Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjää voi ymmärtää – tai sitten latoa kirjaan niin härskiä propagandaa, että lukijaa hävettää

Kahdesta Venäjä-kirjasta ensimmäinen avaa unohdettuja näkökulmia, kuten ortodoksien uskollisuuden hallitsijaa kohtaan. Toinen kirja on nolostuttavan kömpelö propaganda-ankka.

Kulttuuri
 
Nokikkain: Oliko Stalin niin kuin Mannerheim? Onko Putin paha?
Nokikkain: Oliko Stalin niin kuin Mannerheim? Onko Putin paha?
HSTV:n perjantaiaamun suorassa lähetyksessä pohdittiin, mitkä Venäjään liittyvistä totuuksista - ja "totuuksista" - pitävät paikkansa ja mitkä eivät. Onko presidentti Vladimir Putin kaiken pahan alku ja juuri? Onko Venäjä epäluotettava ja arvaamaton imperiumi? Entä miksi tutkija rinnastaa Stalinin Mannerheimiin?
Arvio: kirjat
Markku Kivinen ja Leena Vähäkylä (toim.): Venäjän palatseissa ja kaduilla. Gaudeamus. 311 s.

 

Suomessa on kiusallisen usein tapana jollotella lötköä kliseetä siitä, että Venäjää ei voi järjellä ymmärtää. Runoilija Fjodor Tjuttševin lausetta toistelevat jopa Venäjä-tutkijat, mutta suurin osa onneksi tietää, että Venäjää voi ymmärtää siinä missä mitä tahansa muutakin valtiota.

Laajempaan Venäjä-ymmärrykseen tähtää myös Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen ja Suomen Akatemian tiedottajan Leena Vähäkylän toimittama, 24 tutkijan tekstejä sisältävä Venäjän palatseissa ja kaduilla. Kirjassa käsitellään muun muassa talous-, energia- sisä- ja ulkopolitiikkaa sekä Venäjällä vaikuttavia aatteita.

Nyky-Venäjästä kertova kirja kurkottaa historiaan joskus liikaakin. Usein historiakatsaus on perusteltua, sillä se auttaa hahmottamaan nykyhetkeä ja kontekstia: Venäjä oli jo 1600-luvulla osa Euroopan suurvaltapolitiikkaa, mutta ei varsinaisesti osa Eurooppaa.

Maxim Shemetov Reuters
Presidentti Vladimir Putin ja Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill pääsiäismessussa Moskovassa. Taustalla Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin vaimo Svetlana Medvedeva.
Presidentti Vladimir Putin ja Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill pääsiäismessussa Moskovassa. Taustalla Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin vaimo Svetlana Medvedeva.

Vaikka moni asia Venäjällä pysyy kirjan mukaan samanlaisena vuosisadasta toiseen, kirjassa esitellään myös kiinnostavia muutoksia.

Vuoden 2008 ulkopoliittisessa linjauksessa Venäjän kilpailukyky yhdistetään demokratiakehitykseen, ihmisoikeuksien toteutumiseen ja oikeusvaltion onnistumiseen: Venäjä voi olla kilpailukykyinen vain siinä tapauksessa, että se takaa ihmisoikeudet.

Venäjän palatseissa ja kaduilla

Markku Kivinen, Leena Vähäkylä

Kustantaja: Gaudeamus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, politiikka, yhteiskunta

Vuoden 2013 versiosta maininnat ihmisoikeuksista ja oikeusvaltiosta on poistettu ja tilalle otettu esimerkiksi maailmalla asuvien venäläisten yhdistäminen sekä venäläisten tavaroiden syrjinnän estäminen.

Kirja myös riisuu hiukan Putinin saavutuksia – tai syyllisyyttä. Siinä huomautetaan, että Venäjä määritellään suurvallaksi jo vuoden 1993 asiakirjoissa, ja että tärkeimmät asiat, joita Venäjä nyt ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan ajaa, on lyöty lukkoon jo pian Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Kansainvälisen vaikutusvallan lisääminen eri tavoin ja venäläisten "suojelu" Venäjän ulkopuolella eivät ole Putinin keksintöä – Putin vain toteuttaa niitä tarmokkaammin kuin edeltäjänsä.

Osa teksteistä käsittelee ilmiöitä tuttujen esimerkkien kautta. Aluksi voidaan esimerkiksi todeta, ettei kaupoissa juurikaan näy venäläisiä tuotteita. Siitä siirrytään luontevasti puhumaan Venäjän resurssikirouksesta: ulkomaille kelpaavia tuotteita ei ole tarvinnut kehittää, koska pelkkiä raaka-aineita kauppaamalla on pärjätty niin pitkään niin hyvin.

Osaa artikkeleista voi suositella kaikille Venäjän naapurimaassa asuville. Sellaisia ovat esimerkiksi Soili Nysten-Haaralan teksti Venäjän oikeuslaitoksesta sekä Elina Kahlan uskontoa ja uskonnollisuutta käsittelevä artikkeli, joka selittää maan nykytilan uskonnollista perustaa. Joidenkin näkemysten mukaan ortodoksin on oltava uskollinen hallitsijalle, olipa tämä millainen hyvänsä – ja moni venäläinen katsoo olevansa ortodoksi, vaikkei uskoisi Jumalaan.

Toiset artikkelit taas ovat itsessään ansiokkaita, mutta eivät istu kokonaisuuteen kovinkaan hyvin.

Kirjan kohderyhmä askarruttaa. Venäjä-tuntijoille siinä on paljon tuttua, mutta sukellus Neuvostoliiton reformipolitiikan hienouksiin tai sivutolkulla jatkuva kertomus venäläisen byrokratian piirteistä 1600-luvulta 1800-luvulle lienevät maallikolle raskaita.

Osa tutkijoista on valtavan taitavia kirjoittamaan yleistajuisesti. Tämäntyyppisissä kirjoissa kustannustoimittajan tai editorin pitäisi olla erityisen valppaana. Nytkin osa artikkeleista muistuttaa tutkimustekstiä tai oppikirjaa, mutta onneksi mukana on myös vetäviä, oikein hyvin muotoiltuja tekstejä. Onneksi kuivemmatkin tekstit ovat armollisen lyhyitä.

Kirja herättänee myös vastareaktioita – harvemmin Suomessa on esimerkiksi tavattu verrata Stalinia Mannerheimiin.

"Venäjällä Staliniin suhtaudutaan vähän samaan tapaan kuin Mannerheimiin Suomessa", kirjoittaa Markku Kangaspuro. "Molempia arvostetaan siitä, että he johtivat kansakuntansa kunniakkaasti sodan läpi, eikä tätä kuvaa himmentävä menneisyys poista sotasankarin glooriaa. Kansalaissodan julmuudet, vankileirit ja väitteet sodan johtamisen ammattitaidottomuudesta jäävät toissijaiseksi."

Joillekin lienevät tämänhetkisessä poliittisessa tilanteessa liikaa jopa sellaiset toteamukset, että koko Venäjän oikeuslaitos ei ole mätä (vaikka iso osa onkin), Venäjän luonnonsuojelualueet ovat maailman suurimpia ja luonnonsuojelulainsäädäntö yksi maailman tiukimpia (toteutus ei useinkaan) ja että osa kansalaisjärjestöistä pystyy toimimaan aivan normaalisti.

Keskustelua herättänee myös kirjassa esitetty kysymys siitä, mikä on nykyisen poliittisen tilanteen syy: onko Venäjä käyttäytynyt huonosti ja saanut omilla toimillaan muut maat kääntymään sitä vastaan, vai ovatko muut maat ensin ärsyttäneet Venäjää väheksymällä ja ylenkatsomalla sitä?

Tutkijoille tämänkaltaiset kysymykset ovat arkipäiväisiä, ja sitä ne olivat vielä muutama vuosi sitten myös suurelle yleisölle. Nykyään suhde Venäjään on niin säikky, että jo kysymysten esittämisestä, saati niihin vastaamisesta, on tullut tulenarkaa.

Venäjän viestintäkulttuuri on myös monin paikoin erilainen kuin Suomessa. Tämä heijastuu esimerkiksi propangandassa. Arvion suomenkielisestä propagandakirjasta voit lukea tästä.

Oikaisu 26.7. Kuvatekstissä väitetään, että presidentti Putin ja patriarkka Kirill olisi kuvattu pääsiäismessussa. Kyseessä on kuitenkin liturgia eli ehtoollispalvelus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat