinkin tarvitaan? Mitkä ovat vastaavan työnjohtajan velvollisuudet? Miten työntekijän palkka maksetaan?

Kirjassa viitataan useisiin säädöksiin ja määräyksiin, joita rakennuttajan pitää ottaa huomioon. Niiden tärkein sisältö kerrotaan lyhyesti, enemmän tietoa tarvitseva voi hakeutua tiedon lähteille.

Itse rakentaville kirja antaa realistista tietoa urakan vaativuudesta. Hyötytietoa tarjotaan esimerkiksi hankkeen aikatauluista sekä tarvittavista katselmuksista ja tarkastuksista. Varsinaisista rakennustöistä, kuten perustusten teosta, on omat ohjekirjansa.

Vaikkei omalla työlle laskisi hintaa, itse rakentaessa säästää enintään noin 30 prosenttia kustannuksista, kirjassa muistutetaan.

Satu Sahlstedt, Tuomas Palolahti, Anssi Koskenvesa: Pientalon suunnittelu ja rakentaminen. Rakennustieto (2015), 38 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat