Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimittajakonkarin muistelmat paljastavat hauskan veijarin

Kari Varvikko on hyperaktiivinen vauhtiveikko

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Kari Varvikko
Kari Varvikko
Arvio: kirjat
Kari Varvikko: Kääpiöitä ja jättiläisiä. Tietokontakti. 248 s.
Kari Varvikko: Älykääpiöitä ja hengen jättiläisiä. Tietokontakti. 252 s.

 

On monensorttista näkijää, tekijää ja kokijaa.

Stadin kundilla, toimittaja Kari Varvikolla (s. 1944) on rutkasti ainakin tekoja ja kokemuksia, jos ei ehkä kaikkein syvintä näkemystä. Mutta hän on painanut elämää tarkoin muistiin ja puhaltaa muistonsa ulos lujalla vauhdilla.

Kääpiöitä ja jättiläisiä, Älykääpiöitä ja hengen jättiläisiä

Kai Varvikko

Kustantaja: Tietokontakti

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: elämäkerrat, elämäkerrat

Varvikko on julkaissut peräkkäin kaksi muistelmanidettä, Kääpiöitä ja jättiläisiä (2014) ja Älykääpiöitä ja hengen jättiläisiä (2015). Eikä kolmattakaan voi pitää poissuljettuna.

Ykkösosaan taltioituu muhevia lapsuus- ja nuoruuskuvia. Tuttavuuksia hänelle kertyy heti valtavasti paitsi omin hyperaktiivisin toimin myös siksi, että legendaarisen isän Klaus Varvikon piirissä pyörivät liki kaikki suomalaiset lava-artistit. Meno on melkoista.

Flaksinsa ja seksinsä (ympäri maailman) Varvikko rekisteröi pilkulleen. Inhimillisesti luettelointi lienee ymmärrettävää, mutta muistelmille se tuo enemmän turhaa kuormaa kuin etua – semminkin, kun lemmenhuuma jää sanataiteellisesti vaatimattomiin mittoihin. Onneksi mukana on pysyvänkin intohimon kohteita.

Journalismia Varvikko puskee puolivuosisadan verran. Hän on ammatillisesti kaikkiruokainen, aihe kuin aihe kiinnostaa. Samantekevää, haastatteleeko hän Günter Wallraffin tapaista superjulkkista vai tuntematonta Joutsan ukkoa, pääosassa on aina ihminen.

Suomalaiskirjailijoista Alpo Ruuthin ja Heikki Turusen hän saa haastamaan toisensa, ja verrattomasti kaupunkilais- ja maalaisserkku mittelevätkin. Ja hupaisia kaskuja piisaa, kuten tarina tullissa riehuvasta rauhanmies Paavo Rintalasta.

Varvikko on kotikutoinen münchhausenilainen veijari. Hän on valoisa ja eloisa kommentaattori, joka äityy totisimmilleen tilittäessään konkurssistaan tai journalismin yleisestä alamäestä.

Ammattikirjoittajan tekstiksi muistelmiin on jäänyt turhan paljon painovirheitä, melkein joka sivulle. Kieli on liian luonnosmaista, ja sekavuus vaivaa kirjojen rakennetta.

Hauskaa kuitenkin on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat