Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katja Ketun uusi romaani nousee maailmallakin menestyneen Kätilön veroiseksi

Nyt ilmestynyt Yöperhonen on Kätilön veroinen rouhea romaani

Kulttuuri
 
Helena Ruuska
Arvio: kirjat
Katja Kettu: Yöperhonen. WSOY. 326 s.

 

"Lapio kalahti, kello helähti, perhonen lehahti ja siskoni oli poissa." Katja Ketun kieli on riehakasta ja taipuisaa, mutta aiheet rankkoja. Yöperhosen, Ketun neljännen romaanin, kanteen kirjoittaisin K-18.

Se on synkkä satu, jota ryydittävät suomalaisugrilaisten kansojen uskomukset. Uno Holmbergin Tsheremissien uskonto -tietokirjan (1914) mukaan ihmisen näkymätön henki saattaa kuoleman jälkeen lennellä pienenä yökkösenä.

Yöperhonen

Katja Kettu

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Yöperhonen syntyy ja elää pimeässä mutta on valmis menettämään siipensä päästäkseen valoon. Ketun kertomuksessa kärventyvät monet siivet.

Romaanissa on kyse vallanhalusta, alistamisesta, kostosta ja väkivallasta. Valta luikertelee myös rakkauteen, silloinkin kun se on kauneimmillaan. Katja Kettu osaa totta vie kuvata hurjia lemmenleikkejä, mutta myös kuvottavia naisten nöyryyttämisiä.

Yöperhonen toistaa ja varioi Ketun aikaisempia kertomuksia. Menestysromaanista Kätilö (2011) tuttu Titovkan vankileiri on nyt Vorkutan työleiri Siperian hiilikaivoksilla.

Villisilmäksi kutsutun silmävikaisen vanhanpiian tilalla on Villilintu, tyttönen, joka menettää osittain kielensä ja puhekykynsä. Tämän Irgan vaiheita seurataan peräti yhdensänkymppiseksi asti.

Irga Malisen rinnalla piirtyy kuva myös Aleksei Ignatenkosta, jonka lapsuudesta kerrotaan jo Piippuhylly-novellikokoelmassa (2013) ja sotavankeudesta Kätilössä. Nyt mies on monessa mukana, eikä kuva aina ole mairitteleva.

Miten ihmiselle käy ääriolosuhteissa, vailla vapautta vaikuttaa omaan kohtaloonsa? Sisaruus, rakkaus tai vanhemmuus ei merkitse mitään, kun henkiriepu on kysymyksessä.

"Sinua on nöyryytetty. Lyöty. Alistettu. Sinusta on puukolla revitty ulos ihmisyys ja tilalle valutettu pirunkusta. Minä nuo Blatnoin miehet sinua pitävät? Saivareena, loista kurjempana."

Vain ärhäkät selviytyvät, neuvoo vankileirin huumehoureinen lääkäri tulokkaita. Stalininkin helvetissä on portaansa.

Kamala totuus on, että pelotonta pelätään ja pelättyä arvostetaan. Vielä kamalampaa on se, että Ketun historiaan etäännyttämä huomio pätee ihan missä tahansa ihmisten maailmassa.

Yöperhosen rakenne on tuttu ja toimiva. Äänet ja aikakaudet vuorottelevat. Yllätykset seuraavat toisiaan, ja lukijalla on edessään melkoinen palapeli. "Suuri Seikkailu" siitä kuitenkin rakentuu, vaikka ihan viimeisillä sivuilla tuntuu, että muutama palanen oli jäänyt hiomatta.

Romaani on kahden naisen kertomus. Kummallisina aikoina ja kummallisissa paikoissa.

Verna tulee Marinmaahan "maaäidin kohdustaan pieraisemaan hökkelikylään" etsimään isäänsä. Eletään vuotta 2015. Irga puolestaan taivaltaa 1930-luvulta nykypäivään.

Prologi kirittää tapahtumia vauhtiin: "On se hurja juttu. Mykkä tyttö, hiihtämällä rajan yli."

Vimmainen Valkokenraalin tytär nappaa isänsä shakkilaudalta mustan ratsun mukaan toiviomatkalleen. Toki tyttö myöhemmin katuu uhmaansa, sillä Neuvostojen maa ei olekaan luvattu maa. Hän arvaa pilanneensa isänsä pelin mutta saa tuta myös oman häviönsä.

Äänessä on naisten lisäksi Vova, Iivana Julman kaltainen mahtaja, joka on tekemässä perivenäläistä katoamistemppua. Hänkin henkilöityy tarinaan, mutta hänen hahmossaan Kettu piikittelee nyky-Venäjän johtoa.

Kaiken lohduttomuuden keskellä hymyilyttääkin, kun Kettu suomii venäläistä mentaliteettia Tšehovin tai Uspenskin tavoin.

Lavran marilaiskylään rakennetaan vesitorni, jotta naisten ei tarvitsisi kantaa enää vettä. Kylässä syötetään ja juotetaan kyömynenäistä insinööri Tjapkinia.

Torni valmistuu, mutta vesijohdot jäävät vetämättä. Niinpä yksinäinen vesitorni katselee, kun naiset yhä kantavat vettä. Ja kylässä varttuu liuta komean nenäprofiilin omaavia lapsia.

Yöperhonen on Kätilön veroinen rouhea romaani, varmasti yksi syksyn kiinnostavimmista. Se järkyttää, jopa inhottaa, mutta miten muuten voisi kirjoittaa vankileirien saaristosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat