Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi uutta Sibelius-kirjaa – kahnauksia, erotiikkaa ja sensuroitu koululaulu

Tuoreita tietokirjoja sävyttää kirjavuus niin sisällön kuin luettavuuden suhteen

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Georg von Wendt Sibeliusmuseo
Ainoat tunnetut värivalokuvat Jean Sibeliuksesta on otettu syksyllä 1938 Ainolassa.
Ainoat tunnetut värivalokuvat Jean Sibeliuksesta on otettu syksyllä 1938 Ainolassa. Kuva: Georg von Wendt Sibeliusmuseo
Arvio: kirjat
Martti Turtola: Rakastan Sibeliusta. Tammi. 354 s.
Jenni Kirves: Aino Sibelius. Johnny Kniga. 288 s.
Minä & Sibelius. Toim. Anna Krohn, Lasse Lehtinen ja Janne Virkkunen. Karisto. 176 s.
Sakari Ylivuori: Sibeliuksen lampaanviulu. Gummerus. 173 s.
Ainola. Toim. Esko Häkli ja Severi Blomstedt. SKS. 175 s.

 

Säveltäjä Jean Sibeliuksen (1865–1957) 150-vuotisjuhlavuoden uutuuskirjoista kiinnostavimpia on sotahistorioitsija Martti Turtolan Rakastan Sibeliusta – ja muita musiikillisia tunnustuksia (Tammi). Hänellä on 40-vuotinen kokemus suomalaisesta musiikkielämästä, joten huomiot ovat osuvia.

Kirjan hyviin puoliin kuuluu Turtolan oikeaan osuva valittelun Suomen musiikin historian varsin aukollisesta esillä pitämisestä.

Rakastan Sibeliusta, Aino Sibelius, Minä & Sibelius, Sibeliuksen

Kustantaja: Martti Turtola, Jenni Kirves, Anna Krohn, Lasse Lehtinen, Janne

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Musiikki

Turtola mainitsee laiminlyönneistä muiden muassa Väinö Raition ja Tauno Pylkkäsen oopperat sekä Ahti Sonnisen, Ernst Lingon, Bengt von Törnen, Sulho Rannan, Taneli Kuusiston ja Kalervo Tuukkasen musiikin.

Modernien oopperaohjauksien älyttömyyksistä moni lienee samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Esimerkiksi siitä, kun Aarre Merikannon Juha oli "uusohjauksessa" muuntunut Kansallisoopperassa "bordellioopperaksi". Tai kun oopperalavalla on autonromuja, moottoripyöriä, vesilammikoita, liejualtaita ja esityspaikkana on vaikkapa kaatopaikka!

Ongelmallinen kysymys kirjassa on spekulointi Sibeliuksen nimen oikealla muodolla. Se on sikäli omituista, että Hämeenlinnan kirkonkirjoista olisi saanut yksiselitteisen vastauksen: Johan Christian Julius Sibelius. Näin Turtolan väite Sibelius-tutkijoiden arkistotyön vähäisyydestä asettuu kiintoisaan valoon.

Muita Sibelius-kirjoja sävyttää kirjavuus, niin sisällön painavuuden kuin luettavuuden suhteen. Kovin paljoa uutta ei ole tarjolla, pikemminkin hyviä vanhan kattauksia.

Jenni Kirveen soma kirja Aino Sibelius (Johnny Kniga) on tarpeellinen kohdistus säveltäjän puolison maailmaan. Lähteiden mukaan Aino ei kokenut itseään muusaksi, vaikka joutuikin omistautumaan lähes täysin miehelleen ja perheelleen.

Aviomies järjesti auvon ja pettymyksen hetkiä, mutta liitto kesti yhteiseksi koetun taiteen vuoksi. Henkinen kumppanuus oli tasa-arvoista ja luottamuksellista. Elämän arkeen – rahahuoliin, miehen alkoholismiin ja puutarhan hoitoon – lomittuivat hellät kirjeet.

Kirja ei sisällä paljoa uutta, jos tuntee Suvisirkku Talaksen toimittamat puolisoiden ja Järnefelt-suvun kirjeenvaihdot (SKS) sekä Vesa Sirénin tuhdin aikalaismuisteluksen Aina poltti sikaria (Otava, 2000).

Sulavan lukukokemuksen tarjoaa 20 kirjoittajan Sibelius-suhteen tilitys, vuoden 2014 taidekirjapalkinnon voittanut Minä & Sibelius.

Raflaavimmasta päästä ovat Ison-Britannian Sibelius-seuran puheenjohtaja Edward Clarkin ja oopperalaulaja Karita Mattilan eroottiset kokemukset Sibeliuksen parissa. Clark "kuulee Sibeliuksen myöhemmissä teoksissa seksuaalisen kiihkon". Hän ottaa esimerkeiksi neljännen ja viidennen sinfonian.

Myös toisen sinfonian hidas osa on hänelle "musiikillinen kuvaus rakastelusta, vahva ja todentuntuinen".

Mattilan mukaan "erityisesti laulut sisältävät kosolti sekä helposti havaittavaa erotiikkaa ja kaksoismerkityksiä että piiloerotiikkaa". Laulaja tunnustaa, että "eritoten Eino Leinon ja J. L. Runebergin tekstit takaavat sen, että kuhinaa riittää".

Kun Sibeliuksen maine angloamerikkalaisessa maailmassa perustui aiemmin säveltäjän oletettuun epäeroottisuuteen, kihelmöivää on miettiä, olisiko sikäli tapahtumassa kuuntelutavan muutos.

Raikkaita ovat muusikoiden tunnustukset: pianisti Sonja Fräkin elämykset viulumusiikin kiehtovuuksissa, kapellimestari Susanna Mälkin kohtaamat haasteet Sibelius-tulkintojen rakentamisessa sekä säveltäjä Uljas Pulkkiksen kilvoittelut suuren mestarin taiteen jatkamiseksi nykyajassa.

Perillisten kirjoituksissa on erityistä hohtoa: toimittaja Janne Virkkusen ja etunimikaiman kohtaamisissa, viulisti Jaakko Ilveksen muistikuvissa "Ainolan papasta" ja pääsemisessä sisälle tämän musiikkiin.

Suuria ulkomaisia sibeliaaneja on harmittavan vähän: Sibelius-kirjoistaan tunnettu amerikkalaissyntyinen Glenda Goss sekä kaksi Sibelius-biografiaa tehnyt ranskalainen toimittajakirjailija Marc Vignal.

Sakari Ylivuoren kirja Sibeliuksen lampaanviulu (Gummerus) kuoroteosten taustoista on makupala. Käy ilmi, ettei säveltäjä tee tuotantoaan eristyksissä muusta maailmasta. Päinvastoin hänen laaja sosiaalinen verkostoitumisensa liittyy olennaisesti luovaan työhön.

Esiin nousee osin nimiä sekä tapahtumasarjoja, jotka eivät ole kovin yleisesti tiedossa. Esimerkiksi Kuutamolla-mieskuorolaulun taustalla ovat kahden Aino Krohnia (Kallasta) tavoitelleen miehen ryhtymykset. Toinen heistä oli I. K. Inha, joka tilasi Sibeliukselta serenadin neidon valloittamiseksi.

Ylivuori kertoilee taustatarinat vangitsevasti, ja samalla hän valaisee musiikki- ja sivistyspiirien typeriä kahnauksia. Surkuhupaisimpia on Uusmaalaisten laulun ympärillä tapahtunut arvoton näytelmä.

Sen sai aikaan Eteläsuomalaisen osakunnan kuraattori Väinö Salminen, joka esti valmiin laulun esittämisen, koska hän ei hyväksynyt Kaarlo Terhin voittorunoa. Eino Leinolta tilattiin vielä (laulettavaksi mahdoton) uusi teksti. Lopulta ei järjestetty kaavailtua konserttia, mutta nuottien ja "laulavan kansan päätöksellä" laulu saavutti nykyasemansa.

Toinen vastaava selkkaus oli monien rakastaman Koulutie-laulun sensurointi. Oulun lyseon lehtori Walter J. Snellmanin mukaan näet V. A. Koskenniemen runossa oli "yksi moraalisesti hyvin kyseenalainen säkeistö", joka "ei ollut sovelias kansakoulupojan ajatuksiksi". Säkeistö loppuu säkeisiin: "tytön sinisen kohtaan siellä/ja katsehen sinisen".

Herkullisia tarinoita, koukuttavasti tarjoiltuina!

Juhlavuoden sisällyksekkäintä antia edustaa kokoomakirja Ainola (SKS). Kirja valaisee kattavasti Ainolan arkkitehtuuria, kirjastoa, taidekokoelmaa ja puutarhaa sekä elämää Tuusulanjärven taiteilijayhteisössä.

Ansiokkaat, uutta ja koottua detaljitietoa sisältävät artikkelit ovat saaneet kehyksekseen Taneli Eskolan valitseman upean kuva-aineiston ja silmää hivelevän taiton. Tässäpä kuluvan vuoden taidekirja!

Ainola-kirjan yhteyteen kuuluu ainutlaatuinen samanniminen cd-levy, jolla Sibeliuksen tyttärentytär Satu Jalas soittaa säveltäjän omalla Stainer-viululla papan viuluteoksia.

Folke Gräsbeckin soittimena on Ainolan Steinway-flyygeli myös mezzosopraano Lilli Paasikiven esittämässä Sibelius-lauluvalikoimassa.

Taneli Eskola
Sibeliusten koti Ainola sijaitsee Järvenpäässä. Ainola-kirjan kuvitusta.
Sibeliusten koti Ainola sijaitsee Järvenpäässä. Ainola-kirjan kuvitusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat