Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkitun kirjailijan Matti Rossin Donbass-pamfletti saa lukijan häpeämään

Raunioista nousee huonoa propagandaa

Kulttuuri
 
Raunioista nousee Donbass -pamfletin kansi.
Raunioista nousee Donbass -pamfletin kansi.
Arvio: kirjat
Matti Rossi: Raunioista nousee Donbass. Johan Bäckman Publications. 129 s.

 

Jos se näyttää ankalta ja kävelee kuin ankka, se yleensä on ankka. Jos kirja haisee propagandalta ja siinä argumentoidaan kuin propagandassa, se yleensä on propagandaa.

Kääntäjä-kirjailija Matti Rossin pamfletti Raunioista nousee Donbass on propaganda-ankka.

Raunioista nousee Donbass

Matti Rossi

Kustantaja: Johan Bäckman Publications

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, politiikka, historia

Kirja herätti keskustelua jo kun se tuli ennakkotilattavaksi kirjanvälitysyhtiöiden kautta Adlibriksen ja Prisman verkkokirjakauppoihin.

Suomen kulttuurihistoria muistaa Rossin kirjeestä, jonka hän lähetti Unkarin kirjailijaliitolle vuonna 1975. Tuolloin katsottiin, että kirjeellään Rossi ilmiantoi kirjailija Dénes Kissin, joka oli Suomen-vierailunsa aikana esittänyt neuvostovastaisia puheita, ja saattoi neuvostohallinnon alla olevassa maassa eläneen miehen vaaraan.

Rossi sai kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 2007 ja on nykyään 81-vuotias.

Kirja edustaa lajityypiltään melko klassista pamflettikirjallisuutta. Sen ovat kustantaneet Suomen antifasistinen komitea, Donetskin "kansantasavallan" suurlähetystö Helsingissä sekä Johan Bäckman Publications.

HS:n tietojen mukaan teos on painettu Venäjällä ja sen painoksen koko on 300 kappaletta. Niistä kaksi kolmannesta on postitettu kansanedustajille.

Esimerkiksi Wille Rydmanin (kok) Facebookissa jakamasta kuvasta käy ilmi, että saatekirjeessä kannustetaan Suomea luopumaan Venäjän-vastaisista pakotteista ja varoitetaan, että "Kiovan junttaa" aseistamalla Suomi lisää suursodan vaaraa Euroopassa.

Postituskampanjoita mielipidevaikuttajille on käytetty ennenkin. Esimerkiksi viime joulukuussa yli 700 europarlamenttiedustajaa sai aiemmin Liettuassa julkaistun kirjan, jossa syytettiin Liettuan presidenttiä työskentelystä KGB:n hyväksi neuvostovuosina.

Kirja oli ilmeisesti käännetty englanniksi ilman sen kirjoittaneen liettualaisen toimittajan lupaa. Tempauksesta on epäilty parlamentin eurokriittistä oikeistosiipeä.

Matti Rossi käsittelee pamfletissaan Ukrainassa toisen maailmansodan aikaan vaikuttaneita natsi-Saksan joukkoja ja liittolaisia. Yhdysvallat tarjosi Rossin mukaan useille heistä turvapaikan natsi-Saksan romahdettua.

Historiasta siirrytään kiireen vilkkaa energiayhtiöiden kädenvääntöön Ukrainassa ennen Maidanin tapahtumia vuodenvaihteesta 2013–2014 alkaen. Presidentti Viktor Janukovytš oli juuri lykännyt Ukrainan ja EU:n vapaakauppasopimuksen allekirjoittamista.

Rossi kertoo, miten Maidanin mielenosoituksiin saapui muiden muassa Puolasta, Yhdysvalloista, Portugalista ja Saksasta "parvi demokratian ja hyvinvoinnin edustajia", jotka "veljeilivät Ukrainan natsipuolueiden johtajien kanssa". Rossi jatkaa epäyhtenäisillä muistiinpanoilla Ukrainan tapahtumista kevääseen 2015 asti.

Kirjoittaja rinnastaa Helsingin Sanomien maaliskuussa julkaiseman Venäjä-pakotteita käsittelevän pääkirjoituksen Naton Serbialle vuonna 1999 esittämiin vaatimuksiin.

Naton vaatimusten jälkeen alkoi Serbian pommitus.

Esimerkiksi näin Rossi rakentaa mielikuvan uhkauksia toistelevasta äänitorvesta ja johdattelee lukijansa päättelemään, että kolmas maailmansota voi olla ihan oven takana.

Luovuuden puutteesta Rossia ei käy syyttäminen. Hänen ja kustantajien maailmankuvassa asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät. Jos eivät muuten ole, ne asetellaan väite kerrallaan näyttämään siltä, miten maailman halutaan olevan. Tässä työssä Rossi lainaa sekä Helsingin Sanomia, länsimaisia uutistoimistoja ja venäläisiä valtionmedioita kuten RT ja Sputnik että yksiulotteisia propagandalähteitä kuten Fort Russ ja Russia Insider.

Suomen eduskunta ja ministerit "lörpöttelevät", keskustellessaan Natosta, mutta Venäjän Britannian-suurlähettiläs saa asevarustelusta puhuessaan kuusi riviä pitkän suoran lainauksen. Ukrainan presidenttiä Petro Porošenkoa kutsutaan alentuvasti diminutiivilla Petja siinä missä Venäjän presidentti saa pitää etunimensä. Yhdenmukaisuuden nimissä Vladimir Putinin pitäisi olla kirjoittajalle pikku Vova.

Tarkoitushakuinen informaation yhdisteleminen, arvolatautunut kielenkäyttö ja kerrottujen asioiden laajuuden valikoiminen ovat klassisia viestinnän keinoja. Propagandaa niistä tekee niiden läpinäkyvyys ja kömpelyys. Samalta kotikutoiselta tuhnulta tuoksuvat suomenkielisen Venäjän ääni (nyk. Sputnik) -sivuston kirjoitukset.

Ylipäätään suomenkieliselle propagandalle on ominaista sen laadullinen heikkous. Samaa heijastelee urallaan aiemmin ansioituneen Rossin pamfletti: se on rakenteeltaan repaleinen ja sen oikoluku on tehty huolimattomasti. Editoinnin puute saa pohtimaan, minkä verran kustantajat ovat ehkä puuttuneet myös Rossin sisältöihin.

Tuntuu kuin propagandan tekijät Suomessa suhtautuisivat Venäjään kuin ensi kertaa lautasensa tyhjentänyt lapsi äitiinsä: "Katsos mitä minä nyt sain aikaan! Joko saan rusinoita?"

Tuskinpa palkittu Matti Rossi ihan tällaista toivoi.

Korjaus klo 08.45:
Arviossa kerrottiin aiemmin virheellisesti Vladimir-nimen diminutiiviksi Vanja. Oikeita hellittelymuotoja ovat Volodja ja Vova.

Kalle Koponen HS
Tarkka-ampujat surmasivat oppositiomielenosoittajia Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa keväällä 2014.
Tarkka-ampujat surmasivat oppositiomielenosoittajia Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa keväällä 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat