Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukija tekee virheen, jos avaa César Airan kirjan valmistautumattomana

Tuplajulkaisun toinen osa avaa kiinnostavasti argentiinalaisen kirjailijan poetiikkaa

Kulttuuri
 
Jussi Nukari Lehtikuva
César Aira
César Aira Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva
Arvio: kirjat
César Aira: Miten muutuin nunnaksi / Syntymäpäivä. Suom. Pentti Saaritsa. Siltala. 202 s.


Pikkupoika maistaa ensimmäistä kertaa jäätelöä.

Isä on ylpeä, kun saa tarjota tämän hetken. Hän valitsee ensikertalaiselle kioskista pomminvarman vaihtoehdon, mansikkajäätelön.

Lapsi vie lusikallisen suuhunsa ja tajuaa heti, ettei pidä jäätelöstä yhtään. Hän sanoo sen isälleen, joka ei ole uskoa korviaan.

Miten muutuin nunnaksi / Syntymäpäivä

César Aira

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

"Syö se, se on herkullista", isä inttää ja pakottaa lapsen syömään lisää.

Argentiinalaisen César Airan omaelämäkerrallisen Miten minusta tuli nunna -kertomuksen kioskikohtaus laajenee selkkaukseksi, jonka päätteeksi isä joutuu vankilaan ja lapsi sairaalaan.

Aira veivaa viattoman näköisestä tilanteesta järkyttävän hauskan pikkutarinan, joka saa odottamaan jatkosivuilta lisää hassungroteskeja sattumuksia.

Ja se on suurin virhe, jonka Airan lukija voi tehdä.

Jorge Luis Borgesiin ja Nikolai Gogoliin verrattu Aira osoitti jo kahdessa aiemmassa Siltalan suomennoksessa (Varamo/Maisemamaalari, 2012 ja Aaveet/Kirjallisuuskonferenssi 2013), että häntä lukevan on säädettävä mielensä alttiiksi esseistisille ryöpytyksille, näennäisille tyhjänpäiväisyyksille ja äkkikäännöksille, jotka koskevat niin tarinaa kuin ajatuksiakin.

Kioskikohtauksen jälkeen pikkupoika, joka ei välttämättä ole poika laisinkaan, herää sairaalasta, jossa häntä hoitaa sokea kääpiönainen. Sairaalassaolon takia lapsi aloittaa koulunsa kolme kuukautta muita myöhemmin.

Elämää mutkistava sattuma inspiroi häntä pohtimaan myös muita persoonaansa muovaavia olosuhteita epäreilusta opettajasta radionkuunteluun.

Minäkertojapojan tai -tytön tekemät havainnot ovat niin omalaatuisia, että kokonaisuudesta rakentuu yllättävän samaistuttava kuva niistä henkisistä tikapuista, joita pitkin lapsi kiipeää kohti aikuisuutta.

Askelmia puuttuu ja hökötys heiluu, mutta ylös on mentävä. Lopussa Aira tietenkin kaataa tikkaat niin että rymähtää.

Airan kirjat eivät ole pitkiä, minkä vuoksi niitä suomennetaan kahden paketeissa. Miten muutuin nunnaksi -tarinan seuraksi samoihin kansiin on valittu Syntymäpäivä. Se on Aira-suomennoksista esseistisin ja omakohtaisin.

Tarinassa César Airan vaimo Liliana paljastaa miehelleen, että tämän käsitys maapallon varjosta Kuun vaiheiden aiheuttajana ei pidä paikkaansa. Puolison oikaisu suistaa Airan murehtimaan hajamielisyyttään ja poukkoilevaa tuotantoaan.

Noin kahdeksankymmentä kirjaa julkaissut Aira kirjoittaa:

"Tyylini on säännötön, hutiloiva, kouristuksenomainen, pilaileva."

Aira väittää, ettei hänellä ole omaa tyyliä oikeastaan ollenkaan. Hän tahtoisi saada sellaisen, koska silloin "asiat ja ajatukset seuraisivat toisiaan jostain järkisyystä, ei oikusta tai sattumanvaraisesti".

Syntymäpäivä avaa kiinnostavasti argentiinalaisen poetiikkaa.

Airaa lukevan on valmistauduttava kaikkeen. Hänen teoksiaan olisi helppoa moittia viimeistelemättömiksi, mutta kirjailija ei edes pyri käsittelemään tarinoita kokonaisuuksina.

Aira on sanonut suoraan, että keksii juttuja sitä mukaa kuin ehtii iskeä kirjaimia paperille. Metodin antaa ilomielin anteeksi, kun tuloksena on tällaisia raivokkaita verbaalisia pyörremyrskyjä.

Airan taifuuneja ovat suomeksi taitavasti taltuttaneet Anu Partanen ja Pentti Saaritsa.

Osin heidän ansiostaan kirjailijan kanssa on helppo olla eri mieltä, kun viisikymppisyyttään tuskaileva päättää Syntymäpäivän näihin virkkeisiin:

"Mutta minun vuoteni ja vuosikymmeneni menivät jo. Kirjoittaakseen täytyy olla nuori, kirjoittaakseen hyvin täytyy olla nuori superlahjakkuus. Viidenkymmenen ikäisenä on jo menettänyt suuren osan voimastaan ja tarkkuudestaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat