Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsin ladottu ja kohopainokoneella painettu runokokoelma ylistää konkreettisuutta

Raisa Marjamäki on latonut kokoelmansa jokaisen sanan irtokirjakkeista

Kulttuuri
 
Vesa Haapala
Kimmo Kallio
Ei kenenkään laituri on Raisa Marjamäen (s. 1987) toinen runoteos.
Ei kenenkään laituri on Raisa Marjamäen (s. 1987) toinen runoteos. Kuva: Kimmo Kallio
Arvio: kirjat
Raisa Marjamäki: Ei kenenkään laituri. Poesia. 46 s.

 

Raisa Marjamäen (s. 1987) toinen teos Ei kenenkään laituri on yhtä aikaa minimalistinen ja täyteläinen. Se koostuu lyhyistä katkelmista, jotka näyttävät aluksi kytkeytyvän toisiinsa vain siksi, että ovat samassa teoksessa. Arkiset, yksityiset ja paikalliset merkinnät vuorottelevat lainausten ja isojen teemojen, kuten kestävän kehityksen ja sodankäynnin, kanssa.

Yksityisestä merkintämäisyydestään huolimatta teos liikkuu niin tarkkaan kielitietoisen nykyrunouden alueella, että monet lauseet voisi nähdä muunnelmina Harry Salmenniemen ja Olli-Pekka Tennilän leikkivistä fragmenteista: "kielo talvehtii piiloutuneena kieltoon", "Kukkikoon. / Kukkikoon tukkoon."

Ei kenenkään laituri

Raisa Marjamäki

Kustantaja: Poesia

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Teoksen roolihenkilö Ilona tuo mieleen Henriikka Tavin Esan ja Henriettan. Sanakirjasitaatit ja listat ovat tuttuja Kristian Blombergin ja Mikael Bryggerin runoudesta.

Aluksi minua ärsytti se, että sinänsä hienot muistiinpanot ovat pikemmin kierrätettyä idiomia kuin omaa kieltä. Vähitellen kahden rivin kiteytymät ja laajemmatkin runot alkoivat muodostaa Marjamäen omaa tematiikkaa, merkityksen laitureita keskelle tyhjyyttä.

Uusiokäytön ja jo tehdyn elinkaaren pidentämisen ideat eivät ole kaukaa haettuja, kun teosta tarkastellaan tekona. Marjamäki on latonut jokaisen sanan irtokirjakkeista, ja kannetkin on tehty käsin.

Teos ei ole edes käväissyt digitaalisessa ulottuvuudessa. Se on painettu Heidelbergin kohopainokoneella Kuopiossa. Varsinainen runouden kierrätyskeskus, hitauden ja pysyvyyden materialisoituma siis.

Kansia pitää koossa kaksi kuminauhaa. Teen niistä ensin ristin, lahjapaketin. Otan toisen nauhan pois ja sidon kannet siten, että voin lukea: "Ilona nukkuu parvekkeella, tai puussa. / Se ei oikein ole ihminen, se ei elä meidän kanssa / vaan liepeillä."

Merkintöjä kokoaa Ilona-hahmon lisäksi majakka ja luostari. Majakka antaa valoa laivoille, luostari tilaa ja aikaa erottautua ja omistautua.

Teos samastaa majakat ja luostarit. Molemmat varottavat vaaroista, kytkevät työhön, hengen vapauteen ja liikkeeseen. Virtuaaliajan ihminen luultavasti ajattelee, että majakoiden, luostareiden ja kirjojen aika on ohi, paitsi ehkä logoina ja metaforina, henkisyyden tuokioina.

Silti juuri näiden asioiden mieleen palauttamisessa on teoksen viehätys. Ei kenenkään laituri muistuttaa, ettemme omista mitään, mutta paljon voi syntyä pienestä, konkreettisesta tekemisestä: "luostari syttyy ja sammuu kuin lamppu".

Lakonisilla lainauksillaan teos näyttää, että yksilöllinen on kiinni toisissa. Joskus jopa mahdollisuuden häivähdys ("siivistään luopunut naukaisee") on ihme maailmassa, jossa juuri mitään suurta ei saada aikaan: "Kestävä kehitys edellyttää vaurautta, vakautta, yksimielisyyttä, / teknologisia läpimurtoja ja aikaa. Niitä ei ole."

Toistuva erisnimi Ilona voisi merkitä teoksen puhujassa herääviä, hiljaisuuden reunustamia voimakkaita olotiloja. Ilona on rajaseuduilla, sivuteillä, maailmasta sivussa olevaa iloa. Viimeisessä merkinnässä henkilöityy tahto pelastua ja pelastaa: "Ilona seisoo pysäkillä pelastustahtoisena / lupiininhohtoinen valo ohenee iltaa kohti".

Marjamäen teos tuntuu käsissä lämpönä: kuin juuri minulle olisi ojennettu jotain tarkoitettua. Kierrätys on tärkeää, mutta pieni kriitikko minussa jää odottamaan teoksen kieleltä ja järjestämiseltä vielä enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat