Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirja paljastaa Suomen olleen terrorismin pääkonttori – Kremlin lehti kuvasi Suomea "terroristien pesäksi"

Tutkimus romuttaa siistin kuvan 1920–30-lukujen terrorismista vapaasta Suomesta

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Krasnaja Gazeta
Neuvostopropagandassa esiteltiin terroristien sabotaasijuonia. – Kirjan kuvitusta.
Neuvostopropagandassa esiteltiin terroristien sabotaasijuonia. – Kirjan kuvitusta. Kuva: Krasnaja Gazeta
Arvio: Kirjat
Aleksi Mainio: Terroristien pesä. Suomi ja taistelu Venäjästä 1918–1939. Siltala. 380 s.

 

Tiheästi kammatusta lähihistoriasta kohoaa ani harvoin käsille jotakin vallan uutta ja tutkimatonta. Siksi on painavia syitä perehtyä Aleksi Mainion teokseen Terroristien pesä – Suomi ja taistelu Venäjästä 1918–1939. Ennen kartoittamatonta on rutkasti.

Mainio tutkii, miten Suomea hyödynnettiin – usein suomalaisten avulla – antibolševistisen terrorin ja vakoilun operaatioissa 1920–30-luvuilla. Suomi oli tukialue venäläisille valkoemigranteille, joita suomalaiset turvallisuusvirkailijat useammin avustivat kuin jarruttivat tai vastustivat. Kremlin hallituksen Izvestija-lehti jopa maalasi 1927 sysimustasti Suomen "terroristien pesäksi".

Terroristien pesä. Suomi ja taistelu Venäjästä 1918-1939

Mainio, Aleksi

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, historia, Sotahistoria

Venäläisaktivisteja avitti, Suomen kamarallakin, varsin tukevasti brittien SIS, Secret Intelligence Service. Suomalaisia pelaajia olivat siviili- ja sotilaspuolen "lafkat" eli EK-Valpon ja yleisesikunnan tiedustelu.

Jälkimmäinen, "tilastotoimiston" peitenimellä, touhusi hankkeissa terhakasti.

Lafkojen eroja ja vastakkaisuuksiakin Mainio tuo hyvin näkyviin. Suomelta puuttui käytännössä selvä joko tai -kanta terroriin, ja siksi huojuttiin avunannon, passiivisen hyväksynnän ja ajoittaisen torjunnan välimaastoissa.

Vallitsi asenneongelma: Tarton rauha 1920 kielsi totta kai toimet Neuvosto-Venäjää vastaan, mutta eritoten jääkäritaustaisten tiedustelumiesten mieli paloi neuvostovastaisiin projekteihin.

Mainio kirjoittaa, että nämä jääkäriupseerit "olivat nähneet itsenäistymisen vuodet ja niitä seuranneet levottomat ajat, joiden kuluessa he olivat opetelleet tuhotyöopin aakkoset etu- ja takaperin sekä tottuneet käyttämään niitä poliittisen toiminnan jatkeena".

Mutta nyt valtioetu vetikin toisaalle kuin upseerin taisteleva sydän.

Teos marssittaa esiin hätkähdyttävän ryppään venäläisiä: aatelisia, kenraaleita, poliittisia seikkailijoita, pommimiehiä. Useimpia yhdisti asemasta suistetun katkeruus, leimuava bolševikkiviha ja vanhan vallan restauraatiohaaveet. Jos pitkin 1930-lukua haaveet himmenivätkin, kokonaan ei masennuttu, ja moni pani toivonsa jopa nousevaan saksalaiseen hitlerismiin.

Mainio on kaivanut valtavasti arkistoja täällä, idässä ja lännessä. Päähahmoista saa siltikin vain osakuvan, koska he matkustivat ja toimivat niin monissa muissa maissa – tilannetta voi verrata maapallon ympärikävelijään, jonka askelista erottuvat vain Suomen maaperään astutut jäljet. Paljon näkyy, mutta enemmän jää pimentoon, päättelyn varaan.

Hoover Institution Archives
Pietarin vanha eliitti joutui myymään omaisuuttaan vallankumouksen jälkeen. – Kirjan kuvitusta.
Pietarin vanha eliitti joutui myymään omaisuuttaan vallankumouksen jälkeen. – Kirjan kuvitusta.

Kirjan päähavaintoja on, miten toistuvasti ja runsain mitoin Suomi edisti Venäjän vastavallankumousta. Viranomaisten luvin Karjalankannakselta ylitettiin usein itäraja pommi-iskuja, murhia ja sabotaasia varten. Ja hyvin usein tuli myös nöyryyttäviä käryjä ja tappioita.

Toisin kuin on ajateltu, Suomi ei 1920–30-luvuilla ollut terrorismista vapaa vyöhyke, eivätkä suomalaiset olleet "erityisen immuuneja pommien ja salamurhien filosofialle".

Emigranttien Suomesta operoineet lukuisat kumouselimet Mainio jäsentää sävykkäästi. 1920-lukua hallitsi Venäjän Yleissotilaallinen Liitto ja myöhempää vaihetta Venäläisen Totuuden Veljeskunta.

Keskeistä on, että Neuvostoliiton salainen poliisi sai kontrolliinsa lähes kaikki salahankkeet – eikä vähiten siksi, että oli nerokkaasti luotu Trusti-lumetaistelujärjestö. Kentällä oli läjäpäin kaksois- ja jopa kolmoisagentteja.

Terroristien pesä avaa uusia näköpisteitä sotia edeltävään ensimmäiseen tasavaltaan. Teos on täynnä outoja, jotenkin sijoiltaan nyrjähtäneitä ihmisiä ja utopioita. Likikään kaikista ei saada täyttä selkoa, mutta kiinnostusta ja mielikuvitusta tämäkin jo ruokkii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat