Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta on aina lähdetty sotiin vapaehtoisina – toiset ovat lähteneet auttamaan, toiset seikkailemaan

Etelä-Afrikkaan lähteneet suomalaiset kullankaivajat päätyivätkin buurisotiin

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Suomalainen ambulanssi-Ford juuttui mutaan Etiopian-sodan aikana. Kirjan kuvitusta.
Suomalainen ambulanssi-Ford juuttui mutaan Etiopian-sodan aikana. Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Jussi Jalonen: Vapaaehtoiset. Viisi tarinaa vieraisiin sotiin osallistuneista suomalaisista. 230 s. Amanita.

 

Suomesta lähtee nykyään vapaaehtoisia sotiin eri puolille maailmaa, mutta niin on lähdetty ennenkin.

Historioitsija Jussi Jalonen nimittää ilmiötä "elämysmatkailuksi", mutta hänen kirjansa Vapaaehtoiset kuvaa myös elämysten karsautta.

Vapaaehtoiset

Jussi Jalonen

Kustantaja: Amanita

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Sotahistoria

Jalonen käsittelee meikäläisten vaiheita 1800-luvun Balkanilla, Italiassa ja Tanskassa, buurisodassa 1899–1902, Neuvosto-Venäjän ja Puolan sodassa 1920-luvulla ja Italian hyökkäyksessä Abessiniaan 1930-luvulla.

Jalonen keskittyy ihmisiin aatteineen, mutta selvittää myös poliittiset taustat. Kirja on punnittua ja selvää puhetta, vaikka asiat ovat monimutkaisia.

Jalonen näyttää, kuinka monenlaisen vapauden puolesta vapaaehtoiset taistelivat. Jotkut lähtivät auttamaan. Joillekin sota merkitsi vapaata elämää.

Värikkäin soturi on Kaarlo Kurko, joka jatkoi Suomen ja Viron vapaussodista Neuvosto-Venäjän ja Puolan sotaan.

Tälle turistille sota oli "henkinen elinehto". Itä-Euroopan juutalaisväestö jäi jalkoihin, kun erilaiset "idealistit, palkkasoturit, rikolliset ja hylkiöt" sotivat.

Puola voitti. Kokemuksistaan valkoisessa ratsuväessä Kurko kirjoitti myös muistelmia.

Vapaus oli vapaaehtoisten aate, mutta sisältö vaihteli. Itseoppinut Savon poika Herman Liikanen lähti 1861 taistelemaan Italiaan kuuluisan Giuseppe Garibaldin joukoissa.

Jalosen mukaan "hullaantuminen Garibaldi-kultista hakee vertaistaan aikamme kapinallisjohtajien mediakampanjoista", jotka ovat houkutelleet nuoria sotiin.

Italiassa Liikanen pettyi, mutta sitten Preussi hyökkäsi Tanskaan 1864. Liikanen oli aitosuomalainen fennomaani, josta paradoksaalisesti tuli sankari taistelussa Saksaa vastaan yhtenäisen Pohjolan puolesta.

Tanskalaisia kaatui tuhansittain saksalaisten rynniessä moderneine aseineen. Liikanen kunnostautui, haavoittui ja sai korkean ritarimerkin.

Hänestä tuli aikansa julkkis-legenda ja kulttuurimies.

Ennen Liikasta ja Kurkoa soti Itä-Euroopassa alikapteeni Carl Mauritz Martinau Venäjän riveissä turkkilaisia vastaan 1829. Martinau loi sotilasuraa tsaarin kenraaliksi ja aateliseksi saakka.

Martinaun mielestä Savonlinnan ja Lappeenrannan seutujen rahvas oli fiksumpaa kuin Itä-Euroopan maakansa. Vapaaehtoisten suhde paikallisiin ihmisiin on Jalosen keskeisiä aiheita.

Etelä-Afrikkaan suomalaiset lähtivät kultaa kaivamaan, mutta joutuivat mukaan buurisotaan. Sekä ruotsin- että suomenkieliset pysyttelivät yhtenäisenä suomalaisena iskuosastona. Kielikysymys ei merkinnyt mitään.

Abessinian taistelu Mussolinin fasistisen Italian hyökkäystä vastaan 1935 poikkeaa suomalaisten muista sodista: Afrikkaan lähdettiin Suomen valtion ja Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajan, marsalkka Mannerheimin vaikutuksesta.

Mannerheim katsoi, että heikompaa osapuolta oli autettava suurvaltaa vastaan, sillä myös Suomi saattaisi joutua suurvallan hyökkäyksen kohteeksi.

Suomessa oltiin yleisesti samaa mieltä, ja muun muassa Suojeluskuntajärjestön Hakkapeliitta-lehti tuki painokkaasti Abessinian puolustustaistelua.

Kokeneen sotakirurgi Richard Faltinin johtama ambulanssi-ryhmä lähti apuun. Seikkailevaa elämysmatkailua edusti nuori lehtimies Håkan Mörne.

Elämyksiä tarjosivat siviileihin kohdistuvat italialaisten pommitukset ja taistelukaasut.

Orjuus oli yhä voimassa Abessiniassa. Jalonen kuvailee sekä rasismia että Håkan Mörnen romanttista kiinnostusta mustaan Afrikkaan. Tämä moitti eurooppalaista ylemmyydentuntoa ja arvosti etiopialaisia ja somaleja.

Italia voitti häikäilemättömän sotansa.

Jalosen kirja päättyy Abessinian retkikuntaan. Seuraavan kerran suomalainen lääkintäjoukko lähti matkaan keväällä 1940 Norjaan. Jälleen oli suurvalta, natsi-Saksa, hyökännyt pieneen maahan. Mannerheim saattoi vapaaehtoiset matkaan.

Tämäkin olisi sopinut Jalosen kuvattavaksi. Olihan siinä välissä suurvalta Neuvostoliitto hyökännyt pienen Suomenkin kimppuun. Jalonen huomauttaa siitä historian paradoksista, että Italia auttoi silloin Suomea. Auttoi pieni Norjakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat