Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Manu Chao haluaa aloittaa vallankumouksen maaseudulta ja slummeista

Manu Chaon elämäkerran tekijä pääsi kiertueelle maailmanmusiikin supertähden kanssa

Kulttuuri
 
Nacho Dose Reuters
Manu Chao eli vuosia ilman omaa kotia ja matkapuhelinta.
Manu Chao eli vuosia ilman omaa kotia ja matkapuhelinta. Kuva: Nacho Dose Reuters
Arvio: kirjat
Peter Culshaw: Manu Chao – maailman kiertäjä (Clandestino: In Search of Manu Chao). Suom. J. Pekka Mäkelä. Into. 324 s.

Manu Chao on idealistinen kosmopoliitti, vaihtoehtokulttuurin sankari, Che Guevaran ja Bob Marleyn perillinen. Hänen ensimmäiset yhtyeensä esiintyivät metroissa ja vallatuissa taloissa.

"Kaikki alkoi sekoittua, koska skineistä, rasisteista ja fasisteista tuli ongelma", hän muistelee tuoreessa kirjassa Manu Chao – maailman kiertäjä.

"Reggaeporukat, punkit ja rockabillyjengi liittyivät yhteen muodostaakseen enemmistön fasisteja vastaan. Pariisin vaihtoehtomusiikki sai alkunsa, kun yhteisöt alkoivat liittyä kimppaan."

Manu Chao - maailman kiertäjä

Peter Culshaw

Kustantaja: Into

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Musiikki

Kuka

Manu Chao

 Kitaristi-laulaja ja aktivisti. Syntynyt vuonna 1961 Pariisissa.

 Vanhemmat, baskiäiti Felisa Ortega ja galicialainen toimittajaisä Ramón Chao pakenivat Espanjasta Francon diktatuuria. Lapsuudenkodissa vierailivat monet kulttuuriset ja poliittiset vaikuttajat.

 Esiintynyt Suomessa Mano Negra -yhtyeen riveissä vuonna 1990 ja sooloartistina 2011.

Manu Chaon mielessä kypsyi ajatus musiikista, jossa kaikki hänen mieltymyksensä sekoittuisivat yhteen. Myös kieliä, ennen kaikkea ranskaa, espanjaa ja englantia voisi yhdistellä kieliopeista piittaamatta.

"Tuloksena on globaalia sekakieltä, reppumatkalaisslangia niille kulkijoille, joiden äidinkieli ei ole englanti."

Siis valtaosalle. Manu Chaosta tuli tähteyttä vastaan pyristelevä maailmanmusiikin supertähti.

Peter Culshaw'n kirja imaisee mukaansa kuvatessaan kitaristin varhaisvaiheita ja kulttuurin murrosta. Kolme ensimmäistä lukua Culshaw kirjoitti yhdessä Andy Morganin kanssa.

Myöhemmin kirjan rytmi ja sisältö muuttuvat, ja siitä versoo Culshaw'n henkilökohtaisen tilinteon päiväkirja. Silti Manu Chao pysyy pohdinnoissa vahvasti mukana, sillä elämäkerran tekijä sai poikkeuksellisen mahdollisuuden osallistua sisäpiiriläisenä kiertueille eri puolilla maailmaa.

Culshaw pääseekin todistamaan, kuinka Manu Chao, ikuinen nomadi, viihtyy kansan parissa. Muusikko eli vuosikaudet ilman omaa kotia, matkapuhelimien ja musiikkimaailman tavoittamattomissa.

Manu Chao musisoi mieluusti ex tempore pikku kuppiloissa ja esiintyy hyväntekeväisyystapahtumissa kelpuuttamiensa järjestöjen ja kiisteltyjenkin poliittisten kapinallisten tukena.

Angloamerikkalaisten musiikkikeskusten asemasta Manu Chao on halunnut viedä musiikkiaan Etelä-Amerikan slummeihin ja sellaisiin maaseudun kolkkiin, joissa ei ole aiemmin järjestetty rockkonsertteja.

Valtaisan suosionsa myötä "piiskurijesuiitta" on joutunut myös vasemmistomoralistien maalitauluksi, mutta on jaksanut sinnikkäästi selventää näkemyksiään.

Maailmanlaajuisen vallankumouksen asemasta hän uskoo kulmakuntien ja kaveripiirien muutokseen.

Eivätkä viholliset unohdu. Kuohuttavaksi nousee kirjan raportointi vuonna 2001 Genovassa järjestetyn G8-kokouksen taustoista, jolloin Silvio Berlusconin media ja Italian virkavalta hyökkäsivät kuuluisaa globalisaation kritisoijaa vastaan. Hänen musiikkinsa väitettiin edistävän huumekauppaa sekä julistavan "paheellista viestiä, joka voidaan tulkita vetoomukseksi ryhtyä sotaan".

Idealismin reppuselkäinen ristiretki jatkuu yhä, ja tänä kesänä Manu Chao konsertoi jälleen pitkin Eurooppaa.

Suttuisella mustavalkokuvituksella varustettu pehmeäkantinen kirja on kuin tehty reissaajan matkaan. J. Pekka Mäkelän suomennos ymmärtää musiikkia. Viisaasti monet nimet, termit ja sanaleikit selitetään myös alkukielien kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat