Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Castro sai lehmätkin lentämään

Henkivartija paljastaa, että Kuuban valtias oli karismaattinen ja omahyväinen

Kulttuuri
 
Kun kaikki oli vielä hyvin: Kuuban diktaattori Fidel Castro (vas.) henkivartijansa Juan Reinaldo Sánchezin kanssa. – Kirjan kuvitusta.
Kun kaikki oli vielä hyvin: Kuuban diktaattori Fidel Castro (vas.) henkivartijansa Juan Reinaldo Sánchezin kanssa. – Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Juan Reinaldo Sánchez: Fidel Castron salattu elämä. Suom. Aura Sevón. Atena. 280 s.

 

Kaikki tietävät Fidel Castron, baskeripäisen kuubalaisen partasuun, joka innosti vallankumouksellisia ja raivostutti amerikkalaisia lähes 50 vuotta kestäneen valtakautensa ajan.

Castron elämästä on esitetty arvailuja, mutta sisäpiiri on tähän asti pitänyt suunsa supussa. Nyt Kuuban yksinvaltiaan lähimpänä henkivartijana pitkään toiminut Juan Reinaldo Sánchez kertoo, mitä näki.

Fidel Castron salattu elämä

Juan Reinaldo Sánchez

Kustantaja: Atena

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat

Tietoja on vaikea kyseenalaistaa, sillä hän vietti 17 vuotta Castron kyljessä pitäen kirjaa kaikesta: montako kalaa Castro sai, mitä viiniä hän joi, mitä hänen keskusteli neuvostojohtaja Mihail Gorbatšovin kanssa.

Paljastusten takana on totta kai katkeruus.

Sánchez sanoo, että Castro oli hänelle pitkään kuin jumala. Vuonna 1989 henkivartija kuitenkin järkyttyi tajutessaan, että Castro oli itse sekaantunut huumekauppaan, josta teloitutti Kuuban kansallissankarin, kenraali Arnaldo Ochoan.

Henkivartijan työt kuitenkin jatkuivat, kunnes Sánchezin veli loikkasi 1994 Yhdysvaltoihin. Sánchez joutui kahdeksi vuodeksi vankilaloukkoon. Vuonna 2008 hän onnistui pakenemaan Kuubasta. Oli totuuden aika.

Nyt ilmestynyt muistelmakirja on syntynyt yhdessä toimittaja Axel Gyldénin kanssa. Lopputulos on hiukan räsymattomainen yhdistelmä entisen henkivartijan muistikuvia ja toimittajan kaiketi googlaamalla keräämiä taustatietoja. Paljon kiinnostavaa mukaan on kuitenkin saatu.

Castro vakoili muita, mutta suojeli omaa yksityisyyttään tiukasti. Jos hän voisi lukea henkivartijansa kirjan, hän tuskin riemastuisi, mutta vuonna 2006 vallasta luopuneen ja tässä kuussa 91 vuotta täyttävän Castron uskotaan kärsivän dementiasta.

Ei kirja kuitenkaan täysteilaus ole. Paljastusten ja ilkeiden kommenttien välistä huomaa yhä kaikuja henkivartijan haalistuneesta rakkaudesta isäntäänsä.

Diktaattorit eivät ole mukavia ihmisiä, eikä Castro tee poikkeusta. Hän on haalinut lähipiirilleen rikkauksia ja vainonnut, vanginnut, kiduttanut ja teloittanut vastustajiaan.

Hän ei kuitenkaan lie pahimmasta päästä, koska ei ihmisenä tunnu olevan sadisti, seksihullu, alkoholisti eikä raivopää, kuten niin monet kollegansa.

Sánchezin arvion mukaan Castro on poikkeuksellisen älykäs ja karismaattinen, mutta itsekeskeinen ja omahyväinen. Hän uskoo olevansa aina oikeassa eikä siedä vastaväitteitä. Toisaalta 47 vuotta yksinvaltiaana taitaa tehdä kenestä tahansa nöyhtäisen maailman navan.

Kertomukset Castron naissuhteista tuntuvat suorastaan sympaattisilta. Hän piti lemmenpesiä, mutta ei hän mikään latinomacho ollut.

Kun johtajan viiden pojan äiti Dalia Soto del Valle petti johtajaa henkivartijansa kanssa, Castro palasi kuukauden kiukuteltuaan vaimonsa luo.

Enemmän Castroa ärsytti anoppi, joka kittasi salaa viskit Fidelin baarikaapista.

Yksinvaltius tuottaa uskomattomia tarinoita. Ei ihme, että absurdeista tarinoistaan tunnettu kirjailija Gabriel Garzia Márquez eli Gabo kuului Castron henkiystäviin.

Diktaattorien tapaan Castrokin kuvitteli neroutensa ulottuvan kaikille aloille. Hän oli erityisen innostunut karjanjalostuksesta, mikä sai hänet rakennuttamaan koenavetan havannalaisen kerrostalon neljänteen kerrokseen. Lehmät nostettiin sinne helikopterilla.

Kuuban kansallissankariksi kohotetun ennätyslypsylehmän Ubre Blancan kunniaksi julkaistiin postimerkki, ja kuoltuaan se sai nekrologin Granma-lehteen ja marmoripatsaan kotikaupunkiinsa.

Castron intohimoihin kuuluivat myös sukelluskalastus, metsästys ja koripallo, jossa muiden pelaajien kannatti antaa johtajan tehdä paljon koreja.

Sosialistina Castro joutui esiintymään kansanmiehenä, vaikka kahmi valtavan omaisuuden. Sánchezin mukaan Castrolla oli huvijahti, paratiisisaari, maatiloja ympäri Kuubaa ja vähintään 20 asuntoa.

Olennaisempaa oli kuitenkin se, että Kuuban talous oli järjestetty valtionyhtiöiden verkostoksi, jossa Commandantella oli kaikki langat käsissään.

Kun Sánchez vieraili Ruotsissa, hän kuuli pääministeri Olof Palmen polkevan pyörällä ympäri Tukholmaa ilman henkivartijoita. Silloin hän tajusi, että poliitikko voi olla tavallinen kansalainen ihan oikeasti, ei vain propagandassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat