Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoisromaanin päähenkilö antaa maailmalle huutia kuin Mielensäpahoittaja – maailmankuva on vain erilainen

Kaisa Haatanen panee esikoisteoksessaan maailman järjestykseen kalkkunahuumorin avulla

Kulttuuri
 
Venla Rossi
Nauska
Kaisa Haatasen päähenkilö on sapattivuotta viettävä kustannuspäällikkö.
Kaisa Haatasen päähenkilö on sapattivuotta viettävä kustannuspäällikkö. Kuva: Nauska
Arvio: esikoiskirja
Kaisa Haatanen: Meikkipussin pohjalta. Johnny Kniga. 170 s.

 

Myönnän: ensin vähän epäilytti. Kaisa Haatasen Meikkipussin pohjalta -esikoisromaania markkinoidaan hieman ällöttävästi "salaviisaana viihderomaanina aikuisille naisille".

Julkisuudessa Kaisa Haatanen on kertonut, että halusi tehdä kaupallisesti menestyvän kirjan. Kyse ei silti ole harlekiiniromaanista tai chick litistä.

Meikkipussin pohjalta

Kaisa Haatanen

Kustantaja: Johnny Kniga

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kotimaiset romaanit, huumori

Nuorten naisten sinkkuseikkailujen sijaan teoksessa luodataan keski-ikäisen naisen sielunelämää.

Tyylilajina on niin sanottu kalkkunahuumori. Laitetaanko nyt siis aivot narikkaan ja lähdetään rimpsalle tätienergian koko voimalla?

Ei suinkaan. Haatanen kirjoittaa viisaasti, lausuu painokkaita totuuksia elämästä ja maailmasta.

Silti kirja on niin viihdyttävä, että sitä lukiessa ajan kotimatkalla raitiovaunupysäkkini ohi.

Kuten parhaassa huumorissa aina, on näissäkin teksteissä myös syvästi traaginen taso. Itseironiaakin riittää. Haatanen kuvaa ihastuttavan yksityiskohtaisesti, millaisia tunteita keski-ikäinen nainen kokee esimerkiksi kohdunpoiston aikana.

Tai silloin, kun keski-ikäisen naisen äiti toimenpiteen jälkeen soittelee tyttärelleen sairaalaan, että joko olet parempi, pitäisi päästä viemään kissa kaihileikkaukseen. Tyttärellä kun on perheen ainut auto.

Teos ei ole mikään juoniromaani. Meikkipussin pohjalta koostuu muutaman sivun mittaisista kirjoituksista, joissa käydään aakkosjärjestyksessä läpi maailman tärkeät asiat banaanikärpäsistä kantakahvilaan ja kuolemaan.

Jos tekstit olisivat kaikki samanmittaisia, ne kävisivät hyvin vaikka kolumneista.

Osansa saavat seinänaapurit ja miehet, mutta aivan yhtä suurella intohimolla päähenkilö, kustannuspäällikön töistä sapattivuotta viettävä viisikymppinen Tytti Karakoski, tutkailee huonekasveja ja juhlapyhiä.

"Kun äsken nälkytin vapun ja juhannuksen leviämisestä usealle vuorokaudelle, niin jouluhelvetti alkaa, kuten kaikki hyvin tiedämme, jo marraskuun alussa. Kaksi kuukautta maailma kertoo ihmiselle, että sinulla ei ole ketään, sinä olet aivan yksin, lapsesi eivät muista sinua, äitisi on katkaissut sinuun välisi, vaimosi on kuollut, ystäväsi ovat entisiä."

Ajoittain kirjasta tulee mieleen Tuomas Kyrön myyntihitti Mielensäpahoittaja, vaikka päähenkilöiden maailmankuvat ovat melkein päinvastaisia.

Sekä Karakoski että Mielensäpahoittaja ovat koko elämänsä keränneet sisua, ja antavat nyt kaiken maailman naapureille ja nuorisolle mitä kuuluu ja kunnolla.

Silti välillä esiin pilkahtaa suru. Kyrön Mielensäpahoittajan vaimo makaa muistisairaana laitoksessa. Haatasen Karakoski taas tunnustaa, että vaikka sinkkuelämässä on paljon hyviä puolia, niin välillä öisin itkettää. Yksinäisyys.

Meikkipussin pohjalta on samaan aikaan terapeuttinen ja kepeä kirja. On sillä puutteensakin.

Huutomerkkejä käytetään ärsyttävissä määrin. Välillä luodaan keinotekoisen tuntuista vastakkainasettelua nuorison ja keski-ikäisten välille.

Yliopistoluennolla huvikseen pistäytyvä päähenkilö toteaa, että "pennut olivat ylimielisiä ja odottivat, että heille tuodaan kaikki tarvittava yhden näppäimen päähän".

Kokonaisuus on silti sanalla sanoen riemastuttava.

Elämä ei nimittäin lopu mihinkään tiettyyn ikään. Sen lisäksi, että viisikymmentä on uusi kolmekymmentä, seitsemänkymmentä on uusi viisikymmentä, kuten Karakoski muistuttaa.

Brittiläinen toimittaja ja kirjailija Virginia Ironside on tehnyt samantyyppisiä kirjoja, joissa käsitellään myös kuusikymppisten ja sitä vanhempienkin naisten elämää.

Kenties Haatasellakin on vielä pitkä kirjailijanura edessään. Sanottava häneltä tuskin ainakaan loppuu.

 

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat