Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humanoidi ja supersankari kohtaavat sarjakuvassa Lahden betoni­elementti­talojen varjoissa

Marko Turunen kertoo surrealistisissa sarjakuvissaan lapsuuden traumoista ja parisuhteen arjesta

Kulttuuri
 
Arvio: sarjakuva
Marko Turunen: Ufoja Lahdessa. Daada. 512 s.


Marko Turusen dramaattinen piirrostyyli saa Lahden betonielementtimaisemat näyttämään komeilta.
Marko Turusen dramaattinen piirrostyyli saa Lahden betonielementtimaisemat näyttämään komeilta.

Marko Turunen yhdistelee viihdesarjakuvien innoittamia hahmoja ja arkisia havaintoja surrealistiseksi sekoitukseksi, joka virittää kiehtovan ristiriitaisia tunnelmia.

Uusin kirja Ufoja Lahdessa on vaikuttava tiiliskivi, yli 500-sivuinen. Turunen on koonnut siihen neljä teostaan, jotka ilmestyivät viime vuosikymmenen aikana: Rakkautta viimeisellä silmäyksellä, Pohja, Kuolema kulkee kintereillä ja Ufoja Lahdessa.

Niistä viimeinen, Ufoja Lahdessa, ilmestyy nyt ensimmäisen kerran kokonaisuutena suomeksi. Alkujaan neljänä lehtenä ilmestynyt tarina on kirjan laajin osuus. Saksassa ja Ranskassa Ufoja Lahdessa on tosin julkaistu kirjana jo aiemmin.

Neljää teosta yhdistää päähenkilö Muukalainen, lyhyt humanoidi, joka on Turusen etäännytetty omakuva. Yhtä tarinaa lukuun ottamatta kaikissa on mukana myös Muukalaisen vaimo, naamioitu supersankari R-Rautanainen.

Alkajaisiksi Muukalaista ammutaan päähän. Siitä menee vain taju hetkeksi, mutta henki säilyy. Ja niin säilyy myös reikä päässä läpi koko kirjan.

Muuten kirja ei ole kovin yhtenäinen, koska se koostuu erikseen tehdyistä pienemmistä teoksista. Siinä näkyy hyvin Turusen tyylin kehitys.

Ufoja Lahdessa

Marko Turunen

Kustantaja: Daada

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Sarjakuvat, fantasia

Esikoisessaan Rakkautta viimeisellä silmäyksellä (2000) Muukalainen ja R-Rautanainen elivät vielä pitkälti fantasiamaailmassa, ja Pohjassa (2003) Muukalaisen lapsuudentraumoja paisuteltiin vähän epärealistisesti. Kirjan mittaan tapahtumat käyvät yhä arkisemmiksi. Kuolema kulkee kintereillä (2004) kiteytti jo Turusen tyylin.

Siinä kuvataan pieniä arkisia asioita, kuten jätteiden lajittelua ja ruoan laittoa.

Fantasiahahmojen pariskunta arkirealistisessa maailmassa kuvattuna hurjan dramaattisilla mustavalkopiirroksilla luo väkevän jännitteen.

Mukaan tulee myös raskaampia aiheita, unelmat lapsesta ja Muukalaisen läheisen ystävän J-Catin kuolema.

Ei ole kovin olennaista, kuinka omaelämäkerrallisia tapahtumat ovat. Uskottavuus ankkuroi ne todellisuuteen, vaikka kuvat leijuvat toisella tasolla.

Ufoja Lahdessa (2008–2010) lainaa tunnistettavimmin Turusen omasta elämästä. Esimerkiksi kokemukset lehdenjakajana ja painajaismainen kotimatka Pietarista sairaana junassa kuulostavat koetuilta.

Kuvallisesti ja kerronnallisesti myös Ufoja Lahdessa on häkellyttävän hieno.

Lahden betonielementtitalot Turunen piirtää komeiksi kuviksi leikittelemällä mustan ja valkoisen vaihtelulla, valoilla ja varjoilla.

Pietarista palataan junalla, joka näyttää lelulta. Konduktöörinä on perinteisesti Venäjään viittaava karhu.

Tapahtumia katsotaan etäältä, mutta vuorosanat tuovat Muukalaisen ahdingon lähelle. Se asettaa lukijan R-Rautanaisen asemaan ja ymmärtämään hänen voimattomuutensa.

Ufoja Lahdessa päättää Muukalaisen ja R-Rautanaisen yhteisen taipaleen. Loppu on R-Rautanaisen sairaskertomus katkerasta kamppailusta syöpää vastaan.

Sen jälkeen Turunen on vaihtanut hahmonsa pikku miekkoseen, joka kantaa tekijänsä nimeä. Tarinat sen sijaan ovat usein etäämpänä tekijänsä elämästä.

Puolisonsa kuolemaan Turunen on palannut myöhemminkin.

Taitelijaa tuntemattakin olisi selvää, että se tragedia jos mikä perustuu todellisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat