Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaataan sättinyt brasilialaiskirjailija kirjoittaa tiheätunnelmaisia tarinoita yksinäisyydestä

Luiz Ruffaton tekstien taustahahmoksi mainitaan myös salaperäinen insinööri

Kulttuuri
 
Dario De Dominicis
Luiz Ruffato
Luiz Ruffato Kuva: Dario De Dominicis
Arvio: kirjat
Luiz Ruffato: Tekokukkia. Suom. Jyrki Lappi-Seppälä. Into Kustannus. 176 s.

 

Brasilialainen Luiz Ruffato tunnetaan kirjojensa lisäksi vuoden 2013 Frankfurtin kirjamessujen avajaispuheesta.

Siinä kirjailija sätti kotimaataan tekopyhäksi ja väkivaltaiseksi maaksi, jossa hyvin toimeentuleva valkoinen vähemmistö syrjii mustia ja homoja.

Tekokukkia

Luiz Ruffato

Kustantaja: Into Kustannus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Puhe sai Brasilian ministereiden korvat punoittamaan. Maan piti isännöidä seuraavan vuoden jalkapallon MM-kisoja, ja totuuksien huutelu maailman suurimmalla kirja-alan foorumilla torppasi ikävästi valtion imagonkiillotuskampanjaa.

Ruffato päästi vähäosaiset ääneen jo vuonna 2001 ilmestyneessä esikoisromaanissaan Eles eram muitos cavalos (Suom. Rutosti hevosia, 2014).

Kirjailijan kotikaupunkiin São Pauloon sijoittuva hysteerinen yhdenpäivänromaanivoitti tukun palkintoja, muun muassa Brasilian kirjallisuusakatemian palkinnon.

Uusimmassa Tekokukkia-suomennoksessaan Ruffato ei päästele menemään yhtä railakkaasti. Teos koostuu tarinoista, jotka ovat nopeiden spurttien sijasta pikemminkin painavia kuulia.

Kirjailija pudottelee niitä lukijan syliin yhden kerrallaan pettämättömällä rytmitajulla.

Kirja alkaa jännittävällä johdannolla. Ruffato kertoo, että sai vuonna 2010 kirjeen Maailmanpankille töitä tehneeltä insinööriltä Dório Finettolta, joka tarjoutui lähettämään hänelle muistelmansa.

Finetto sanoo kirjeessä, että kirjailija saa hänen puolestaan käyttää tekstejä tarinoissaan miten lystää, mutta voi yhtä hyvin heittää koko roskan pois. Koska Finetto osoittautuu Ruffaton kaukaiseksi sukulaiseksi, kirjailija suostuu koostamaan teksteistä teoksen, jolle hän antaa nimen Tekokukkia.

Kertomusten päähenkilö Dório Finetto matkustaa eri puolilla maailmaa Maailmanpankin laskuun ja kohtaa ihmisiä, jotka avautuvat hänelle elämästään.

Brasiliassa Finetto tapaa Bobbyn, entisen palkkasoturin, joka epäonnistuu niin rakkaudessa kuin normaalin työuran luomisessa.

Uruguayssa Finetto kuuntelee isäänsä etsivän keski-ikäisen miehen katkeraa vuodatusta. Hampurissa rampa hotellinpitäjä kertoo hänelle vammautumisestaan, ja Itä-Timorissa opas alkaa muistella tuntemaansa naista, joka tuhoutuu ylimaallisen kauneutensa tähden.

Tarinat ovat yksityiskohdiltaan runsaita ja tunnelmaltaan tiheitä. Lukijan kannalta niiden paikkansapitävyys saati Dório Finetton olemassaolo on tyystin yhdentekevää.

Kertomukset ovat päiväkirjamaisen uskottavia, ja vaikka ne eivät näennäisesti liity toisiinsa, Finetton surumielinen läsnäolo liimaa ne yhteen ja antaa niille vahvan, kohtalonomaisen leiman.

Ihmisen perimmäinen yksinäisyys on tarinoiden kantava teema.

Ja mikäpä on ihmisen ottaa maailmalta yksin turpaan, kun asian vain hyväksyy. Finetto ei pelkää lopun tulemista. Hän vain toivoo, että "siitä ilmoitettaisiin ennakolta."

"Olen kai sen ansainnut, sen verran uupunut olen tämän elämän taisteluihin ja tähän äänettömään yksinäisyyteen", väsynyt insinööri kirjoittaa.

Yksilön orpous kumisee teoksessa samanlaisin melankolisin sävyin kuin eteläafrikkalaisen Damon Galgutin hienossa romaanissa Vieraassa huoneessa (2011).

Ruffaton tyyli on vain Galgutia runsaampi. Hetkittäin teos on itkettävän hauska.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat