Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kamila Shamsien historiallinen romaani paljastaa valtarakenteita ja sen, että maailma on aina kesken

Kulttuuri
 
Kamila Shamsie
Kamila Shamsie
Arvio: kirjat
Kamila Shamsie: Jumala joka kivessä (A God in Every Stone). Suom. Raimo Salminen. Gummerus. 384 s.

 

Pakistanilaissyntyinen Kamila Shamsie (s. 1973) liikkuu romaaneissaan historiallisissa ajanjaksoissa, laajoilla kaarilla. Hänen uusimmassa teoksessaan Jumala joka kivessä kuljetaan kahdella mantereella, kahdessa 1900-luvun ratkaisevassa historiallisessa käänteessä, ensimmäisen maailmansodan vuosista 1930-luvulle. Imperiumit kaatuvat, Britannian ja Intian – kahden toisistaan kaukaisen maailmankolkan – kulttuurit ja ihmiskohtalot kietoutuvat toisiinsa.

Siirtomaahenkisen romaanin päähenkilö on arkeologiasta kiinnostunut nuori englantilaisnainen Vivian Spencer. Suuri innoittaja on hänen isänsä karismaattinen arkeologiystävä, turkkilainen mies.

Maailmansodan puhjettua Vivian joutuu jättämään kaivaukset, koska nuoria naisia tarvitaan enemmän haavoittuneiden sotilaiden hoitamisessa. Murenevat muinaisjäännökset saavat odottaa.

Vivianin ohella romaanin päähenkilöitä ovat pataaniveljekset Najib ja Quayym. Heistä ensimmäinen lumoutuu Vivianin myötä arkeologiasta, toinen on katkeroitunut menetettyään toisen silmänsä taistellessaan Britannian lipun alla.

"Sinun museosi ovat osa heidän suurta sivistämishankettaan, heidän piinaavaa valkoisen miehen taakkaansa, heidän moraalista puhdistautumistaan kaikesta siitä, mitä he ovat täällä tehneet – En kanna vihaa englantilaisia kohtaan. Olemme nykyisessä tilanteessamme oman heikkoutemme tähden. Miten häpeällistä olikaan, että annoimme pieneltä saarelta lähteneiden, nahkansa auringon hipaisustakin polttavien miesten tulla tänne ja ryhtyä herroiksemme", Quayym lataa kolonialismin realiteetteja museossa työskentelevälle pikkuveljelleen.

Monella tavalla etuoikeutettu valkoinen nainen kantaa myös omaa taakkaansa. Länsimaisena naisena Vivian pääsee Peshawarissa, nykyisessä Pakistanissa, moniin sellaisiin paikkoihin ja tilanteisiin, joihin paikalliset naiset eivät pääse. Brittinaisena, äänioikeuden saatuaan (1918), hän on hierarkiassa edellä jopa siirtomaiden miehiä.

Britannian nouseviin kirjailijoihin lukeutuva Shamsie tekee vaikutuksen kyvyllään sukeltaa kaukaisiin historiallisiin konteksteihin, puhaltaa henki ihmisiin, jotka ovat eläneet kauan sitten. Jumala joka kivessä ei romaanina kuitenkaan tee niin suurta vaikutusta kuin kirjailijan aiemmat teokset, erityisesti intensiteetiltään tiuhempi ja runollisempi Kartanpiirtäjä.

Selvän viestin se kuitenkin jättää: maailma ei ole vieläkään valmis. Se on aina kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat