Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokirja kertoo, mitä, missä, milloin ja mistä syystä komisario Maigret juo alkoholia

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Risto Ranki: Maigret juo. Otava. 191 s.

Komisario Maigret on yksi dekkarikirjallisuuden tunnetuimpia ja rakastetuimpia hahmoja, mutta teollisuusneuvos emeritus Risto Ranki lähestyy häntä hieman erilaisesta näkökulmasta.

Rankin pieni kirja Maigret juo käsittelee sitä, mitä, missä, milloin ja mistä syystä Maigret juo alkoholia Georges Simenonin romaaneissa.

Komisario Maigret ei toki ole juoppo, mutta ei hän taatusti lasiin syljekään. Itse asiassa Rankin kirja paljastaa, että kunnon komisario juo aika paljon. Juomat ja alkoholimäärät vaihtelevat tilanteen mukaan: kuulusteluihin tilataan olutta ja voileipiä, baarissa otetaan valkoviiniä, illallisen jälkeen lasillinen tai kaksi luumuviinaa ja niin edelleen.

Jonkun jutun yhteydessä alkoholia kuluu enemmän, toisen kanssa vähemmän. Samppanja on ainoa alkoholijuoma, josta Maigret ei pidä.

Maigret juo on hieman itseään toistavanakin hauskaa kulttuurihistoriaa, matka komisario Maigret'n jo menneeseen maailmaan. Ensimmäiset Maigret-romaanit Simenon julkaisi 1930-luvun alussa, viimeiset 1970-luvun alkupuolella. Kännykät ja netti eivät siis koskaan tavoittaneet komisariota.

Niinpä Maigret'n juomatavatkin heijastavat hänen aikansa ranskalaista yhteiskuntaa ja myös hänen yhteiskunnallista asemaansa. Sekä tietenkin sitä, kuinka monenlaisten ihmisten kanssa komisario rikostapausten tutkinnassa joutuu tekemisiin.

Maigret juo -kirjaa varten Ranki on käynyt läpi valtavan määrän Maigret-dekkareita, joiden suomennoksista (73 kappaletta) kirjan lopussa on kattava luettelo.

Maigret juo asettuu hieman samalle viivalle kuin 2000-luvun alussa ilmestynyt Madame Maigret'n keittokirja. Eniten siitä nauttivat toki komisarion lukuisat ystävät, jotka tunnistavat Rankin kuvailemat kohtaukset eri romaaneista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat