Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttöjen viihdekirjallisuus nyt: Ihastuksen kohteita ovat usein aikuiset miehet

Sankarittarina ovat runotyttöjen sijaan nyt nörtit ja kiusatut

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Mistä on tyttökirjan sankari tehty?
Mistä on tyttökirjan sankari tehty?
Anna Hallavan Sammakkoprinsessa on moderni tyttökirja, jonka pääosassa on 14-vuotias Ofelia. Ofelia on yhdistelmä L. M. Montgomeryn klassisia tyttökirjoja ja aikuisille naisille suunnattua humoristista chick litiä. Pienen runotytön ja Bridget Jonesin lisäksi nykyaikaisesta tyttösankarista löytyy myös ripaus kirjailijan omakuvaa. Toimittaja: Arla Kanerva, kuvaus: Vesa-Matti Väärä, leikkaus: Janne Elkki
Arvio: nuortenkirjat
Anna Hallava: Sammakkoprinsessa. WSOY. 270 s.
Sari Luhtanen: Totuus Tarusta. Täydellisen mokaamisen taito. Kuv. Tiina Paju. Otava. 159 s.
Eppu & Anna Nuotio: Venla T:n rakkaudet, Venla T:n se ainoa oikea. Otava. 189 ja 182 s.
Holly Smale: Geek girl. Matalalentoa mallitaivaalla. Kohellusta korkokengissä. Suom. Kaisa Kattelus. Tammi. 358 ja 373 s.
Tiina Tanskanen: Hevostyttö Iitu. Ihana tallipoika. Otava. 140 s.
Maya van Wagenen: Suosittu. Omaelämäkerta. Vintage-viisautta nykyajan nörteille. Suom. Leena Perttula. Karisto. 266 s.
Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet. Kuv. Nana Sjöblom. Otava. 140 s.

 

Kalvakat runotytöt eivät enää hetkeen ole olleet tyttökirjallisuudessa trendikkäitä sankarittaria. Osittain sijalle ovat tulleet nörttitytöt, jotka ryhtyvät kohentamaan olemustaan.

Aikuisille naisille suunnattu viihteellinen chick lit versoo kekseliäinä muunnelmina uusissa tyttökirjoissa. Sukupuolistereotypiat ja ulkonäkökeskeinen ajattelu toistuvat kirjasta toiseen, vaikka huumorillekin löytyy tilaa.

Sammakkoprinsessa, Totuus Tarusta, Venla T:n rakkaudet, Venla T:

Anna Hallava, Sari Luhtanen, Eppu & Anna Nuotio, Holly Smale, Tiina Tanskanen, Maya van Wagenen, Jenni Pääskysaari

Kustantaja: WSOY, Otava, Tammi, Karisto

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Nuortenkirjat, Kaunokirjat

Siirappisimpien käännösten kupeessa ilmestyy onneksi kliseistä naiskuvaa ronskisti haastavia tyttökirjoja, joissa on myös omaelämäkerrallisia aineksia.

Holly Smalen Geek Girl -kirjat kertovat muodista viis veisaavasta 15-vuotiaasta Harrietista. Monen sattuman summana muotimaailman moguli brändää hänestä uuden tyyli-ikonin, mutta unohtaa että tytöllä on omatkin aivot.

Maya van Wagenenin Suositussa kuvataan huonoryhtisen ja kaverien karsastaman Mayan muodonmuutosprosessia. Hän löytää 1950-luvulla ilmestyneen tyttöjen opaskirjan, jonka neuvot eivät ole juurikaan vanhentuneet. Niitä noudattamalla Maya kohoaa monta pykälää ylemmäs koulun sosiaalisessa arvohierarkiassa.

Tosipohjaiseen kirjaan on talletettu perhevalokuvia, jotka tosin osoittavat, ettei tyttö ennen tätä ihmiskoettakaan ollut niin kamalan näköinen kuin väittää.

Äidin ja tyttären, Eppu ja Anna Nuotion, Venla-sarjan 18-vuotias sankaritar sanoutuu irti Sinkkuelämää-tv-sarjasta ja Carrien päiväkirjoista tutusta esikuvastaan: "En todellakaan ole keski-ikäinen epätoivoinen sinkku kuten Carrie B."

Äkkikäänteet menevät kuitenkin yksiin naistenviihteen kanssa, ja 18-vuotias Venla on valmis hyvinkin epätoivoisiin tekoihin ihailunsa kohteen, aikuisen renttumiehen, viettelemiseksi.

Nuotioiden Venla sekä Sari Luhtasen mokaileva Taru eivät kumpikaan tajua, että onni lymyää heidän lähipiirissään.

Tiina Pajun runsaasti kuvittama Totuus Tarusta tarjoaa poikatyttömäisen vaihtoehdon Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjoille. Luokalle tuleva uusi poika on Tarun mielestä "törkeen namu".

Tyttökirjojen tekijät joutuvat luovimaan moraalikoodistojen ja sopivaisuussääntöjen keskellä. Tiina Tanskasen Iitu-sarjan Ihanassa tallipojassa ihailun kohde on kymmenen vuotta vanhempi, mutta vasta yläkouluikäinen Iitu ei näe tässä mitään ongelmaa!

Viihteellisistä uutuuksista omintakeisimpaan toteutukseen yltää esikoiskirjailija Anna Hallavan Sammakkoprinsessa.

Harry Potter -vaikutteet ovat ilmeiset, ja seurustelun traagiset rajoitukset tuovat mieleen myös Sari Luhtasen ja Miikko Oikkosen Nymfit, mutta lopputulos on niin vaaleanpunaisen höttöinen, että vaikutevelka jääköön omaan arvoonsa.

Ofelia saa 14-vuotissyntymäpäivänään tietää kantavansa äidin puolelta keijujen verta suonissaan, mutta vanttera olemus (jenkkakahvoista puhutaan ehtimiseen!) ei sovi keijujen ulkonäköstandardeihin.

Taikasauvan heilautuksella saadaan tietysti ihmeitä aikaan. Jännitettä syntyy Ofelian risteilystä reaali- ja keijumaailman välillä.

Tyttöviihteen kliseisiin kuuluu tietty arvokonservatiivisuus. Ofeliakin haluaa olla herkkä ansarikukka, joka odottaa poimijaansa, mutta paras ystävä kannustaa olemaan aloitteellisempi suhteessa kaukoihastuksiin: "Meitä eivät miehet pompota."

Ihmisten maailmassa Ofelia haaveilee pääsevänsä poikien kähmittäväksi, mutta keijumaailmassa kohtaamiset ovat jotain ihan muuta:

"Jotain äärimmäisen pehmeää, lämmintä ja kosteaa painui huuliani vasten. Tunsin huokaisun sisälläni, ja haparoin kädelläni seinää, jotta en kaatuisi.

Joku suuteli minua. Se oli maailman uskomattomin, puuvillanpehmein tunne. Leijuin vaaleanpunaisissa vaahtokarkkipilvissä samalla kun ilotulitukset räiskyivät ympärilläni."

Elämäntapaoppaillakin näyttää olevan yhä kysyntää, jopa netin vertaistuen aikakaudella.

1970- ja 1980-luvuilla oman nuoruuteni tajunnanräjäyttäjiä olivat Ulla-Maija "Uma" Aaltosen Uman kirja sinulle, Murkun tapatieto ja Ekakerta. Ne ravistelivat aiempaa sovinnaista ajattelua, jota tarjosivat lähinnä ruotsalaiset murrosiän ja naiseuteen kasvamisen opaskirjat.

Mediapersoona Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet -opas on pieni, mutta painava nykytyttöyden käsikirja.

Se nostattaa yhteenkuuluvuuden tunnetta puhumalla siskoudesta ja siitä, kuinka "sukupuoliroolit ja lasikatot on tehty murrettaviksi".

Mukana on maailmalla menestyneiden nuorten naisten minielämäkertoja ja vahvojen nuorten naisten haastatteluja, mm. Meeri Koutaniemestä, Linda Liukkaasta ja Minka ja Iina Kuustosesta.

Pääskysaaren kirjan voi sujauttaa viihteellisten tyttökirjojen huojuvan kirjapinon väliin tuomaan tasapainoa minäkuvan kehittymiseen ja unelmointiin.

Laura Mendelin HS
Aikuisten naisten chick lit -viihde voi hyvin myös uusissa tyttökirjoissa.
Aikuisten naisten chick lit -viihde voi hyvin myös uusissa tyttökirjoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat