Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dekkarin mestari Matti Rönkä laajentaa ilmaisuaan

Matti Rönkä on kirjoittanut lakonisen suomalaisen miestarinan

Kulttuuri
 
Seppo Solmela
Kirjailija ja toimittaja Matti Rönkä on siirtynyt vaihteeksi sivuun rikostarinoiden maailmasta,
Kirjailija ja toimittaja Matti Rönkä on siirtynyt vaihteeksi sivuun rikostarinoiden maailmasta, Kuva: Seppo Solmela
Arvio: kirjat
Matti Rönkä: Eino. Gummerus, 2015. 235 s.

 

Dekkaristit ovat usein halunneet kirjoittaa vaihteeksi "oikean" romaanin. Useimmat niistä ovat unohtuneet aikojen hämärään. Tunnetuin poikkeus lienee Georges Simenon, jonka niin sanottuja vakavia romaaneja edelleen luetaan.

Kun dekkarin arvo nousi, ja muu proosa alkoi muistuttaa dekkareita, tämä tarve on vähentynyt. Viktor Kärppänsä lomauttanut Matti Rönkä tekee kuitenkin uudessa kirjassaan Eino saman kokeilun.

Eino

Matti Rönkä

Kustantaja: Gummerus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kotimaiset romaanit, Kaunokirjat

Eino on kolmen sukupolven kuvaus. Sen päähenkilö on 90-vuotias kuljetusyrittäjä Eino Heikkinen, joka makaa muistihäiriöistä kärsien sairaalavuoteella. Hän muistelee kirkkaina näkyviä menneen elämän tapahtumia katkonaisina nykyhetkinään.

Kirjan toinen päähenkilö on pojanpoika Joonas, joka kiinnostuu Ukin elämästä hänen outojen arpiensa takia.

Tästä lähtee koukuttava, totta kyllä, hiukan salapoliisimainen kertomus, josta Ukin erikoinen elämä vähä vähältä avautuu.

Matti Rönkä onnistuu hankkeessaan. Eino on sympaattinen, pienimuotoinen romaani. Se onnistuu myös siksi, että se ei yritä olla mitään enempää kuin on. Se ei briljeeraa juonenkäänteillä tai kielellä, mutta ne toimivat tarpeen mukaan.

Jo dekkareissaan koeteltuja keinoja Rönkä käyttää myös Ukin elämäntapahtumien poliittisessa taustassa. Pohjois-Karjalassa, rajan lähellä elänyt Ukki osallistuu pienenä osasena maailmanlaajuiseen politiikkaan. Sodan jälkeen länsimaat olivat äärimmäisen kiinnostuneita Neuvostoliiton aikeista.

Tämä Suomessa melkein unohtunut ajanjakso tarkoitti, että politiikan käytännön toteutukseen osallistuivat vakoilijoina juuri sodista palanneet, metsissä liikkumaan tottuneet miehet.

Einon reissu on erilainen, mutta rajantakaisen vaara ja sen kiehtovuus ovat joka hetki läsnä.

Karu rajauksen miehekkyys liittyy myös siihen, mitä Eino on oppinut elämästä. Vanha mies ei saarnaa. Hän toteaa vain, että osa elämästä on annettua, osa valintaa. Hänellä oli onni lähellään: ihmiset, metsä, "hyvä pusakka tuulessa", se ei vain hänelle riittänyt.

Toisaalta, ihminen on sodassa helppo tappaa, kun ei muuta voi. Mutta vähitellen asiat ja ihmiset, niin ikävöidyt naiset kuin tapetut vihollisetkin, alkavat painaa kivinä selkärepussa.

Kokenut lukija löytää Röngän tekstistä tuttuja tyylinpalasia. Otto Wille Kuusisen kassakaappijuttu on merimäisen absurdi, kirjan lopun tunnelmat tuovat mieleen Helmi Kellokummun tekstit, väkivallan purskahdukset Jari Järvelän rajaromaanit.

Olennaista on se, että Röngän romaanin kokonaisuus on realistinen, maanläheinen, kouhkaamaton. Kieli on tavallista, mutta toimintaa eteenpäin vievää. Mukana muutama sopivan hidas maalaiskasku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat