Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittisen laululiikkeen jäljillä

Poliittisen laulun historiikki rajoittuu liikaa 1970-luvun sinipaitoihin

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Vietnam-mielenosoitus vuonna 1971. Tuomas Vesterinen (vas.), Kalle Holmberg, Kiti Neuvonen, Sinikka Sokka, Aulikki Oksanen, Martti Launis ja Tuomari Nurmio. – Kirjan kuvitusta.
Vietnam-mielenosoitus vuonna 1971. Tuomas Vesterinen (vas.), Kalle Holmberg, Kiti Neuvonen, Sinikka Sokka, Aulikki Oksanen, Martti Launis ja Tuomari Nurmio. – Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Timo Kalevi Forss: Toverit herätkää. Poliittinen laululiike Suomessa. Into. 374 s.

 

Taistolaisuuden historiankirjoitusta odotellessa tyydyttäköön korvikkeisiin, jollaiseksi käy Timo Kalevi Forssin laatima Toverit herätkää -teoskin. Vaikka alaotsikko lupailee Suomen poliittisen laulun historiallista ja aatteellista täyspalettia, Forss silmäilee kiinteämmin vain 1970-lukua.

Totta kai laululiike "kukoisti" 1970-luvulla, satoine ryhmineen ja solisteineen, Agit Propeineen ja Punaisine Lankoineen. Mutta politiikan ja laulumusiikin orgaaniset sidokset solmiutuivat yli sata vuotta sitten vanhassa työväenliikkeessä, joiden vaiheista kirja jää pintapuoliseksi.

Toverit herätkää

Timo Kalevi Forss

Kustantaja: Into

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Musiikki, politiikka

Liioin 1940-luvulla virkistynyttä kisälliryhmien aaltoa ei Forss kunnolla kaivele, ja puute vaivaa tasapuolisesti niin kansan- kuin sosialidemokraattista ohjelmansuoritusta. Jokunen komea valokuva on, mutta tutkimusta ei.

Historia hölkätään läpi, jotta päästään pääasiaan: taistolaiseen laulurivistöön, parhaine ja pahimpine piirteineen.

Taustalla hengitti uusvasemmistoa, USA:n folkia, kehitysmaa- ja rauhanliikkeitä, joista nuortaistolaisessa myllyssä putkahti ainutlaatuinen ilmiö, "poliittinen laululiike".

Forss läpikäy lähinnä ryhmiä ja yhtyeitä, jotka jättivät itsestään jälkiä eli levyttivät. Hän esittelee kymmenittäin Love Recordsin julkaisemia lp-levyjä: osin menetelmä onnistuu, osin puuduttaa.

Lukuisista haastatelluista saa ansaitusti eniten tilaa Pekka Aarnio (s. 1947). Hänen aikalaistodistuksensa kattaa monta vuosikymmentä – omasta 1960-luvun folk-innostuksesta 1970-luvun Agit Propin jäseneksi ja Love Recordsin tuottajaksi. Vielä 1990-luvulla hän auttoi alkuun retrohenkisen Ultra Bran.

Aarnio on erittelevä, humoristinen ja itsekriittinen, ja hän tuo kirjan moniin alalukuihin parasta vipinää. Samaa kykyä ja tahtoa ei kaikilla ole.

Forss panee merkille, miten suurelta osin 1970-luvun solistit olivat naisia. Ei lie sattumaa, että agitprop-laulun kovimpia helmiä loivat Kaisa Korhonen, Arja Saijonmaa, Aulikki Oksanen, Kristiina Halkola, Rea Mauranen, Annariitta Minkkinen ja Liisa Tavi. Ja Agit Propista vielä Monna Kamu ja Sinikka Sokka.

Oliko kommunismin ideassa jotakin, joka niin lyömättömästi soveltui juuri nuorten naisten tulkittavaksi?

Laululiikkeen ja Skp:n vähemmistön suhdetta ei viedä toteamista pidemmälle. Tiivishän suhde oli, mutta kiintoisaa olisi lukea, miten täsmällisiä tehtävänantoja sinipaita-artisteihin kohdistui. Nyt syntyy kaunis kuva, että he olisivat häärineet fraktion tasavertaisina osasina, ja ettei jyrkkää hierarkiaa olisikaan vallinnut.

Kuriositeettina se, että kerran Taisto Sinisalo lainasi kyselemättä 40 000 markan rahanipun Love Recordsin Atte Blomille, jotta firma pelastuisi konkurssilta.

Raha tuli tuskin Sinisalon omasta lompakosta, eikä kirjasta selviä, jäikö summa jonkun tappioksi.

Kulttuuripoliittisesti on pettymys, että Forss jättää taistolaisen Kulttuurityöntekijäin liiton osuuden niin vähälle. Tiedetään, että muutama ihminen istuu yhä koko painollaan KTL:n arkistojen päällä, mutta asiakirjoja olisi pitänyt edes yrittää saada käyttöön. KTL kun ei laululiikkeen asioissakaan tyytynyt sivustakatsojaksi.

Laululiike itsessään korosti esteettisiä seikkoja, ja Toverit herätkää -kirjakin on kuvitukseltaan upeaa jälkeä. Satakunta suurikokoista valokuvaa kirjavoittaa tunnelmaa, joka pelkän tekstin varassa liiaksi typistyisi laatusanoilla kronikoivaksi fanikirjaksi.

Korjaus 15.13: Kuvatekstiä muokattu.

Kristiina Halkola vesisateessa Spartakiadien päätösmarssilla Helsingissä 1977. – Kirjan kuvitusta.
Kristiina Halkola vesisateessa Spartakiadien päätösmarssilla Helsingissä 1977. – Kirjan kuvitusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat