Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hannu Mäkelän Otavan aika: Suoria sanoja menneestä kustannusmaailmasta

Kustantamojen raadollisuus paljastuu muistelmakirjassa

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Hannu Mäkelä kuvattuna kotonaan Lohjan Sitarlassa 70-vuotispäivänsä edellä vuonna 2013.
Hannu Mäkelä kuvattuna kotonaan Lohjan Sitarlassa 70-vuotispäivänsä edellä vuonna 2013. Kuva: Juhani Niiranen HS
Arvio: kirjat
Hannu Mäkelä: Muistan. Otavan aika. Tammi. 553 s.


Ensimmäinen ajatus Hannu Mäkelän Muistan-sarjan neljättä osaa Otavan aika lukiessa on, että tämä on melkoinen kohukirja. Seuraava ajatus on: kenelle?

Mäkelä oli Otavassa kustannusvirkailijana eri asemissa vuodesta 1967 vuoteen 1986. Puhumme siis yli 30 vuoden takaisista asioista. Monet kuvatuista ihmisistä ovat kuolleet ja piiri on hyvin pieni. Joka toinen oli siinä jengissä joko entinen vaimo tai tuleva aviomies.

Koska pääosassa ovat kaikille tutut kirjailijat, herää myös moraalinen kysymys. Pitäisikö kustannustoimittajan ylipäätänsä kirjoittaa muistelmia? Kustannusala on erityislaatuista "teollisuutta", joka perustuu luottamukseen. Muistelmissa luottamus unohtuu, olkoonkin että jälkeenpäin.

Mäkelä ei muistele Mia Berneriä hyvällä.
Mäkelä ei muistele Mia Berneriä hyvällä.

Erikseen tässä kirjassa on vielä kyse Mäkelän roolin erityislaadusta. Hän on samaan aikaan sekä kirjailija että kustannustoimittaja. Asetelman paine on tuttu pienen maan taiteilijoille. On kärsittävä omasta mielestään suurten taiteilijoiden narsismi ja arkipäivän joutavuudet, vaikka oma työ himottaisi.

Ja vielä: Muistelmat ovat paitsi kulttuurihistoriaa, usein myös kiltin ihmisen kosto. Eikö vakituinen kuukausipalkka sisällä myös vaikenemisen?

Kysymyksiin ei ole yleispätevää vastausta, ja tietenkin Mäkelä on ne läpi käynyt. Niin käy jokainen lukijakin. Vasta sen jälkeen voi ruveta tarkastelemaan kirjaa rauhallisemmin.

Tuotteliaan Mäkelän kirjoista Otavan aika kuuluu nopealukuisten sarjaan. Hän kirjoittaa puherytmiin, ajatus on lauseen mittainen. Toistoa on jonkin verran, mutta lukunopeutta lisää herpaantumaton mielenkiinto: mitähän se tuosta sanoo?

On tunnustettava, että ihmisen mieli on niin rakennettu, että sivukaupalla kehuminen valuu usein kuin vesi hanhen selästä, ja yksi hyvin aseteltu negatiivinen lause saattaa murskata lukijan kuvan kirjailijasta.

Kirja jakautuu kertomukseksi kustantamon sisältä, sen ja yhteiskunnan vaiheista ja toisaalta kirjailijakuviin. Ne muistuttavat Matti Kurjensaaren aikanaan kirjoittamia henkilöpotretteja.

Mäkelän näkökulma kustantamon sisältä on mielenkiintoisin. Paavo Haavikon painoarvo Otavan pelastajana nousee (omahyväisyyden ja painon ohella), Tuomas Anhavan mustasukkaisena kaiken tietäjänä laskee.

Kirjailijoiden tähtikaartia passattiin nykyään käsittämättömässä mitassa. Silti kirjailijaa kohti käytetty aika ja raha oli tuottavuuden kannalta vähäisempi tekijä kuin se erikoinen porukka, joka kustantamon sisällä kuukausipalkalla hiihteli – siis silloin ennen. Kirjailija kun on parhaimmillaan keksijään rinnastettava tuotannontekijä, sukulaiset ja kumminkaimat eivät koskaan.

Paavo Haavikon arvo nousee.
Paavo Haavikon arvo nousee.

Mäkelä kertaa myös, mihin se johti: organisaation epätoivoisiin parannusyrityksiin konsulttivoimin, samaan kriisiin, joka koski kaikkia vanhoja isoja taloja. Otavan kohdalla oman lusikkansa soppaan toivat vielä omistajat niin kuin taistolaiset työhuonekunnat aikanaan. Hupaisana yksityiskohtana – nyt mutta ei silloin – Mäkelä kirjoittaa, kuinka taistolaiset tulivat kertomaan, että hän tekee liikaa töitä.

Myönteisemmän kuvan kirjoittaja antaa monista arjen ahertajista (tavallisesti vanhempia naisia), jotka jokaisella työpaikalla pystyttävät toimeaan jykevämmän linnoituksen.

Kirjailijapotretit toimivat oivaltavimmillaan, kun ne liittävät kirjailijan teemat ja persoonan. Veikko Huovisen kirjoista tuttu hilpeä vapauden tunne korreloi suoraan etäisyyteen kotioloista – ainakin pohjoisilla leveysasteilla.

Mäkelälle selkeitä sankareita ovat Antti Hyry ja Antti Tuuri, Laila Hietamies. On sympaattisia mahdottomia, kuten Kerttu-Kaarina Suosalmi ja Lassi Nummi. Moniin tuttuihin, kuten Paasilinnan veljeksiin tai Arto Melleriin, ei tule juuri uutta.

Samuli Paronen oli Hannu Mäkelälle isähahmo.
Samuli Paronen oli Hannu Mäkelälle isähahmo.

Negatiivisesti kuvatuista kammottavin on Mia Berner, eivätkä Jukka Kemppinen, Matti Rossi tai Hannu Salamakaan kauas jää. Muutama kirjailija, esimerkiksi Hannu Salakka, jää oikeasti kiinnostamaan. Erikseen Mäkelälle on Samuli Paronen, jonka isähahmon merkityksen vasta nyt täysin ymmärrän.

Otavan aika on tietysti myös kirja Hannu Mäkelästä. Hän on yksinäinen puurtaja, joka kohtaa myös palveluammatin arjen: kiertää pöytää välttyäkseen katkeran kirjailijaksi pyrkijän puukon iskuilta, välttää juuri ja juuri mielisairaalan, johon on viemässä hullunovelaa kirjailijaa.

Mäkelä ei mitenkään suuntaa viito, mutta tekee mieli sanoa, että sen, minkä Haavikko teki taloudelle, Mäkelä teki tuotannolle, auttajien ja häiriköiden neuvot kärsivällisesti kestäen.

Otavan aika tulee nostattamaan kulttuuripiirien tunteita, turha sitä on yrittää tasoitella. Eikä syytäkään, mukaansa tempaava kirja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat